Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

România preia pentru prima data în istorie, conducerea ABNA-SE


Luni, 9 decembrie, a avut loc la Sibiu prima conferinta a Asociatiei Agentiilor de Presa din Balcani (ABNA-SE) organizata in Romania. Astfel, peste 30 de reprezentanti ai Agentiilor de Presa balcanice s-au reunit pentru a dezbate "Conexiunea dintre Social Media si Agentiile de Presa". In plus, evenimentul a marcat preluarea Presedintiei ABNA-SE de catre Romania, prin Agentia Nationala de Presa AGERPRES.

Foto: AGERPRES FLUX / VLAD STAVRICA

Conferinta face parte dintr-o serie de evenimente desfasurate la Sibiu in perioada 8-11 decembrie, prilejuite de cea de-a 22-a intalnire anuala a ABNA-SE. Printre agentiile de presa participante se numara ANA-MPA (Grecia), ANADOLU (Turcia), ATA (Albania), BTA (Bulgaria), CNA (Cipru), HINA (Croatia), MIA (Macedonia), SRNA (Bosnia si Hertegovina), TANJUG (Serbia), FENA (Bosnia si Hertegovina), dar si invitati speciali precum Associated Press (AP), ARMENPRESS si The European Alliance of Press Agencies (EANA).

"Sunt mandru ca AGERPRES primeste aceasta onoare si responsabilitate in acelasi timp. Cred cu putere in misiunea ABNA-SE de a facilita schimbul de informatii intre agentiile membre, precum si de a sustine si dezvolta jurnalismul in contextul transformarilor actuale din media, la nivel global. O prima masura pe care ne-am propus-o este sa facem rebranding pentru ABNA-SE, ceea ce am facut si pentru AGERPRES. Ne dorim mai multi membri. ABNA-SE trebuie sa devina jucator important pe piata de media din Sud-Estul Europei", a declarat noul presedinte al ABNA-SE Alexandru Giboi - Director General al Agentiei Nationale de Presa AGERPRES.

Presedintia ABNA-SE este preluata in fiecare an de catre o alta tara membra si este acordata prin votul reprezentantilor agentiilor de presa balcanice la intalnirile anuale. Fiecare mandat este limitat pe o perioada de un an, iar 2014 este primul an din istoria asociatiei in care presedintia va fi detinuta de catre Romania.

"Faptul ca Romania este pentru prima data gazda acestei reuniuni importante nu poate decat sa ma bucure. In ceea ce priveste AGERPRES, organizatorul acestei conferinte, pot spune, cu toata responsabilitatea, ca este o agentie de presa profesionista, tot mai apreciata, cu un rol tot mai important in promovarea Romaniei in lume", a declarat premierul Victor Ponta.

In cadrul conferintei, menbrii ABNA-SE au discutat despre legatura dintre Social Media si agentiile de presa. Astfel, in timp ce, din cauza crizei globale din media, tot mai multe publicatii din presa scrisa se inchid, presiunea cade din ce in ce mai mult pe umerii agentiilor de presa, ca o sursa primara de informatii. Dintre concluziile discutiilor celor 30 de reprezentanti prezenti in sala amintim:

* Social Media este un partener de incredere pentru agentiile de stiri, o sursa din ce in ce mai utilizata de publicul larg pentru informare, dar si o sursa importanta de trafic pentru site-urile agentiilor.

* Luand in considerare schimbarile continue din acest domeniu, agentiile de presa trebuie sa creeze si sa implementeze strategii de dezvoltare independente de aceasta sursa.

* Masura necesara pentru orice agentie de presa care isi doreste sa fie in pas cu realitatile mediilor sociale si sa le exploateze la maximum este crearea unor departamente si echipe dedicate.

* Printre cele mai utilizate retele de socializare in randul agentiilor de presa balcanice se numara Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube si, mai nou, Instagram.

Reuniunea s-a incheiat cu semnarea unui parteneriat strategic intre Agentia Nationala de Presa AGERPRES si MIA (Macedonian Information Agency), condusa de Ljupco Jakimoski. Acesta prevede schimbul de informatii, stiri si fotografii intre cele doua agentii partenere, cat si facilitarea accesului reciproc la fluxurile de stiri in limba engleza.

Despre ABNA-SE
Asociatia Agentiilor de Presa din Balcani a fost infiintata in 1995 cu scopul de a dezvolta un parteneriat stabil si transparent intre agentii, precum si de a extinde cooperarea in regiunea balcanica. Prima conferinta ABNA-SE a avut loc in Grecia, la Thessalonik, la initiativa agentiei de presa ANA-MPA, iar prima Adunare Generala a Asociatiei a avut loc in Antalya, Turcia, in 15 si 16 decembrie 1995.


Despre AGERPRES
Fondata in 1889, AGERPRES este Agentia Nationala de Presa a Romaniei. Aceasta are rolul de a oferi informatii echilibrate, cu caracter impartial, si de a fi sursa principala de informare pentru cetatenii si institutiile din tara, dar si cea mai importanta resursa de stiri despre Romania, in exterior, ajutand astfel la crearea unei imagini nationale pozitive. In ultimii 90 de ani, agentia a avut o transmisie live neintrerupta de stiri si informatie. Intre serviciile AGERPRES se regasesc: fluxurile de stiri tematice, serviciile si arhiva de fotografie de presa, monitorizarea de presa, serviciile video si multimedia.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page