Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Master Chorale - „Joy of the season”„Fara muzica viata ar putea fi o eroare.”
Friedrich Wilhelm Nietzsche


   
   Muzica corala este o compozitie muzicala destinata sa fie cantata de mai multe persoane care formeaza un grup numit cor. Corala vine de la cuvantul latin medieval choralis, derivat din cuvantul grecesc chorus = cor, de la cuvantul cor luandu-si numele genul muzical interpretat de coruri mixte. Muzica corala se clasifica in doua categorii distincte: fara acompaniament instrumental, si cu acompaniament instrumental. Corul cu acompaniament instrumental se imparte si el in doua categorii: acompaniat de un singur instrument (de obicei orga), si acompaniat de  orchestra.
   In Evul Mediu corul era muzica sacra cantata la unison, mai tarziu s-a cantat pe mai multe voci, ajungand sa fie preluat si de muzica laica reprezentata de marii compozitori: Johann Sebastian Bach, Brahms, Mendelssohn Bartholdy si altii.
   In data de 10 decembrie 2013, ora 7,30, la Centrul Artelor Performante din orasul Raleigh am ascultat concertul Coralei din Carolina de Nord, intitulat „Joy of the season” (Bucuria sezonului). Aceasta corala a fost fondata in anul 1942 si a devenit performanta in foarte scurt timp.
   S-au facut auzite, in acea seara, coruri unite: Master Chorale, prescurtat NCMC (North Carolina Master Corale), alcatuita din 170 de voci – soprane, mezzo-soprane, altiste, contralto (voce feminina cu registru cel mai jos), contra-tenori, tenori, baritoni si basi, Chamber Choir (Corul de Camera) alcatuit din 22 tipuri diferite de voci, East Garner Magnet Middle School Chorus (Corul scolii medii de coruri) instrumente de suflat si de percutie, interpretand colinde, piese clasice si multe aranjamente cu piese noi, ale compozitorilor contemporani.
   L-am revazut cu placere pe director muzical, talentatul dirijor Alfred E. Surgis, al carui mod energic, vesel si total pozitiv reuseste de fiecare data sa realizeze vibratia nu numai a instrumentelor si a corzilor vocale existente in formatie, ci si a inimilor celor care umplu sala de concert.
   Am revazut-o de asemenea pe pianista Susan McClaskey Lohr care ne-a incantat cu sensibilitatea executiei partilor pianistice.
   In prima parte a programului am ascultat piese interpretate de Corala, Corul de camera si Corul scolii de coruri. Piesele executate au fost: Counting down To Christmas – aranjamentul (prelucrare a bucatii muzicale) compozitorului american Greg Gilpin; O Come All Ye Faithful – aranjamentul compozitorului britanic David Willcocks; piesa Rise Up, Arise (Ridica-te, scoala-te!) a germanului Mendelssohn Bartholdy, spirit liric, traitor in secolul XIX, iubitor al muzicii lui Johann Sebastian Bach si care a readus la viata mareata muzica crestina a lumii - dupa cum singur o afirmase - in scurta sa viata terestra, de numai 38 de ani, dar bogata in activitate componistica.
   In continuare am mai ascultat piesele Shepherd, rejoice! de Stephen Chatman, muzica complexa, plina de virtuozitate, atonala chiar; Ave Maria de Robert Parsons – compozitor englez de muzica sacra din sec. XVI, numit si domn al Capelei regale. Cuvintele au sunat deosebit de armonios: „Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum;/ benedicta tu in mulieribus,/ et benedictus fructus ventris tui. Amen…” (Bucura-te, Marie, cea plina de har, Domnul este cu tine;/ binecuvantata esti tu intre femei, / si binecuvantat este rodul pantecelui tau. Amin ...); The Advent Candle de Bob Chilcott – compozitor britanic in viata -, interpretate profesionist de  Corul de Camera.
   La finalul primei parti am ascultat piese interpretate de Corala si Corul scolii medii, ale compozitorului  american Z. Randall Stroope: This day cu cele trei parti constitutive – Allegro molto, Lento si Allegretto, interpretate cu daruire, inchizand fastuos prima parte a programului.   
   Acel „Alelluia”- refrenul de lauda din cantarile bisericesti – s-a auzit ca un strigat de atentionare: „Christ is born this day! Alleluia!” trezindu-ne in suflete bucuria Sarbatorii. „This day a savior appears:/ This day on earth angels are singing,/ Archangels are rejoicing./ This day!/ This day, rejoice all just people, saying:/ Glory to God in the highest.”(In aceasta zi un salvator apare:/ In aceasta zi ingerii canta pe pamant,/ Arhanghelii se bucura./ In aceasta zi bucurati-va toti oamenii, spunand:/ Slava lui Dumnezeului cel Mare.)

   Dupa pauza Corul de Camera a interpretat doua piese care au rasunat fermecator: Sterling Bells de Stephen Chatman, solista Jennifer Seiger (alto) si Ding Dong! Merrily On High! – aranjament Kirby Shaw. Corala a continuat cu piesele Various on Fa-La-La - aranjament Chuck Bridwell; lenta si meditativa piesa Stille Nacht - cum o invatam noi in copilarie, tradusa in engleza - Silent Night, prea binecunoscut colind de Craciun, versurile caruia au fost compuse intr-un sat austriac, de un tanar preot pe nume Joseph Mohr, la inceputul secolului XIX, iar melodia a fost compusa de Franz Gruber, organist dintr-un sat invecinat; a urmat piesa God Rest Ye Merry Gentleman - aranjament Alfred Sturgis. Corul scolii medii a interpretat doua piese de compozitoarea americana Amy F. Bernon – Winter’s Walking -  si John Rutter – The Colors of Cristmas - compozitor contemporan britanic. Au urmat piese interpretate de Corul de Camera si Corala  ale compozitorilor contemporani de succes: Andy Beck – Sleigh Ride -, Paul Caldwell si Sean Ivory – Go Where I Send Thee -, programul terminandu-se cu cele trei coruri combinate, in interpretarea piesei Joy to the World (Bucuria lumii), aranjamentul compozitorului contemporan Anthony DiLorenzo.
  Muzica Coralei a rezonat afectiv in suflete, ne-a rascolit sentimentele, acum in preajma Sarbatorii Nasterii Domnului, Anului Nou, scotand la suprafata sentimentul iubirii de viata, al sperantei… si dupa finalul grandios, ivit ca o furtuna prevestitoare de bine, in sufletele noastre totul s-a linistit, am devenit, macar pentru un timp, mai senini, mai increzatori, mai buni, mai altruisti, mai bogati.

Vavila Popovici –Raleigh,
Carolina de Nord

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page