Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

COSUL CU COLINDE
„Hristos S-a nascut!” a rasunat pe scena Casei de Cultura din Trossingen - Germania, sub genericul „Cosul cu colinde.“

In seara zilei de 7 decembrie 2013 a avut loc cel mai mare eveniment cultural si spiritual din ultimii ani pentru comunitatile romane din Germania. Spectacolul religios, dedicat sarbatorilor de iarna, a fost organizat de Centrul Crestin Eklesia din Trossingen, condus de pastorul Kornelius-Birle – Krumbacher, care a avut un salut de bun venit pentru toti oaspetii sositi la concert. Liderul corului barbatesc, pastorul Croitorul Virgil, din Stuttgart, a salutat de asemenea cu multa caldura si dragoste pe toti cei prezenti in sala.

Sute de romani, nemti, maghiari si rusi s-au indreptat spre Casa de Cultura pentru a-si stinge dorul de tara, dar si setea spirituala a sufletului, unindu-si vocile cu ale ingerilor si pastorilor din campie. A fost un moment sublim, de cinstire a Celui ce S-a nascut in ieslea din Bethleem.

S-au intonat imnuri in cinstea Pruncului Isus, Cel care a coborat din Slava-i cereasca sa se nasca umil intr-o iesle simpla. Doar vitele din grajd Il incalzeau cu suflarea lor. Un moment unic, solemn, l-a reprezentat deschiderea programului, cand toti cei aproximativ 800 de participanti, indiferent de tara si nationalitate, si-au unit inimile cu inima de Tata a lui Dumnezeu, rostind binecunoscuta rugaciune „Tatal Nostru.“ Mare a fost bucuria cand primul colind a rasunat din pieptul tuturor celor prezenti in sala, unindu-si vocea cu cea a colindatorilor. Astfel, cantareti vestiti din diaspora, plecati de multi ani din tara, au incantat sufletul ascultatorilor prin colindele duioase, aprinzand in inimi dorul dupa locurile natale.

Lacrimi de dor, dar si de fericire, se vedeau pe fetele multor ascultatori, dand de inteles ca nimic nu e mai trist si apasator decat dorul de tara. Si acest dor care apasa inimile celor plecati, se evidentiaza tot mai mult in preajma Sarbatorilor de iarna. Pe scena Casei de Cultura a urcat vestitul cantaret Nicu Wagner, o personalitate importanta in comunitatea romana din München. Plecat, de asemenea, de foarte multi ani din Romania. La fel ca el, multi cantareti ca Ligia Bodea, Lidia Parauan, Ramona Vas, Mariana Demeter si multi solisti instrumentisti au colindat spre bucuria sufletului nostru si spre slava Pruncului Isus, bucurandu-se de venirea Lui pe lume. Fanfara formata din grupul reunit Trossingen-Frankfurt si Belgia, a facut sa tresare inimile si glasurile celor prezenti. De asemenea, Ansamblul orchestral Dück a incantat audienta cu frumoase colinzi. Comunitatile romane din Germania, Elvetia, Franta, Belgia si Romania au fost reprezentate prin grupuri de cantareti, prin corurile unite si corurile barbatesti, facand sa rasune colinzi in limba romana si germana. Un ambient armonios si induiosator a fost creat prin unirea glasurilor corului de copii, care au rasunat cu putere in sala cu cea mai buna acustica din Germania. Scena salii a fost neincapatoare pentru grupurile de copii de diferite varste, din Trossingen, uniti cu corurile de adulti din Trossingen, Stuttgart si Bergamo-Italia. Acest eveniment inaltator va ramane viu in istoria orasului Trossingen, unde comunitatea romana, caracterizata prin traiul in armonie si pace, este apreciata de catre autoritatile orasului.

Vestirea nasterii Mantuitorului a rasunat cu putere in aceasta seara, aducand multumire in suflet, dar totodata amintindu-ne ca intr-o seara ca aceasta,in ieslea din Bethleem, Domnul Isus a coborat din Ceruri. A venit printre noi si a trait ca si noi, invatandu-ne cum sa traim frumos, iubind si cinstind pe Dumnezeu si pe aproapele nostru. Prin jertfa Sa pe cruce, El a ispasit vina pacatului nostru si S-a inaltat apoi la Tatal, sa ne pregateasca un loc. Caci acolo unde este El, sa fim si noi.

De Sarbatori, fiecare dintre noi incearca sa fie mai bun, mai iubitor, mai rabdator si iertator. Insa scopul lui Dumnezeu pentru Creatia Sa este ca fiecare clipa a vietii noastre sa fie traita la standardele inalte pe care ni le cere Sfanta Scriptura. Domnul Isus, prin venirea Lui in lume si rastignirea Sa pe cruce, ne-a facut frati ai Lui si fii ai lui Dumnezeu. Sa lasam deci Steaua Sfanta de la Bethleem sa straluceasca in viata noastra si sa-L primim pe Fiul lui Dumnezeu sa se nasca cu adevarat in inima noastra. Desi s-a nascut in Ieslea cea saraca acum 2000 de ani, El traieste, se afla la dreapta Tatalui si are puterea sa ierte pacatul din viata noastra, sa alunge saracia si intunericul din sufletul nostru, facandu-ne asemenea Lui. A venit sa salveze creatia Sa de la moartea vesnica, ca in ziua mult asteptata sa fim impreuna cu el pe norii cerului.

Mare mi-a fost surpriza si bucuria cand pe holul Casei de Cultura am intalnit multi cunoscuti si prieteni, dar o bucurie deosebita a fost cand am intalnit familia Meiros Marian si Onorina impreuna cu cei cinci copii frumosi ai lor. Familie venita din Braila si pe ai carei membri nu-i mai vazusem de aproximativ 18 ani. Am depanat amintiri de acasa, astamparandu-ne dorul dupa cei dragi ramasi in Romania. Dupa sfarsitul programului artistic, seara a continuat in aceeasi armonie traditionala in jurul miilor de sarmale, cozonaci si prajituri de casa, pregatite de gospodinele gazda. Dumnezeu sa rasplateasca si sa binecuvanteze osteneala lor, pe aceste fiinte minunate, care de fiecare data, cu dragoste,intampina oaspetii veniti de departe. Fie ca de acest Craciun, Domnul Isus sa se nasca in inimile fiecaruia, aducand pace, bucurie, iertare, iubire si o viata mai buna in fiecare casa si inima de roman! Colindul „S-a nascut pe Pamant un Mantuitor“ sa rasune in inimile noastre, slavind pe Domnul Slavei impreuna cu pastorii si ingerii din ceruri. Ca si Magii de la Rasarit, venim si ne inchinam cu bucurie Pruncului din Bethleem si sa-i aducem inima noastra ca dar inaintea Lui.

Sarbatori binecuvantate si fericite tuturor romanilor, oriunde s-ar afla, de aici, din Trossingen. Iar de Craciun, la ceasul nasterii, sa ne unim vocile in colind frumos sa-l laudam pe Domnul Vietii care ne-a adus iertarea si mantuirea in dar
Sarbatori Fericite tuturor romanilor de pretutindeni!

Ligia-Gabriela JANIK
8 decembrie2013
Aldingen, Germania


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page