Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cristian David: În afara granitelor traiesc între sase si opt milioane de români


Romanii din afara granitelor se confrunta cu probleme legate de mentinerea identitatii, dar si de integrare si acomodare in noile societati, a declarat vineri ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David.
Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX MICSIK
El a deschis lucrarile Forumului Romanilor de pretutindeni, care se desfasoara vineri si sambata la Bucuresti, vorbind despre "o noua realitate care arata ca in afara granitelor traiesc intre sase si opt milioane de romani".
"Ei sunt fie in jurul granitelor Romaniei, in comunitati istorice, care sunt stabili si care au purtat de-a lungul istoriei identitatea nationala romaneasca. In jurul granitelor traiesc poate doua-trei milioane de romani, incluzand tarile din jurul granitelor, fie ca vorbim de Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Tarile Balcanice si, desigur, vorbim de romanii din Basarabia, cei care sunt cetateni ai Republicii Moldova. Acestora li se alatura circa patru sau cinci milioane de romani care, in procesul migratiei, s-au stabilit mai la inceput in SUA, Canada, tari care reprezentau visul democratiei, care au construit comunitati romanesti importante. Alaturate acestora sunt noile comunitati din spatiul european, preponderent constituite in ultimii 23 de ani, care, ca dimensiune si importanta, au crescut spectaculos in ultimii zece ani, ceea ce ne arata in spatiul european undeva 2,7 - 3,5 milioane de romani", a indicat David.
El a mentionat ca Turcia si tarile arabe reprezinta o noua destinatie de lucru pentru romani, care, odata ajunsi acolo, constituie comunitati.
"Problemele acestora sunt, in principal, legate de mentinerea identitatii nationale - fie ca vorbim de cea lingvistica, culturala sau spirituala, pe de o parte; pe de alta parte, noile probleme care tin de elementele de integrarea si acomodarea cu noile societati si care vizeaza problematica drepturilor, drepturi care sunt izvorate din cetatenia europeana, dar si drepturi ale romanilor care nu au cetatenia romana sau cetatenia europeana si care sunt raspanditi in statele din jurul granitelor, dar si in alte state ale lumii, unde din motive independente de vointa lor, de-a lungul timpului, au fost obligati si constransi (...) sa renunte la cetatenia romana. Dar sunt romani, chiar daca au cetatenia vremelnica sau statornica a unui alt stat. Problemele lor de identitate sau de drepturi sunt in obligatia noastra si de aceea avem obligatia de a fi in slujba lor", a spus David.
Ministrul delegat a tinut sa sublinieze ca romanii din afara granitelor alcatuiesc "un corp comun cu romanii din Romana" si, din acest punct de vedere, autoritatile de la Bucuresti nu-i pot trata diferit pe cei din tara si pe cei din strainatate.
"Romanii din afara granitelor sunt corp comun cu romanii din Romana si practic intregesc esenta si creativitatea poporului roman si nu putem sa facem distinctie, din aceasta perspectiva, intre cei care traiesc in Romania si cei din afara granitelor pentru ca, pana la urma, cu totii avem o radacina comuna, radacina neamului romanesc", a punctat Cristian David.
El a afirmat ca functia de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni reprezinta "o platforma de ingemanare strategica si executiva" formata din 18 institutii la diferite niveluri, guvernamental sau parlamentar.
La lucrarile forumului iau parte aproximativ 150 de reprezentanti ai mediului asociativ romanesc de pretutindeni, experti, oameni de afaceri, europarlamentari. AGERPRES(A - autor: Victoria Vioara, editor: Florin Marin)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page