Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PICTORITA LIANA SAXONE-HORODI

Ion CRISTOFORDatorita invitatiei pe care mi-a facut-o prozatorul G. Mosari, aveam sa calatoresc o saptamana in tara Sfanta, sa ma bucur de ospitalitatea prietenilor mei scriitori din aceasta tara miraculoasa. Am vazut acolo multe lucruri si locuri frumoase, dar poate ca nimic nu se compara cu intalnirea cu Ein Hodul lui Marcel Iancu. Pe la mijlocul saptamanii petrecute acolo, am fost predat, cu acte in regula, de minunata familie Madeleine si Sergiu Davidsohn (de la Haifa), in grija doamnei Liana Saxone-Horodi si a domnului inginer Mirel Horodi. Impreuna ne vom deplasa la Ein Hod, un pitoresc sat al artistilor, unde reputata pictorita de origine romana si a deschis o ampla expozitie. La Ein Hod functioneaza un fabulos muzeu Dada–Marcel Iancu. Casa in care a locuit marele arhitect si pictor Marcel Iancu e situata in apropierea muzeului, pe care-l vizitam imediat dupa sosire. E un muzeu nu foarte mare, dar plin de surprize si de prezente romanesti, caci poseda si reproduceri dupa portretele pe care Marcel Iancu le a facut scriitorilor romani.

O incantare e si expozitia de maturitate a doamnei Liana Saxone-Horodi. Nu am numarat tablourile, dar e vorba de o expozitie ampla, cu panze de mari dimensiuni. Am fost pur si simplu cucerit de lucrarile acestei eleve a pictorului Rudolf Schweitzer Cumpana. Liana Saxone Horodi se dovedeste un exceptional pictor al peisajului arid al Israelului, al pietrei si arborilor dramatic contorsionati. Citesc in aceste peisaje austere, viu colorate, pline de prospetime, ceva esential, abia ghicit din destinul acestei fiinte sensibile, in care intuiesc ca e ascunsa o energie vulcanica. Sunt cucerit, deopotriva, de intelepciunea si calmul domnului Mirel, sotul pictoritei, aparent un caracter opus. Il stiam din cateva articole citite prin publicatiile de limba romana pe care le am primit, din cand in cand, din Israel. Formeaza impreuna o admirabila pereche, artistul sensibil si inginerul dovedind ca uneori contrariile fac casa buna. La fel se intampla si in pictura doamnei Liana Saxone Horodi, construita adeseori din contraste puternice, cu accente dramatice, expresioniste.

Din lumea colorata a marii artiste nu lipsesc nici cateva peisaje romanesti, pline de nostalgie. Dupa cum, retin privirea si peisajele tipic arabesti, pline de culoare si de pitoresc oriental. De un farmec aparte se bucura si portretele pictoritei, careia ii place sa patrunda dincolo de aparentele figurii umane, sa scruteze psihologii si caractere, portretizand adeseori oameni umili, situati la periferia societatii si a oraselor. Imi spun ca ar fi necesara organizarea unei retrospective in Romania a acestui mare artist format aici, la noi, care si-a desavarsit arta in Israel.

La aniversarea a 50 de ani de activitate, eleva lui Rudolf Schweitzer-Cumpana se dovedeste un mare, inepuizabil pictor, care s-a reinventat mereu. Unele tablouri prezinta o certa atractie fata de expesionisti, prin atitudinea de unificare a culorii cu forma, prin interac?iunea dinamica a planurilor de culoare. Dar aceasta e doar una din tendintele picturii Lianei Saxone-Horodi, temele inspiratiei ei fiind diverse si divergente adeseori. Arta ei nu e lipsita de tentatia abstractizarii si a decorativului, unele naturi statice fermecandu-ne pur si simplu.

Natura complexa a picturii sale deriva din constitutia dinamica a personalitatii Lianei Saxone-Horodi, care se simte in largul ei atat in cadrul unor interioare casnice, cat si in peisajele extrem de dinamice si spiritualizate ale tarii Sfinte. Mi-au retinut atentia mai ales peisajele tipic israeliene, in care maslinul pare sa se constituie ca simbol central al inspiratiei sale, dar si ca un motiv central al istoriei unui popor care a stiut sa supravietuiasca in cele mai vitrege conditii. Impresioneaza caldura cu care pictorita isi imbratiseaza temele, indiferent ca picteaza o piata arabeasca sau un colt de gospodarie romaneasca. Umana si generoasa, sensibilitatea ei „face culorile sa cante”, spre a relua expresia lui Marcel Iancu. Indiscutabil, Liana Saxone-Horodi este unul din marii artisti plastici pe care muzeele romanesti trebuie, in sfarsit, sa il descopere in toata splendoarea artei sale.
----------------------------------------------
In fotografie: Liana Saxone-Horodi si ing. Mirel Horodi, in fata unuia din splendidele tablouri ale pictoritei

Ion CRISTOFOR
Cluj-Napoca
noiembrie 2013


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page