Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1107)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

Continua seria diatribelor prezidentiale si a tot felul de masuri si ordine executive, menite sa ne familiarizeze cu misiunea mesianica a Titanicei fapturi de a schimba mersul istoriei si implicit al Americii. Constient sau nu, cauta sa ne impuna faptul ca cei care vorbesc de cresterea puterii federale si de perspectiva unui regim totalitar de factura titanica, nu sunt decat "outré paranoiacs".
Desi fost ...  dar ce nu a fost pe langa community organizer - activist sindical, trecut pe la sau pe langa crema Institutiilor de Invatamant americane, Titanicul personaj dovedeste lacune ingrijoratoare de Drept Constitutional, afirmand nonsalant ca "noi toti detinem o portiune din succesul guvernului, deoarece guvernul suntem noi"!
Cu tot respectul pentru volumul incomensurabil de cunostinte ale mesianicei fapturi, ma simt obligat de precepte care-i lipsesc Titanicului personaj si tin  in exclusivitate de respectarea adevarului, o notiune cu care inca nu s-a familiarizat si doresc sa-i reamintesc cuvintele preferatului sau presedinte, Abraham Lincoln: "Our government is of the people, by the people and for the people - but is not the people", care intr-o traducere aproximativa inseamna "guvernul este din popor, ales de popor si pentru popor, dar nu este poporul". Daca cineva are dubii asupra celor relatate la aliniatul precedent, ii recomand sa studieze The Gettysburg Address, chiar daca discursul - cuvantarea dateaza din anul 1863, deci are o vechime de 150 de ani!!!
Intrucat filosoful Platon ne-a atentionat ca adevarata stiinta se bazeaza pe anamnesis - reamintire, doresc sa va refamiliarizez - reamintesc cu avertismentul dat de primul presedinte al Americii, George Washington, doar, doar veti realiza ceea ce trebuie sa asteptati de la un guvern, indiferent de pretinsa lui coloratura politica: "guvernul nu este elocventa, este forta; ca si focul este un stapan infricosator si un slujitor periculos. Se aude, domnilor, ceea ce reprezinta guvernul?; in privinta mesianicului personaj, astept un discurs similar ca cel rostit de Ludovic al XIV-lea, Regele Frantei, in alocutiunea tinuta in fata Parlamentului, la 13 Aprilie, 1655: "L'Etat, C'est Moi"! (Statul sunt eu!), sau, de ce nu? Sa fim "bombardati" cu slogane similare celor din timpul regimului fascist al Italiei lui Benito Mussolini: "Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro la Stato" -Totul pentru stat, nimic  in afara statului, nimic impotriva statului".
 Deocamdata, datorita unei politici regizate magistral de "guvernul invizibil", 50% din economia americana apartine statului, urmand ca dupa nationalizarea sistemului de sanatate, procentul sa depaseasca 66%, la orizont intrezarindu-se indubitabil falimentul... Americii si prosperitatea... Chinei. Odata cu trecerea in eternitate a lui Milton Friedman, economist de geniu, ne-am complacut a admite in acest domeniu tot felul de pseudoprofesionisti si am cerut unei Banci Private - Federal Reserve sa ne salveze, ori de cate ori falimentul era iminent.
Inca din cele mai vechi timpuri, Istoria umanitatii ne ofera o multitudine de exemple, cu efectele devastatoare, generate de interventia statului in economie; chiar daca ma repet, consider ca exemplele sunt mai mult decat edificatoare si ar putea fi de folos, revoltator de putinilor, purtatori de creier. In Sumeria, regiune din antica Mesopotamie - actualmente Irak, zona care dupa relatarile omului de stiinta Samuel Noah Kramer, a contribuit cel mai mult la dezvoltarea culturii-civilizatiei omenirii, interventia guvernului in economie a avut drept rezultat, distrugerea prosperitatii acestui regat. A fost nevoie de urcarea pe tron - similar cum si America are nevoie de un alt ocupant la Barackingham Pallace - a regelui Urakagina - 2350 BC- care a anulat toate actele normative care legiferau controlul economiei de catre guvern, ca economia sa-si revina si sa prospere. Pentru prima data in istoria umanitatii, documentele regale au introdus in legislatie cuvantul "amargi", care inseamna libertate. La noi, toate masurile emanate de pe 1600 Avenida Pennsylvania, denota clar ingradirea acestui drept si in final, disparitia lui. Asta daca, "Ascensiunea lui Arturo Ui" nu va fi oprita!!!
In Babylon, desi avem vestitul Cod al lui Hammurabi, care dateaza din 1772 B.C. unele restrictii referitoare la controlul preturilor si al salariilor au dus la disparitia clasei sociale a tamkaru - negustorilor. Daca cineva doreste sa aprofundeze situatia existenta in Babylon, ii recomand studiile efectuate de istoricul W.F. Leemans sau... formatiile Boney M cu vestitul si mereu actualul... Rivers of Babylon sau ABBA cu By The Rivers of Babylon. Similar se va intampla si in USA, dublarea salariului minim, ordonata de la Barackingham Pallace, va duce la disponibilizarea a milioane de americani si la inchiderea a sute de mii de businessuri. Inca odata, desi realizez ca nu se va retine, guvernul nu poate majora retributiile decat propriilor angajati, functionari guvernamentali - oricum, din taxele noastre -  si nu angajatilor companiilor private - particulare.
In anticul Egypt, masurile de control al economiei au dus la colapsul, in secolul al III-lea B.C. a vechii dinastii egiptene si la inutilitatea unui Cod de Legi-Constitutie, deoarece Faraonul era considerat sursa directa a tuturor legilor. Situatia este identica in America anului 2013 A.D, cand legea suprema a tarii - Constitutia este total ignorata, deciziile si ordinile executive ale "faraonului local", devenind litera de lege.   
In China, in conformitate cu istoricul Huan Chang Chen, din cauza efectului negativ al controlului economiei de catre Dinastia Ch'in (221-206 B.C.) s-a renuntat definitiv la interventia statului in economie. In 1949, odata cu instaurarea regimului comunist la putere, s-a reinstaurat controlul. Chinezii, popor cerebral, au reintrodus incepand din 1979 sistemul capitalist, iar actualmente China este principala putere economica a Planetei, desi ideologia oficiala este in contradictie cu sistemul economic aplicat. Intrucat economicul primeaza politicul, China este ... ceea ce este.
In Roma, sub domnia tiranicului - nu titanicului, ca la noi - imparat Diocletian (284-305 AD) s-au introdus masuri stricte de control asupra economiei. In afara de haos economic, similar celui existent in USA si varsari de sange inutile, nu s-a realizat nimic. Diocletian, ca si prezentul locatar de la Barackingham Pallace si a marii majoritati a persoanelor cu vederi dictatoriale, a crezut in omnipotenta statului. Din nefericire, din ratiuni care mie personal nu-mi scapa, aceste idei referitoare la interventia statului in economie si in toate aspectele vietii socio-politice si religioase, in ciuda rezultatelor dezastruoase care le-au generat, raman actuale si in prezent. Noul "monarh" al Americii fiind exemplu tipic. Oricum, Diocletian a fost nevoit sa abdice, lucru care pare de domeniul absurdului in anul de gratie 2013, desi presedintele Nixon a fost nevoit sa abdice pentru motive mult mai putin grave.
Inca din 1919, The Economist, cea mai prestigioasa publicatie in domeniul economic scria urmatoarele: "Nu putem exemplifica o singura ramura a economiei, in care interventia statului sa nu genereze dezastre". Refuz sa cred ca omenirea a ajuns intr-un asemenea grad alarmant de degradare si accepta Sine Die sa fie condusa de niste nulitati cerebrale si profesionale. Chiar daca deranjeaza, trebuie sa revin: Ineptocratia, stiinta care ne familiarizeaza cu ideea ca cei mai putin capabili sa conduca sunt alesi de cei mai putin capabili sa produca, a atins cote alarmante-apogeul, iar sistemul politic dominant al mapamondului si-a dovedit nefunctionalitatea. Avem nevoie de un nou sistem politic mondial, care, indiferent de coloratura lui, trebuie aplicat de persoane de o cerebralitate rarissima si o conduita imaculata.
Chiar daca mesianica faptura, Titanicul Pontifus Maximus, doreste de ochii prostimii, redistribuirea veniturilor, disparitatea dintre "iovi" si "bovi" este mai pregnanta ca niciodata. Foarte probabil si asta in ciuda declaratiilor bombastice ale noului faraon, democratia americana si nu numai se afla in tranzitie spre Plutocratie - Plutocracy, unde numai cei foarte avuti pot supravietui. Termenul provine din grecescul Ploutos-bogat si Kratos - putere.
Se uita, sau mai corect nu se stie, ca toate revolutiile, care in final au dus la dictaturi de toata coloratura posibila, au fost generate de discrepante inadmisibile intre "bovi" si "iovi".
A.C. Ton


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page