Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Peste 65 de mii de sud-africani si zeci de lideri politici ai lumii l-au comemorat pe Nelson Mandela


AGERPRES, Daniel Florea, transmite: Peste 65 de mii de sud-africani au participat marti la ceremonia memoriala oficiala desfasurata pe stadionul FNB din Johannesburg in onoarea fostului presedinte sud-african Nelson Mandela.
Premierul Victor Ponta si fostul presedinte Emil Constantinescu au fost prezenti la eveniment in sectorul VIP dedicat celor peste 100 de sefi de stat si de guvern in exercitiu, fostilor presedinti si ex-premieri, precum si personalitatilor internationale ale vietii muzicale, culturale si ale mediului de afaceri.

Ceremonia a inceput in jurul orei 12,10, ora locala, cu 60 de minute intarziere fata de programul anuntat, din cauza traficului rutier intens, amplificat si de o ploaie torentiala care cade in continuare peste Johannesburg.

In debutul evenimentului, Cyril Ramaphosa, unul dintre liderii importanti ai Congresului National African (ANC), fost coleg de lupta anti-apartheid cu Mandela, a cerut pentru prietenul sau o rugaciune interreligioasa. Pe rand, un rabin, un lider hindu, unul musulman si unul crestin au sustinut rugaciunea dedicata lui Mandela. Un cor religios a completat acest tablou.

A urmat discursul presedintelui sud-african Jacob Zuma, care a fost huiduit de public in anumite momente.
Aparitia in sectorul dedicat inaltilor oficiali a unor lideri precum Barack Obama, insotit de prima doamna a Americii, Michelle Obama, a lui Ban Ki Moon, secretar general al ONU, a fostilor presedinti americani Bill Clinton si George W. Bush, a lui Hillary Clinton, a lui Mahmoud Abas sau a lui Raul Castro a fost primita, insa, cu aclamatii indelungi de sud-africanii care au indurat cu stoicism ploaia care a cazut necontenit peste stadion.
Publicul a interactionat la fel de entuziast la melodiile gospel interpretate de Kirk Franklin.

A urmat apoi cea mai aplaudata secventa a ceremonialului, cea a discursului presedintelui american Barack Obama. Liderul de la Casa Alba a punctat in omagiul sau figura calauzitoare a lui Nelson Mandela, despre care a spus ca a fost 'un exemplu' pentru el.

Obama s-a adresat tinerilor sud-africani si a celor de pretutindeni cu un mesaj de pace, libertate si dreptate. Presedintele SUA si-a incheiat discursul in aplauzele indelungi ale publicului cu mesajele: Dumnezeu sa-l binecuvanteze pe Mandela! Dumnezeu sa binecuvanteze poporul sud-african.

In continuarea ceremonialului de pe stadionul FNB au mai adus omagii lui Nelson Mandela si alti sefi de stat.

Evenimentul de la stadionul central din Johannesburg s-a terminat in jurul orei 16,00.

Ceremonia funerara, prevazuta pentru data de 15 decembrie, va avea loc in localitatea Qunu, locul de nastere al lui Mandela. Este un eveniment adresat familiei si apropiatilor. Delegatia Romaniei condusa de Victor Ponta va parasi marti seara Africa de Sud, urmand sa ajunga la Bucuresti miercuri dimineata. AGERPRES (A, AS- editor: Mihai Simionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page