Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

NU COMPROMITE !      de Ben Todica

    In revista Flacara, din 22-28 noiembrie 2013, a lui Adrian Paunescu, Alexandru Stefanescu spune despre Eminescu ca a fost orbit temporar atunci cand, in poezia Epigonii a omagiat pe unii scriitori fara valoare astazi, asezandu-i undeva sus, in panteonul poeziei. Cred ca Alex Stefanescu il simplifica prea mult pe Eminescu fara a incerca sa se plaseze in vremea poetului si sa-si imagineze, macar, ca ar avea capacitatea intelectuala si sclipirea geniului romanesc. Este o impietate "sa-l toci" pe Eminescu. Nu vreau sa-l ofensez pe autor, insa multi, atunci cand catarandu-se pe umerii monstrilor sacri si „racaind" in aura lor, se iluzioneaza ca praful de stele se pogoara pe crestetul lor si-i innobileaza!!! Dar, ei, saracii, coboara in bezna prozaica! Azi mai mult ca niciodata avem nevoie de a scoate in evidenta esenta neamului si daca n-o facem, este o violare a eticii mele ca om. Trebuie sa-mi duc cu demnitate si cu fruntea sus onoarea si respectul pentru aproapele meu. In guverne avem azi oameni nepotriviti pentru fotoliile pe care le ocupa si este vina noastra ca am scapat de sub control astfel de pozitii importante ocupate de oameni total incompetenti, lipsiti de masura si de morala. Am pus contabili in functii de ingineri si militieni in functii de contabili, am facut din securisti, popi si din popi, nebuni. Daca evreii l-ar avea pe Eminescu in panteonul lor nu s-ar mai folosi de holocaust pentru publicitate, ci s-ar mandri cu Eminescu cum se mandresc englezii cu Shakespeare, rusii cu Tolstoi, italienii cu Leonardo da Vinci  sau americanii cu industria lor militara.
    Guvernele lovesc in cetatenii care i-au ales, iar politia care e platita din contributia populatiei in scopul protectiei ei este folosita de interese straine ca sa-si inlesneasca exploatarea si sporirea profiturilor prin abuz, arestari si intimidare a proprietarilor de drept din mosi stramosi. Compania Chevron a intrat ca "porcu-n cucuruz", in zona Vasluiului pentru exploatarea gazelor naturale.
    Nu trebuie sa ne ascundem. A sosit timpul sa spunem lucrurilor pe nume. Hotia nu se va opri daca noi nu o vom cere. Pana nu demult, Mandela era considerat mare terorist si intemnitat pentru 27 de ani, iar la inmormantarea sa s-au grabit sa fie prezenti cei mai multi dintre conducatorii lumii. De ce? Pentru ca el a crezut pana la capat in idealul sau, in eliberarea semenilor sai si pentru ca nu s-a dat batut, azi este respectat. A demonstrat ca dreptatea si adevarul invinge, ca "teroristul“ de ieri poate fi presedintele de maine. Adevarul face parte din sanatate. Minciuna imbolnaveste. Suntem inconjurati de minciuna prin toate formele posibile de propaganda, incat oamenilor le e lehamite sa le mai urmareasca. Mai nou, au inceput sa-i foloseasca pe cei tineri, singura, naiva, sincera si inocenta categorie pe care o  mai poate atrage si au inceput s-o exploateze si pe asta. Sa nu mai compromitem si sa nu uitam, astfel repetam istoria. Ce se intampla in Egipt, se intampla pentru ca oamenii si-au pierdut legatura cu trecutul si asta e noua politica promovata pe toata planeta - trairea in prezent, "doar". Ni se distrug valorile culturale si credinta, iar noi continuam sa fim pasivi. Biserica e o mare forta, insa sta pasiva, nu vrea sa tina pasul cu evolutia diavolului. Dumnezeu nu e un mos cu barba si un baston in mana. Dumnezeu e creatorul intregului Univers si El ne ajuta sa-L cunoastem, sa ne cunoastem. El ne-a dat Biblia prin alesii Sai ca indrumar spre El si spre noi insine. In intelegerea mea, Biblia este o carte multicodificata. Marile lucrari ale marilor oameni au fost inspirate de ea. Ceea ce inseamna ca lucrari multidimensionale necesita un volum incredibil de mare de cunostinte ca sa poata fi intelese si cuprinse in intreaga lor maretie. O maretie de o inestimabila valoare si insemnatate universala. E nevoie de dragoste pentru carte. Cunostintele incredibile necesita intelepciune si maturitate intelectuala incredibile, deci de dragoste incredibila pentru carte. Trebuie invatat treptat si in timp. Asta nu vine dintr-o data. Nu putem sari dintr-o data la functii algebrice sau trigonometrie fara adunare si scadere. Cunostinte nu inseamna inteligenta, iar inteligenta nu inseamna intelepciune. A avea cunostinte nu inseamna altceva decat ca esti familiarizat cu anumite date si fapte (descoperiri stiintifice, principii matematice, istorie, politica etc. Toate acestea ne spun ca o persoana are capacitatea, este capabila sa-si aminteasca si sa redea o cantitate mare de informatii. Al doilea aspect al acestei ecuatii este inteligenta sau abilitatea de a intelege faptele si relatia sau interconexiunea dintre ele. Doar cunoscandu-le nu e indeajuns ca sa le conectezi, deoarece pentru asta ai nevoie de intelegere si, din nefericire majoritatea oamenilor duc lipsa de ea si asta se intampla pentru ca ei cred ca stiind totul e suficient si ca acesta e capatul cunoasterii.
Cunostintele au nevoie de intelepciune pentru a le armoniza si a le face benefice. Problema este ca intelepciunea nu poate fi invatata prin stiinta, analiza sau logica. Adevarata intelepciune poate fi cultivata doar prin experienta, cand toate dorintele de interes personal, prestigiu si putere sunt eliminate. Intelepciunea mai poate fi cultivata prin sacrificiu si suferinta.  I-a trebuit civilizatiei 2000 de ani ca sa inventeze alfabetul creand simbolurile lui dupa sunetele vorbirii. Fenicienii au transformat 550 de semne cuneiforme in 30 de litere pentru a le usura munca in tranzactiile lor comerciale, iar dupa mai multe adaptari de catre greci si romani s-a ajuns la alfabetul de azi. Iar noi, astazi, daca vom privi in interiorul nostru, ne vom speria de intuneric, pentru ca nu suntem pregatiti sa vedem stelele.
    Sa nu ne pierdem copiii in lucruri ieftine. Pe 10 octombrie anul acesta a avut loc aniversarea a 200 de ani de la nasterea lui Giuseppe Verdi. Verdi si-a folosit muzica pentru a-si elibera natiunea de sub asuprirea Imperiului Austro-Ungar. A ridicat spiritul si demnitatea italienilor dandu-le curaj prin muzica sa sa-i rastoarne pe asupritori. A fost o revolutie fara sange si desigur ca la moartea sa l-au dus la cimitir cateva sute de mii de oameni. Puterea muzicii si dragostei de neam si libertate. Unde e acest fenomen astazi? Mai exista?  Ce avem noi azi nu e muzica de calibru revolutionar. E muzica facuta la comanda pentru reactii ieftine, comerciale. Mai investeste azi vreunul dintre mai marii magnati in arta sau educatie? Sa creeze frumosul si sa restaureze umanitatea? Nu. Pentru ca frumosul uneste lumea, n-o dezbina. Ori, altele sunt azi interesele.
    Vietile noastre au devenit foarte complicate si aglomerate. Nu mai avem timp sa ne rugam, sa meditam. Chiar prepararea cafelei dimineata e un lucru care cere timp si exercitiu mecanic. Agenda noastra zilnica e atat de densa incat nu mai avem timp de gandire, dar sa ne mai folosim creierul la maxima sa capacitate. Si a nu-ti folosi creierul este intr-adevar cel mai mare pacat. Ne rupem de modul nostru firesc de a trai in armonie cu natura. Traim intr-o societate plina de reguli si legi care se ascut zilnic si cand asta se intampla,  sistemul se darama, se imbolnaveste. Democratia se duce in jos si ne trage dupa ea. Trebuie sa ne gandim la Dumnezeul nostru, al cerurilor si pamantului. Noi suntem parte din acest cosmos nu doar parte a acestui pamant. Planeta e parte a sistemului nostru solar, iar sistemul, al galaxiei si universului si trebuie sa ne gandim la Dumnezeu in acest fel. Trebuie sa intelegem doua lucruri: 1. Noi toti venim din acelasi loc si suntem parte din marea creatie a lui Dumnezeu si ca atare, nu exista unii alesi si altii mai putin alesi, ci doar etnicitate si culoare. Si 2. Noi toti suntem o familie care locuim pe aceasta planeta care apartine acestui cosmos si asa trebuie sa gandeasca omul acestui pamant. In termenii intregii creatii a Lui Dumnezeu. In acesti termeni ar trebui sa ne vorbeasca si conducatorii nostri politici si spirituali.
    Romania si limba romana, azi, mai mult ca niciodata are mare nevoie de Marele nostru poet,  Mihai Eminescu. El trebuie recunoscut la adevarata sa valoare, trebuie sa intelegem si sa recunoastem ca a fost cu adevarat un geniu, care depaseste pe multi alti alesi si ridicati la rang de Sfinti si Protectori de neam. Daca Argentina crede ca Eva Peron merita sa fie ridicata la rang de sfanta, daca Australia a ridicat-o la rang de sfanta pe Mary MacKillop, atunci Eminescu are inmiit mai multe merite.
    Biserica Ortodoxa Romana si noi toti avem o mare datorie pe umeri in salvarea si protejarea neamului romanesc. Sa nu-l compromitem!


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page