Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

China si Iran cu noi succese spatiale. Realizari la care România nici macar nu mai viseazaTin minte ca, atunci cand eram copil, regimul Ceausescu se ambitiona, ca un corolar al succeselor nationale, sa fabrice bomba atomica, sa-l trimita pe Dumitru Prunariu, primul cosmonaut roman, in spatiu, sa faca Bucurestiul pod la Dunare sau sa construiasca un program spatial propriu. Aceste teluri ale regimului, dincolo de dictatura si neajunsurile economice datorate FMI, care ne punea sa platim datoria externa, ne faceau sa visam la o Romanie mare si puternica, sa avem incredere in noi ca un popor temerar si independent. Circulau in anii 80 legendele cu tunurile romanesti cu laser care au topit tancurile sovietice in 1968 la granita cu Ungaria. Era o perioada cand eram mandri ca suntem romani si ca unim Dunarea cu Marea cea Mare. Azi, ne ramane, dupa ce am pierdut economia, cu fabricile vandute, terenurile agricole date la straini si minereurile sau gazele concesionate multinationalelor sa nu mai avem nimic ca si popor. Nici macar dreptul sa visam. Asa ca recentele realizari spatiale ale Chinei si Iranului ne fac sa privim umiliti si in acelasi timp cu admiratie, cum popoare, fara sa se lase calcate in picioare de catre marile puteri, au reusit in programul spatial.
Iepurele de Jad, vehiculul fara echipaj uman al Chinei, a aterizat sambata pe Luna, facand din tara asiatica a treia natiune care reuseste sa realizeze o aselenizare si prima care face asta in ultimele trei decenii. Chang’e-3 este un vehicul cu 6 roti, cel putin 4 camere video si doua picioare mecanice care pot executa sapaturi de pana la 30 de centimetri in solul lunar pentru a preleva probe, scrie CNN. Vehiculul se incarca cu energie solara si va putea sa patruleze pe suprafata Lunii cel putin trei luni, studiind structura solului si natura rocilor. Cantarind 140 de kilograme, Iepurele de Jad este inzestrat si cu un telescop pentru a face observatii astronomice si o camera de filmat in infrarosu. Si Iranul inregistreaza succese in programul spatial. Conform site-ului presedintelui iranian, Hassan Rouhani, in lansarea rachetei numite Polo sau Cercetare in Farsi, Iranul a folosit prima data combustibil lichid. Maimuta a revenit pe Pamant in conditii de siguranta. Pe site nu se spune cand a avut loc lansarea si nu sunt oferite nici alte detalii, scrie Agerpres. Iranul pretinde frecvent progrese tehnologice, care sunt imposibil de verificat in mod independent. Republica Islamica a spus ca incearca sa trimita un astronaut in spatiu, ca parte a unui ambitios program aerospatial.
E adevarat ca si China moderna s-a ridicat pe ruinele unui fost imperiu Qin, cum si Iranul ca stat islamist e construit pe vechiul imperiu persan. Aceste popoare au o mentalitate imperiala, chiar daca au trecut prin momente grele, de supunere sau distruse de alte imperii. Noi, romanii, de la Burebista pana la Ceausescu am tot fost culoarul de trecere si de jaf “a tuturor popoarele migratoare”, vorba lui Cioran, si o tara spoliata de imperiile vecine. Poate astfel se explica ca, astazi, cand le-am dat toate bogatiile marilor puteri si multinationalelor, am devenit un popor contemplativ si fara busola politica si morala. Deja komisari straini ai gandirii vegheaza strasnic sa ne pierdem cultura, sa uitam de traditii si religie, sa devenim din natiune o populatiune in slujba intereselor politico-economice ale SUA sau a puterilor centrale ale UE, fara nicio identitate proprie. Asa ca, atunci cand popoare jertfite pe altarul istoriei, ca si chinezii sau iranienii, reusesc prin forte proprii sa se ridice si sa aiba succese spatiale, ne face si pe noi romanii sa visam la vremurile cand vom fi din nou, pe viitor, stapani, nu slugi ca acum, la noi acasa.

Ionut Tene

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page