Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Metode sovietice aplicate in psihiatria mureseana

Anul 1954 a fost unul deosebit de fast pentru el. Doctor la Spitalul de Psihiatrie din Targu-Mures, Andrei Mera se dovedise a fi nu numai un element de incredere, dar si unul de viitor. Proaspat asistent universitar - deci implicat activ si in viata stiintifica mureseana - pentru dr. Mera perspectivele erau mai mult decat promitatoare. Insa totul avusese un pret. Trebuise sa-si dovedeasca atasamentul fata de cauza. Si nu oricum. Girase cu propria sa semnatura exonerarea de raspundere a Securitatii locale intr-o ancheta deosebit de dura, in urma careia Bartis Francisc, un tanar arestat, fusese adus in pragul nebuniei.

In noiembrie 1954, dr. Andrei Mera publica in ziarul local al partidului, un articol deosebit de elogios la adresa metodelor sovietice aplicate in medicina din Romania. "Medicina tarii noastre - arata dr. Mera in articol - ca si celelalte ramuri ale stiintei se bucura de la eliberarea patriei noastre de ajutorul pretios al stiintei medicale sovietice". Elogiul dr. Mera la adresa metodelor sovietice continua, fiind aratat si "aportul deosebit al acestora", in psihiatria mureseana.

"…am gasit cel mai bun remediu"

Scris in nota obisnuita a timpului, de la inceput si pana la sfarsit, articolul dr. Mera era unul foarte elogios la adresa metodelor sovietice, in respectivul articol, dr. Mera tinea sa arate: "Colectivul clinicii neuro-psihiatrice si neuro-chirurgicale din Targu-Mures aplica o serie de metode sovietice care au imbunatatit simtitor rezultatele noastre in tratamentul si vindecarea bolnavilor". Elogiul dr. Mera continua in aceeasi nota: "in domeniul psihiatriei, tratamentul unor bolnavi mentali cu injectii de insulina, dupa metoda lui Sereiski-Zac, a ridicat simtitor procentajul vindecarilor". "In urma traumatismelor cerebrale (loviri ale capului etc.), mentiona acelasi dr. Mera, bolnavii au ramas deseori suferinzi…Tratand acesti bolnavi dupa metoda lui Arutiunian, cu injectii din solutie din glucoza-alcool, am gasit cel mai bun remediu impotriva acestor simptome". In cazul tanarului arestat Bartis Francisc, oare ce metode aplicase dr. Andrei Mera?

Modul de lucru ca principiu de baza

La cateva zile dupa arestare, datorita batailor indurate in timpul anchetei, Bartis Francisc, un tanar de 18 ani, ajunsese intr-o vadita stare de degradare psihica. Drept urmare, anchetatorii Securitatii muresene au fost nevoiti sa-l interneze in 1954, la Clinica de Psihiatrie din Targu-Mures. Un grup de patru medici, nume cunoscute ale stiintei medicale muresene, au concluzionat ca Bartis Francisc era "in stare de raspundere in momentul comiterii faptei". Dupa doar cinci saptamani de la internare, medicii mureseni din Clinica de Psihiatrie din Targu-Mures au putut face istoricul bolii, din care rezulta ca Bartis Francisc ar fi avut antecedente in familie, el fiind marcat profund de acestea. Nici un cuvant despre cauzele principale - tortura fizica si psihica indurata de tanar, in timpul anchetei – evenimente care ar fi putut determina in mod pregnant manifestarea bolii. Prin girul stiintific acordat, medicii acopereau in fapt un abuz comis de Securitatea mureseana, iar Procuratura Militara ii conferea aparenta de legalitate. Aceasta era doar una din formele de colaborare care avea sa stea la baza relatiei dintre cele trei institutii. Stiut este faptul ca dizidentii anticomunisti internati in asemenea clinici, chiar sanatosi fiind, dar intre bolnavi incurabili, era aproape imposibil sa nu fie marcati intr-un fel sau altul de o asemenea experienta de cosmar. Apoi medicatia care li se prescria ducea in mod invariabil spre anihilarea personalitatii individului. Era de altfel una din metodele aplicate cu succes in psihiatria sovietica.

Bartis Francisc, un tanar exaltat

"…In data de 15 martie a.c. (1954 – n.a.), Bartis Francisc - scria in referatul sau sublocotenentul de securitate Szabo Ioan - a organizat un grup de 15 elevi si a sarbatorit in mod ilegal 15 martie 1848, ziua revolutiei maghiare. In cadrul acestei sedinte, atat el, cat si ceilalti au recitat poezii cu caracter nationalist si au purtat cocarde maghiare in piept. De mentionat este faptul ca, desi nu a primit aprobare de la Comitetul regional al Partidului Muncitoresc Roman pentru a tine aceasta serbare, totusi Bartis Francisc a instigat si influentat pe restul elevilor ca sa participe…". Concluzia aceluiasi sublocotenent Szabo Ioan suna cat se poate de firesc: "…Bartis Francisc a fost initiatorul acestei serbari ilegale, astfel ca se face vinovat de delictul de instigare publica, fapt prevazut si pedepsit de Art. 327ialin. 3 din Codul Penal al R.P.R. …Fata de cele de mai sus, propun retinerea, anchetarea si trimiterea susnumitului in Justitie pentru fapta savarsita". Pe data de 27 iunie 1954, Bartis Francisc a fost arestat. La mai putin de doua saptamani de la arestare, pe data de 6 iulie 1954, unul dintre anchetatorii de Securitate, locotenentul Henter Francisc, tragea urmatoarea concluzie in referatul pe care il intocmise pentru seful sau ierarhic: "…cercetand dosarul de ancheta a invinuitului Bartis Francisc, am constatat ca arestatul, la data de 6 iulie 1954, in mersul cercetarilor (sic!) a prezentat semne de deranjare psihica".

Medicii mureseni au exonerat Securitatea de raspundere

Pe data de 8 iulie 1954, Bartis Francisc a fost internat in Clinica de Psihiatrie din Targu-Mures. Cu Adresa nr. 18633 din 11 august 1954, seful Directiei Regionale a M.A.I., maiorul Kovacs Mihai, cerea procurorului militar de la Targu-Mures sa dispuna suspendarea urmaririi penale in cazul lui Bartis Francisc. In starea in care ajunsese acesta nu mai era periculos si deci nu mai prezenta interes pentru Securitate. "…bine nutrit, fara simptome de boala interna. Neurologic organic negativ, prezinta o serie de simptome functionale, ca tremuraturi in pleoape, degete…Din punct de vedere psihic se constata in prezent unele simptome care tradeaza psihoza. Aceste simptome sunt: raspunsuri intarziate, necomplete, este prost orientat in timp, privind mai ales debutul reactiei sale psihogene, e deprimat si in acelasi timp nelinistit…", concluzionau patru medici mureseni, printre care si dr. Andrei Mera. Dupa cinci saptamani de tratament, diagnosticul pus a fost neuropatie grava, psihoza reactiva in stare ameliorata. Dar mai sunt si alte concluzii foarte interesante: "…De la varsta de 13 ani sufera de nervi si avea accese functionale cu ocazia diferitelor greutati intampinate in viata…In momentul comiterii delictului a suferit de aceeasi neuropatie…In momentul comiterii delictului a fost in stare de raspundere pentru faptele sale…La data de 26 iunie 1954 (atentie, cu o zi inainte de arestare !) a prezentat aceeasi stare de neuropatie, n-a simulat boala, arestarea sa a declansat reactia psihotica de care sufera in prezent…". Medicii au omis insa cu buna stiinta sa arate faptul ca duritatea anchetei si nu numai arestarea ar fi putut determina declansarea neuropatiei grave constatata de ei. Cu alte cuvinte, Securitatea era exonerata de orice raspundere.

Nicolae BALINT

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page