Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Sa ninga colindele peste oamenii Pamântului!


    
Emil Proscan    

Ne impartim existenta intre speranta si desertaciune

 Ultimele zile ale acestui an cad peste noi precum cumintenia zapezilor lumii! Ultimele zile din ceea ce a insemnat 2013 se retrag in nevinovatia amintirilor. Nu mai facem, ca altadata in asemenea momente, bilanturi. Oare de ce? Nu avem pentru ce, de ce, ori inertia desertei asteptari ne face inutila orice tentativa de a pune un calificativ valoric acestui an ce simtim ca ne paraseste precum fondul anemic al unei pierderi de sange? Ne impartim existenta intre speranta si desertaciune! Intre ceea ce fiecare zi apartinatoare unui anotimp ne ofera si problemele ce ne poticnesc pasii. Adica intre ceea ce gandim, dorim a ne fi trebuincios necesar si ceea ce nu putem face. Bucuria a tot ce Dumnezeu ne trimte prin fiecare zi traita, se loveste de ceea ce vedem ca se intampla! Cu noi, cu ceilalti oameni, cu plante, copaci, animale, aer, apa...
 
Ne-au disparut bogatiile precum stema din tricolor

 Ne-au disparut bogatiile precum stema din tricolorul purtat in ultimele zile ale anului '89! Cine putea banui atunci ca acea gaura in tricolorul nostru anticipa disparitia bogatiilor tarii noastre? Cat belsug de neputinta, nedreptate, tristete! Totul s-a fabricat pe banda rulanta in laboratoarele in care au trebaluit cei care au fost alesi sa ne slujeasca interesele. Am devenit poporul european cu cel mai stigmatizat blazon: nepriceputi, lenesi, murdari, paduchiosi, tigani, cersetori... Linistea existentei noastre este tulburata de lucruri nefiresti. Ignoranta dreptului de a fi, agresarea zambetului, distrugeri fel de fel, si multe alte nedreptati, ne arunca in apatia resemnarii. Cultura si traditiile transmise din neantul existentei noastre prin stradaniile si dragostea pentru viata a generatiilor din care ne tragem, sunt, pentru cei ce le cunosc sau le intuiesc, reperele spirituale ale unei matrice ce defineste starea de normalitate.
 
Au venit sarbatorile, starea de normalitate

 Mai putem vorbi de asa ceva? De aici vine, in mare parte, durerea si suferinta! Din cunoasterea a tot ceea ce a fost, ce ar trebui sa fie si regretul ca nu mai poate fi! Tot mai multa ingrijorare pentru ceea ce se intampla, tot mai multa neputinta, tot mai multa lipsa de speranta.
- Sunt sarbatori de iarna!
- Sunt Sarbatori de iarna?
- Da, sunt Sarbatori de iarna!
 
Nu suntem ai nimanui!

 Printre mariri de biruri, polemici politice, coca-cola, somaj, cazinouri, boli scumpe, pariuri sportive, dezorientari, supermarketuri (cu marfa „de-afara”), copii fara orizont, neputinta, disperare..., au venit sarbatorile! Acum in jurul nostru sunt sarbatorile de iarna ale acestui an! Existenta lor este starea de normalitate! Asa precum se intampla sa infloreasca ciresul, sa ninga, sa ploua sau sa zambeasca un copil! Avem datoria de a intelege si de a ramane in acelasi crez intru adevarul si dreptatea in care si-au dus pasii si vietile inaintasii nostri.
Sa facem sa fie in noaptea de Craciun, zambet si sa incercam dupa stiinta sufletului nostru sa-l motivam! Suntem de partea cealalta a nedreptatii! Suferinta este o virtute ce nu poate fi la indemana oricui!
Sa ne luminam adevarul despre noi cu lumina nasterii Domnului Iisus Hristos! Existam pentru ca nimic nu este intamplator! Nu suntem ai nimanui! Sa ne intoarcem cu toata fiinta noastra spre Cel ce a fost trimis pentru a ne calauzi intru mantuire! Sa ne asezam aici toata puterea noastra de credinta! Binele este la indemana noastra, in felul nostru de a gandi si simti.
 Sa ninga colindele peste oamenii Pamantului!

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page