Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Sondaj:Jumatate dintre români considera comunismul `un lucru rau`; cealalta jumatate - "un lucru bun"


Romanii au pareri impartite in ceea ce priveste efectele regimului comunist, 45,5% dintre respondentii la sondajul INSCOP "Perceptii asupra regimului comunist" considerand ca acesta a insemnat "un lucru rau" pentru Romania, in timp ce 44,7% dintre cei chestionati afirma ca a fost "un lucru bun".
Procentul celor care sunt de parere ca regimul comunist a fost "un lucru bun" creste odata cu varsta subiectilor si scade odata cu cresterea nivelului de educatie.
Astfel, persoanele cu varsta peste 65 de ani au raspuns, in proportie de 51,7%, ca acest regim a avut mai degraba efecte pozitive asupra romanilor, in timp 42,9% dintre acestia au raspuns ca a fost "un lucru rau pentru Romania".
Tinerii insa, cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani, considera numai in proportie de 34,1% ca regimul comunist a fost "un lucru bun", peste 50% dintre tinerii intervievati (51,2%) afirmand ca acest regim a avut mai degraba efecte negative.
De asemenea, locuitorii din Banat-Crisana-Maramures au manifestat cel mai scazut grad de apreciere pozitiva a regimului comunist, comparativ cu alte regiuni, in timp ce la polul opus se afla locuitorii din Moldova.
In ceea ce priveste nivelul de trai in perioada regimului comunist comparat cu cel din perioada actuala, 44,4% dintre cei care au raspuns sondajului INSCOP considera ca se traia mai bine inainte de 1989, 33,6% cred ca se traia mai rau, 15,6% ca se traia la fel, iar 6,4% nu au raspuns sau nu au stiut sa raspunda la aceasta intrebare.
Distributia opiniei pe regiuni se pastreaza in sensul unei aprecieri mai reduse a nivelui de trai de dinainte de 1989 in Banat-Crisana-Maramures comparativ cu o apreciere mai ridicata in Moldova si Bucovina.
Directorul INSCOP Research, Remus stefureac, considera ca numarul mare de romani care au o perceptie pozitiva asupra regimului comunist se datoreaza in primul rand faptului ca acestia sunt nemultumiti de masurile asumate de guvernanti de-a lungul timpului si de efectele acestora.
"Volumul mare de respondeti care indica aprecierea pentru regimul comunist si nivelul de trai din acea perioada poate fi explicat ca o consecinta a nemultumirii unei parti a populatiei fata de rezultatele economice si sociale ale celor aproape 25 de ani de regim capitalist-democratic, si mai putin printr-o valorizare in sine a regimului comunist din Romania, in conditiile in care acesta s-a remarcat, mai ales in anii '80, prin austeritate extrema: lipsa elementelor esentiale ale supravieturii, precum alimente si caldura. Raspunsurile surprinzatoare ale romanilor la aceste intrebari au mai multe explicatii, una dintre cele mai importante fiind faptul legata de mitizarea unei perioade din urma cu mai multe decenii, asupra careia amintirile populatiei sunt selective si deformate de neimplinirile prezentului si ale trecutului mai apropiat", sustine Remus stefureac, potrivit unui comunicat de presa remis marti AGERPRES.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevarul", in perioada 7 - 14 noiembrie 2013, volumul esantionului fiind de 1.055 persoane si reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.
Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic. AGERPRES/(AS - autor: Catalina Barbu, editor: Florin Marin)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page