Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

MAE: România si Israelul au în vedere încheierea unui Protocol privind trimiterea unor muncitori în statul evreu


Romania si Israel au in vedere incheierea unui Protocol in domeniul mobilitatii fortei de munca intre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania si Autoritatea pentru Populatie, Emigrare si Frontiera din Israel, a declarat luni diplomatia romana, dupa ce presa straina a relatat ca negocierile intre cele doua parti au intrat in impas ca urmare a insistentei Bucurestiului ca muncitorii romani sa nu fie folositi la lucrarile de dincolo de Linia Verde, in teritoriile palestiniene.
 "Protocolul priveste trimiterea unor muncitori la lucru in Israel, in domeniul constructiilor", a precizat Ministerul Afacerilor Externe, in raspunsul dat la solicitarea AGERPRES.
Potrivit MAE, protocolul este in curs de negociere si exista interes de ambele parti pentru finalizarea sa. "In perioada urmatoare sunt avute in vedere contacte diplomatice bilaterale care vor constitui noi oportunitati de avansare a negocierilor pe marginea Protocolul mentionat", adauga sursa citata.
MAE relateaza ca in privinta Protocolului privind trimiterea unor muncitori romani in Israel s-au purtat mai multe runde de negocieri, la Bucuresti si Ierusalim, Romania urmarind constant respectarea intocmai a dreptului international, pozitiile Uniunii Europene, precum si protejarea cetatenilor romani aflati in afara teritoriului national. "In cursul rundelor de negocieri care au avut loc in 2011 si 2012, au fost agreate un set de clauze, iar in cursul anului 2013 s-a convenit asupra unor mecanisme de avansare a negocierilor, acestea apropiindu-se de final. In consecinta, in luna august 2013, o noua varianta de text a fost transmisa de partea romana, urmand ca partea israeliana sa formuleze eventuale observatii", adauga MAE.
In mod uzual, in conformitate cu practicile diplomatice, negocierile pe marginea acordurilor internationale se poarta intre expertii din cele doua tari, urmand ca, la finalizarea negocierilor, textul definitiv al acordurilor sa fie facut public, mentioneaza diplomatia romana. "Cu privire la numarul muncitorilor romani aflati in prezent la munca in Israel, o situatie exacta va putea fi furnizata de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, dat fiind ca inscrierea cetatenilor romani in evidentele ambasadelor este voluntara", adauga MAE.
Negocierile dintre Romania si Israel pentru aducerea de lucratori romani in sectorul constructiilor din statul evreu au intrat in impas ca urmare a insistentei partii romane ca acestia sa nu fie folositi la lucrarile de dincolo de Linia Verde, in teritoriile palestiniene, a anuntat postul de radio al armatei israeliene, citat de portalurile locale timesofisrael.com si israelhayom.com si de AFP, insa ambasadorul Romaniei in Israel afirma ca informatia este inexacta si ca discutiile nu au fost sistate.
Potrivit postului de radio citat, negocierile ar fi intrat in impas inca de anul trecut dar, dupa schimbarea de guvern care a avut loc in Romania in luna mai 2012, au fost relansate si israelienii au sperat ca se va ajunge la o intelegere. Ca urmare a pozitiei Uniunii Europene, autoritatile de la Bucuresti si-au mentinut solicitarea ca lucratorii romani sa nu fie angrenati pe santierele din coloniile din Cisiordania, cerere neagreata de israelieni.
In luna iulie a anului in curs, Uniunea Europeana a adoptat un set de linii directoare care exclud teritoriile ocupate de la cooperarea cu Israelul. Conform acestor linii directoare, incepand din anul 2014 toate acordurile cu Israelul care privesc un ajutor din partea Uniunii vor trebui sa specifice ca nu se aplica teritoriilor ocupate de statul israelian in 1967 (Cisiordania, Ierusalimul de Est, Fasia Gaza si Platoul Golan).
Ambasadorul Romaniei in Israel, Andreea Pastarnac, a reactionat dupa publicarea informatiei, afirmand ca aceasta este 'inexacta'. 'Acordul inca se negociaza si exista un interes de ambele parti ca el sa fie incheiat. Tratative diplomatice importante sunt planificate in cursul acestei luni si ne asteptam sa continuam discutiile in acest cadru', a afirmat ambasadorul roman, potrivit israelhayom.com.
Potrivit AFP, un fost ambasador israelian in Germania si pe langa Uniunea Europeana, Avi Primor, a declarat ca Romania 'nu face decat sa urmeze politica comuna a Europei, care nu este indreptata impotriva Israelului, ci impotriva colonizarii si ocuparii'.
Postului de radio citat a mai anuntat ca guvernul israelian a decis saptamana aceasta sa intensifice eforturile pentru angajarea de lucratori in sectorul constructiilor proveniti din Republica Moldova si Bulgaria. Potrivit AFP, aceasta sursa a afirmat ca, spre deosebire de Romania si China, Republica Moldova si Bulgaria nu au formulat solicitarea ca cetatenii lor sa fie angrenati exclusiv in lucrarile de pe teritoriul israelian. AGERPRES/(AS - autor: Victoria Vioara, editor: Cristina Tatu)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page