Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Romania mai are gaz metan doar pentru 10 ani!La problemele privind liberalizarea pretului la gaze naturale, care creste continuu, in conformitate cu prevederile Uniunii Europene, se mai adauga  inca una si mai grava, si anume – epuizarea rezervelor acestui important zacamant de neinlocuit, deocamdata, pentru consumatorii casnici si mai ales pentru industrie, ca materie prima, de baza, in primul rand pentru industriile de ingrasaminte chimice si produse din plastic.
In revista Capital, redactorul Aurel Dragan face o analiza, bine documentata privind exploatarea si consumul de gaz metan, a rezervelor de care mai dispune Romania si ce se intreprinde la nivel guvernamental si din partea Distrigaz Sud – cota de piata 55,4% si E.On Distributie – cota de piata de 34%, la nivel national, fiind cei mai importanti distribuitori din Romania, dintr-un total de 39. Important de precizat este faptul ca "Rezervele dovedite de gaze naturale ale Romaniei se ridicau, la finele anului trecut, la 100 de miliarde de metri cubi, ceea ce ne-ar asigura consumul pentru urmatorii 10 ani (in actuala structura).
Desigur, vorbim de rezervele de gaze traditionale, nu de gazele de sist. "Ritmul de scadere al rezervelor din ultimii 20 de ani, datorita consumului casnic mai mare (pentru ca cel industrial a scazut) este ingrijorator.
Practic, din 1992 incoace s-au consumat cate 200 miliarde de metri cubi in fiecare deceniu, si doar scaderea consumului din sectorul industrial face ca sa mai avem rezerve pentru inca 10 ani, in structura actuala, cu trei sferturi productie interna si un sfert din import". Iata de ce este atat de importanta problema privind clarificarea si asigurarea securitatii si sigurantei energetice a Romaniei, de catre Guvern, care, deocamdata, nu are solutii certe in acest sens.
Daca nu se stabilesc masuri urgente in domeniul explorarii si al finalizarii lucrarilor premergatoare punerii in valoare a noii rezerve, riscam sa ajungem dependenti de importuri din Rusia, care ne costa tot mai scump. De ce? "Pentru ca proiectele aflate in desfasurare, precum cele de exploatare din Marea Neagra, sunt inca departe de finalizare si chiar de stabilire clara a nivelului de resurse utilizabile. OMV Petrom, in parteneriat cu Exxon Mobil, au descoperit zacaminte in apele teritoriale romanesti din Marea Neagra de 42-84 miliarde mc, insa dimensiunea reala a acestor rezerve si, mai ales, a celor exploatabile (doar unul din cinci puturi se dovedeste a fi de succes) ramane inca o necunoscuta".
Pentru ca Romania sa nu depinda doar de importul de gaz metan de la rusi, trebuie finalizate interconectarile cu alte state producatoare de gaze naturale (Azerbaidjan sau Kazahstan), mai ales dupa caderea proiectului Nabuco. De ce? Pentru ca proiectul "South Stream", in care Gazprom este parte importanta, a decis sa ocoleasca tara noastra. Inseamna ca singura modalitate de acces la gazul azer ramane proiectul AGRI (Azerbaidjan – Georgia – Romania Interconnector). Acest "proiect nu este inca demarat, nici nu se stie exact daca va porni sau nu". Acesta-i motivul pentru care "Romania, prin Trangaz, cauta modalitati de interconectare cu tarile vecine. Mai exact cu Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova si Serbia. Conectarea cu Bulgaria este aproape finalizata. Conducta va lega Giurgiu de Russe si va avea o capacitate anuala maxima de 1,5 miliarde mc. Lungimea totala a conductei este de 25 km, din care 5,2 km va fi pe teritoriul Romaniei, iar 4,14 km pe sub Dunare".
La inceputul lui 2014 ar trebui sa fie gata si conducta Arad-Szeged, proiect a carui valoare se ridica la 120 de milioane de euro. "Prima Exploatare de gaze naturale din Romania a aparut in 1909 din intamplare. O sonda fora, la Sarmasel (judetul Mures), in cautare de saruri de potasiu, dar nu a gasit saruri, ci au izbucnit libere gazele naturale.
In 1915 s-a infiintat Societatea Maghiara de Gaz Metan – UEG, iar mai tarziu, drept actionar majoritar a ajuns Deutsche Bank.
Statul roman a preluat actiunile UEG in 1927, cand societatea SONAMETAN, infiintata special in acest scop, rascumpara toate partile sociale ale firmei detinute majoritar de germani si maghiari. Abia in 1991 apare denumirea de Romgaz, companie ce o continua pe SONAMETAN, care acopera mai mult de jumatate din consumul tarii". Romgaz este, din 2008, cotitular de drepturi si obligatii in trei perimetre de exploatare din Slovacia si doua din Polonia. Ce va urma e greu de anticipat cu actualii guvernanti si politicieni.
Cert este doar faptul ca, indiferent cine va fi proprietar si la guvernare, e imposibil de a prevedea ce se va intampla cu viitorul energetic al Romaniei. Sigur este doar faptul ca la noi se va scumpi mult gazul metan si carburantii, iar veniturile romanilor raman, pe mai departe, printre cele mai mici din Europa.

IOAN HUSAR

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page