Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Raportul nr.0010 ; Coruptie si anticoruptie la MIRA

· Gherase rupe oase de la doi s’un sfert

· Cu ochii larg inchisi la hotarele patriei. Chiloti si sosete de contrabanda pentru Procurorul General al Romaniei

· Triunghiul de aur al tigarilor de contrabanda

· Serviciul Roman de Informatii i-a masuri: fileaza jurnalistii

· Cine-l proteja pe "ala micu" ?

· Cutremurul de la Ministerul de Interne vine din Dosarul "Cocaina din Venezuela"

· "Pepi" saltat de la DGA, pentru coruptie", Tony" ajunge avocat

Incet dar sigur, ofiterasul cel viteaz Dan Nica dovedeste ca se poate face curatenie la Interne. Drept sa spun, dupa scandalurile care au zguduit Ministerul de Interne in ultima vreme, nu ma asteptam la minuni. Dupa debarcarea chestorului sef Virgil Ardelean ( Vulpea) de la Directia de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) si a numai putin de doi ministrii, Nica parea adevaratul Mesia. Cel care va asterne in sfarsit linistea si ordinea intr-o institutie sfasiata de lupte intestine, interese de partid si coruptie. Restructurarea directiilor Politiei de Frontiera anuntata cu tam-tam dupa o sedinta CSAT, va lovi puternic in mafia Internelor. Era clar ca Danut a primit unda verde de la Zeus sa demita peste 40 de ofiteri superiori, adanc inradacinati in afaceri imobiliare de zeci de milioane de euro si a protectorilor acestora. Alti chestori, directori si chiar secretari de stat au fost trecuti pe linie moarta sau scosi la pensie. Neasteptata a fost pensionarea chestorului sef de politie Anghel Andreescu unul dintre cele mai influente personaje din institutie. Daca ar fi sa ne luam dupa cele spuse de seful sau, Andreescu "si-a incetat, la cerere, raporturile de serviciu cu MAI prin pensionare". Oare asa sa fie? Cu circa o saptamana inainte, fusese scos pe usa din dos a Serviciului Interceptare si Filaj din cadrul DGIPI, comisarul sef Remus span, protejatul chestorului sef Andreescu, al fostului Procuror General al Romaniei Ilie Botos si al pedelistului Vasile Blaga. ala micu’, asa cum este poreclit span in Fratie, s-a tinut de traznai prin toate institutiile si serviciile secrete in care a activat. De la Satu Mare si pana la Bucuresti, ca a fost vorba de sefia DNA sau de functiile de prim-adjunct detinute la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si Directia Generala Anticoruptie, micul Goe al Internelor romanesti, a fost exmatriculat, tras pe dreapta, apoi pus intr-o functie si mai mare de prietenii sai. Beneficiar al unui doctorat (coordonat de fostul ministru Gabriel Oprea) la Universitatea din Oradea, spanul cu sortulet avea perspective marete. Se visa mare comandant de osti la centrala Doi s’un sfert, in buricul Bucurestiului. Se pare totusi ca trecutul sau nebulos a cantarit greu in fata lui presedintelui tarii, care nu a dorit sa mai auda de vechea garda din preajma lui Omar Hayssam. Span s-a ascuns deocamdata sub pulpana generoasa a IGPF adjunctul directorului pe probleme de logistica, ajutat de protectorul sau chestorul Nelu Pop. Totul este bine cand se termina cu bine. Deocamdata, cei pe care procurorul Marian Santion, fostul sef al DGA, i-a acuzat public anul trecut de obstructionarea anchetelelor anti-coruptie din MI, isi fac bagajele. Noi, cetatenii de la bloc, traim cu speranta ca nu orice minune tine doar trei zile.

Dar pentru a intelege mai bine ce inseamna Ministerul de Interne in era post-decembrista, trebuie sa aruncam mai intai o privire in curtea serviciilor secrete care pastoresc aceasta institutie. Chiar daca in prezent, sunt doua Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) si Directia Generala Anticoruptie (DGA), ambele au o radacina comuna, celebra UM 0215. Despre Doi s’un sfert, fostii sefi ai serviciilor secrete din era CDR, Costin Georgescu si Catalin Harnagea spun ca s-a construit pe platforma Directiei I Securitate, adica politie politica in cea mai pura forma. Altii spun ca n-ar fi chiar asa.

Una peste alta, scandalul debarcarii Vulpii din fruntea DGIPI in 2009, dovedeste cat de importanta este aceasta structura. Intamplator sau nu, scandalul a generat schimbari repetate la varful ministerului, apoi cateva evenimente deosebit de grave in plan informativ. Furtul armamentului de la o unitate militara din Ilfov, ca dealtfel si eliberarea conditionata din penitenciar a criminalilor pe motiv de boala, ne fac sa ne intrebam pe zi ce trece daca nu cumva Romania a devenit sat fara caini. Ministerele si principalele institutii ale tarii devin incontrolabile. La interne, in numai o luna, si-au dat demisia doi ministrii.

Lipsa lustratiei in cadrul serviciilor secrete duce la ineficienta luptei anticoruptie influenteaza negativ functionarea statului de drept. Dandu-si demisia de la conducerea DGIPI, Virgil Ardelean ne-a prevenit ca sunt multi ca el in serviciile secrete. Vulpea stia ce spune. Serviciile secrete au functionat timp de 20 de ani dupa principiul "pleaca ai nostri, vin ai nostri".

Gherase rupe oase

Un bun exemplu este fostul adjunct al Vulpii de la Directia Informatii, Dumitru Constantin. Despre Gherase (numele de cod al ofiterului Constantin la C.I.), colegii spun ca avea un spirit mercantil. Stia sa unga rotitele delicate ale coruptiei inca din scoala militara - promotia 1982, specializarea Artilerie si Rachete Antiaeriene. Primul loc de munca l-a avut la Ciorogarla la Brigada I Antiaeriana, apoi, in 1986, a fost trimis la cursul de rachete Neva, specializarea Lansare. Langa Minsk, in fosta Uniune Sovietica, burlacul Gherase era asaltat de rusoaice. Deh, barbat bine, tipul atletic, necasatorit, numai potrivit pentru racolare.

Revolutia l-a prins pe Gherase (student la Academia Militara) luptand impotriva manifestantilor in pasajul de la Intercontinental, in parcare si la statia de Metrou. A testat din plin rezistenta revolutionarilor la paturi de arma in ceafa si bocanci in coaste.

Gherase a terminat Academia Militara in 1990 si a fost numit sef de Stat Major al Diviziei de Aparare Antiaeriana la Otopeni. Cu ajutorul neprecupetit al colonelului Nicolae Astilean, fostul sef al Sectiei I (din cadrul Directia a IV-a C.I. Militare), responsabil pe zona sovietica, Gherase a fost mutat la contrainformatii. Apoi, a ajuns in Directia Informatii Militare, specialist pe probleme de respectare a Tratatului de la Viena. Aventurier din fire, Gherase a efectuat controale in Rusia si Ucraina, operatiuni sub acoperire extrem de periculose. A supravegheat si monitorizat in teritoriu, unitati militare pe cont propriu.

Ajuns la UM 0215 (actuala DGIPI), Gherase a raspuns de protectia Clubului Dinamo, Policlinicii MAI si a Directiei Pasapoarte. Vulpea nu l-a avut niciodata la inima, suspectandu-l ca ar fi omul Armatei, infiltrat la interne.

(Va urma)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page