Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

La Sighisoara, Armonii de culoriProfesorii de desen ai scolilor sighisorene, impreuna cu clasele de elevi, au purces la realizarea expozitiei de pictura "Salonul anual de Arta plastica al elevilor, Editia a V-a 2013, ale carei lucrari i-au umplut de uimire pe cei care au vizitat Galeria de Arta Contemporana "Turnul Fierarilor”, locul expozitional al artistilor plastici cuprinsi in Asociatia "Alma Mater Castrum Sex”.
La realizarea expozitiei si-au dat concursul elevi din scolile gimnaziale sighisorene "Victor Jinga”, "Octavian Goga”, Colegiu National "Mircea Eliade”, Liceul teoretic "Iosef Haltrich”, Clubul Copiilor Sighisoara, Scoala Gimnaziala "Zaharia Boiu”, Scoala Gimnaziala "Nicolae Iorga”, Scoala gimnaziala "Miron Neagu”, Scoala Generala din comuna Albesti, Liceul Teoretic Dumbraveni – Sibiu si, nu in ultimul rand, lucrari ale elevilor Liceului de Arta Vocationala Tg.-Mures.
Potrivit profesorului de desen Dorin Stanciu – cunoscut ca Tobosar al Cetatii, in acest proiect expozitional s-au implicat colegii de breasla - profesorii de specialitate pentru materia educatie vizuala plastica din scoli, cei care, alaturi de tinerii artisti, au organizat, in cele doua sali ale semetului turn, expozitia de pictura. Potrivit profesorului Dorin Stanciu, este bine ca s-au avut in vedere sprijinul comunitatii, respectiv al Primariei Municipiului Sighisoara, nu in cele din urma, implicarea parintilor, remarcandu-se copii foarte deosebiti. O tema libera, tinerii artisti pur si simplu abordand tehnici diferite de exprimare, pe naturi statice, pe portrete. Este interesanta pozitia la care a ajuns profesorul Stanciu, la adresa unor lucrari ale elevilor, spunand ca lucrarile sunt adevarate reverii in arta exprimarii prin culoare.
Printre zecile de lucrari se remarca cele semnate de Irina Ratiu, Patricia Leordean (Liceul "Mircea Eliade”), Andreea Nitu (Liceul "Mircea Eliade”), profesorul Dan Todea avand ore de predare si la Tg.-Mures, au fost expuse o seama lucrari ale elevilor Liceului de Arta Vocationala Tg.-Mures De la Liceul targumuresean se remarca elevii; Ioan Caraman, Tamas Moldovan, Tudor Halatiu – socotit un viitor designer vestimentar. O foarte buna fotografa - Cezara Ioana Chertes – plasticiana a aceluiasi liceu targumuresean. De fapt, toata expozitia inunda cu plinatatea sinceritatii, o lume a copilariei, o lume vazuta cu ochii copiilor.
Din pacate, din spusele profesorilor, am inteles ca absenta materialelor, respectiv, hartie, consumabile, culori, creeaza probleme tinerilor artisti suma alocata de stat este zero lei la acest capitol, nu rareori, pe langa parinti, profesorii sunt cei care se ingrijesc ca elevii sa aiba pe ce desena.

VASILE LUCA

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page