Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Manifestare internationala la Ierusalim cu participanti Rotarieni din 53 de state (24 - 28 noiembrie 2013)Interviu cu Dr. ing. Dumitru - Dorin Prunariu, primul si singurul cosmonaut roman

Lideri ai cluburilor Rotary dintr-o parte semnifictiva a lumii s-au intalnit la Ierusalim, capitala Israelului, in perioada 24 - 28 noiembrie 2013. Comitetul de organizare al Institutului Rotary din Israel a asigurat un loc excelent si un program atractiv care a captat interesul participantilor.

http://www.youtube.com/watch?v=UVJpgfDalwg

La acesta intalnire au participat, desigur, si cateva zeci de rotarieni din Romania, printre care primul si singurul cosmonaut roman, Dr. ing. Dumitru - Dorin Prunariu, caruia i-am solicitat un interviu, pe care il redau in continuare:

Lucretia Berzintu:  Domnule Prunariu, va rog sa ne spuneti, mai intai, care sunt impresiile despre Israel?

Dumitru - Dorin Prunariu: Trebuie sa remarc faptul ca sunt pentru prima data in Israel. Am venit cu un bagaj intreg de curiozitati, stiam multe lucruri citite, multe lucruri de la colegii care au venit in excursii organizate, si am dorit cu orice pret sa vad cu ochii mei, sa cunosc personal oameni de aici si sa simt efectiv viata din Tel Aviv, din Ierusalim. Trebuie sa spun de la bun inceput ca am intalnit oameni de exceptie, oameni cu un deosebit devotament, oameni extrem de saritori, oameni cu o dragoste fata de Romania si de romani. Unii vorbesc romaneste, unii se trag din romani sau din evrei originari din Romania si au ramas in permanenta in familiile lor cu un sentiment deosebit fata de tara de origine a parintilor, bunicilor lor.
Tel Aviv-ul este un oras modern, un oras interesant, un oras cu autostrazi pe care se circula extrem de rapid si usor, este parerea mea, vis-a-vis de alte multe orase din Europa, prin comparatie. Este un oras pe care am avut ocazia, in jumatate de zi, sa-l vizitez rapid cu un microbuz care ne-a dus in principalele puncte turistice.
Apoi am fost si am vizitat Haifa, alt tip de oras, alta istorie; de asemenea foarte interesant si cu foarte multe lucruri de povestit celor de acasa.
Principala activitate, reuniunea multor cluburi Rotary din lume s-a desfasurat la Ierusalim.

- Din cate tari au venit participantii la evenimentul de la Ierusalim?

- Au fost participanti din 53 de tari, reprezentand multe cluburi Rotary reunite in districte din multe tari din Europa, S.U.A., Canada. Au avut dezbateri, prezentari, ne-am cunoscut... Multi dintre noi ne-am vazut pentru prima data. Am schimbat carti de vizita si urmeaza sa colaboram pe multe probleme legate de activitati promovate de cluburile noastre. Dupa cum se stie Rotary este o organizatie internationala de servicii al carui scop declarat este de a aduce impreuna lideri din afaceri si profesionali, in scopul de a furniza servicii umanitare, incuraja standarde etice inalte in toate domeniile, si de a ajuta la promovarea bunavointei si pacii in lume.

- Cine a organizat intalnirea?

- Intalnirea a fost organizata de Institutul Rotary din Ierusalim - o institutie care a preluat organizarea acestei manifestari internationale care se transmite din an in an in alta tara. Organizarea a fost deosebita, prezentarile au fost de exceptie, multi participanti avand pozitii importante in tarile lor sau reprezentand experiente profesionale si de viata semnificative si inedite. S-au prezentat, ne-au impartasit din experienta lor, concluzia finala fiind ca intalnirea a fost pe cat de utila pe atat de de neuitat.

- Ce ati prezentat dumneavoastra in cadrul acestei manifestari?

- Eu am prezentat o lucrare despre domeniul meu de activitate, spatiul cosmic, o lucrare care a cautat sa reliefeze o serie de aspecte viitoare ale zborurilor cosmice pilotate; ce se va intampla cu organizarea, cu pregatirea cosmonautilor pentru zboruri spre Luna, Marte, spre asteroizi, ce se va intampla atunci cand vom descoperi viata in afara planetei noastre. Undeva, in Univers, trebuie sa mai existe viata si in alta parte decat pe Pamant; cum se va schimba sistemul nostru de valori, ce stiinte actuale si viitoare vor participa la rezolvarea problemelor care vor aparea atunci, ce domenii noi de activitate vor trebui implicate, ce va insemna colaborarea internationala si interactiunea dintre culturi, nationalitati, religii intr-un zbor cosmic de foarte lunga durata, acolo unde oamenii se vor deplasa in module inchise ca spatiu ani de zile in spatiul cosmic.

- Ce se va intampla cand vom descoperi viata extraterestra si cand vom intra in contact cu ea?

- Exista o mare probabilitate ca sistemul nostru de valori sa fie alterat, sa se modifice credinta noastra - atat cea religioasa cat si cea seculara. Acestea ar putea sa aiba nevoie de noi conotatii, noi interpretari... Iar toate aceste lucruri vor trebui gandite de pe acum, vor trebui puse in niste cadre, pe care, atunci cand va veni momentul sa stim cum sa le abordam, cum sa le dezvoltam, astfel incat sa ramanem cu o serie intreaga de valori pe care le-am recunoscut si le recunoastem ca valoroase si sa nu ne pierdem identitatea de pamanteni; si aici va fi o mare problema.

- Despre cosmonautul israelian, care n-a ajuns in viata pe Pamant, Ilan Ramon, ce ne puteti spune?

- Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic (ASE) al carei presedinte sunt, deja, de doi ani si voi mai functiona inca pentru un an (am fost ales pentru o perioada de trei ani), este Asociatia neguvernamentala profesionala a aproape tuturor astronautilor si cosmonautilor din lume. Din 540 de oameni care au zburat in spatiul cosmic, incepand cu Yuri Gagarin dintre care, in jur de 80 au disparut din diverse cauze, 395 sunt membri ai Asociatiei noastre, membri din 36 de state. In aceste conditii, noi ne desfasuram o serie de activitati internationale, de promovare a stiintelor spatiale a educatiei in domeniul cosmosului. Multe din scopurile activitatii noastre coincid cu scopurile activitatii Fundatiei ”Ilan Ramon” care a fost infiintata de sotia astronautului israelian, Rona Ramon. Am intrat in contact cu ea si am ajuns la concluzia ca o colaborare intre Fundatia ”Ilan Ramon” si Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic este posibila si binevenita.
Apreciind in mod deosebit sacrificiul lui Ilan Ramon pentru explorarea spatiului cosmic in scopuri pasnice, am luat in considerare scrisoarea sotiei lui care isi exprima regretul ca Ilan Ramon nu a mai apucat sa isi depuna cererea de membru in asociatia noastra si am convenit in cadrul celui de-al 26-lea Congres al ASE, desfasurat in iulie, in Germania, ca Ilan Ramon sa fie primul membru post-mortem, acceptat de Asociatia noastra. Iar sotia lui, Rona Ramon, sa fie invitata de onoare la unul din congresele noastre viitoare.
Desigur, am prezentat si acest lucru in cadrul interventiei mele de la reuniunea Rotary din Ierusalim, in primul rand pentru ca ne aflam pe teritoriul Israelului dar si pentru ca acest demers a fost realizat impreuna cu o serie de prieteni locali care au favorizat contactele, au favorizat schimbul de informatii si scrisori intre Fundatia ”Ilan Ramon” si mine, in calitate de presedinte al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic.
Ilan Ramon este, deci, membru post-mortem al ASE, iar Israelul este al 36-lea stat care are un reprezentant in cadrul acestei Asociatii mondiale a profesionistilor care au efectuat cel putin o orbita completa in spatiul cosmic la bordul unei nave cosmice.

- In afara acestei intalniri, ”Rotary International”, ce ati vizitat, concret, in orasele prin care ati trecut?

- Am vizitat multe locuri in Israel, am vizitat Ierusalimul, am vizitat locurile atat de importante pentru crestini, Locurile Sfinte, dar am vizitat, de asemenea, si  am tinut cu orice pret sa vizitez, Muzeul Holocaustului. Este un muzeu cu o semnificatie deosebita pentru oricine de pe acest glob, indiferent ca este crestin, musulman, mozaic sau de orice alta religie. Este un muzeu care arata o tragedie a unei populatii intregi a Europei, si nu numai a Europei, populatia evreiasca, o populatie care a avut de suferit enorm datorita unei teorii si politici total aberante, lansata in cel de-al Treilea Reich, sub conducerea lui Hitler.
Este impresionant ”Muzeul Holocaustului” din Ierusalim! Dovezile care se gasesc acolo, faptele prezentate, istoria personala a o serie intreaga de oameni, fie ca au fost personaje importante, oameni deosebiti, oameni de o vasta cultura la nivelul planetei noastre dar si a unor familii obisnuite de oameni care aveau dreptul sa traiasca pe aceasta planeta ca orice alta familie de orice alta nationalitate. Toate sunt prezentate in acest Muzeu al Holocaustului insotite de contextul istoric, ideologic, administrativ, logistic al perioadei in care s-au petrecut, si insotite de incontestabile dovezi.

- Sa ne intoarcem la Cosmos. Puteti sa ne spuneti la ce nivel de dezvoltare a ajuns tehnologia spatiala privind apararea Planetei noastre in fata eventualelor corpuri ceresti periculoase care se indreapta spre Pamant?

- Desigur, ati aflat ca, prin natura preocuparilor mele, sunt si membru in Comitetul de lucru al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic privind obiectele naturale care se apropie periculos de Terra, in engleza le spunem ”Near Earth Objects” sau pe scurt NEO, termen acceptat deja in mai multe limbi. De asemenea, fac parte din grupul de lucru privind NEO al Subcomitetului Stiintific si Tehnic al Comitetului ONU pentru Explorarea Pasnica a Spatiului Extraatmosferic, care se ocupa de aceeasi problematica.
Un studiu complex in acest domeniu, elaborat stiintific de un grup de experti internationali, cu aportul, fondurile si sub coordonarea Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic, a devenit ulterior document de lucru al comitetului de specialitate al Organizatiei Natiunilor Unite.
S-au propus infiintarea unor entitati internationale, sub coordonarea ONU, care sa poata sa analizeze si furnizeze informatii oportune, sa ia decizii si sa actioneze impotriva asteroizilor cu potential de impact cu planeta noastra, impact care ar putea, in anumite conditii, sa aiba consecinte dezastruoase globale.                                                                                                       Deciziile care vor fi luate acolo trebuie sa aiba o larga acceptiune internationala si sa nu fie partinitoare. Raportul Comitetului ONU pentru Explorarea Pasnica a Spatiului Extraatmosferic, care include propuneri concrete de organizare la scara globala a activitatilor de informare si prevenire a impactului asteroizilor periculosi cu Terra, a fost endorsat de structurile din subordinea Adunarii Generale a ONU, urmand ca in prima jumatate a lui decembrie sa fie incluse si aprobate in cadrul Rezolutiei de anul acesta a Adunarii Generale a ONU, prevederile devenind ulterior obligatorii, practic pentru toate statele lumii.

- Cum se va actiona atunci cand un oarecare asteroid periculors pentru Pamant este descoperit tarziu asa incat nu ar fi timpul necesar de a se actiona pentru deviere?

- In momentul in care descoperim prea tarziu un astfel de asteroid, singurele masuri pe care le mai putem lua, este sa eliberam locul, sa mutam populatii, sa inchidem functionarea unor infrastructuri importante, sa asteptam impactul. Dar, si dupa aceea, numeroase alte masuri trebuiesc luate pentru a elimina urmarile dezastrului produs, pentru a usura viata populatiei, iar toate acestea urmeaza sa fie dezvoltate si discutate in cadrul unor urmatoare sesiuni ale comitetului de specialitate cosmic al Organizatiei Natiunilor Unite.

- In privinta educarii tineretului in a fi pregatit sa inlocuiasca generatia de astazi si care sa stie sa actioneze pentru apararea planetei Pamant, vis-a-vis de obiectele periculoase, care este rolul dumneavoastra in acest sens?

- In primul rand, orice astronaut, atat individual cat si prin intermediul Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic sau al institutiilor oficiale pe care le reprezinta – participa la procesul de educare al tinerei generatii, aduce in fata tinerilor curiosi informatii asupra unor realitati legate de planeta noastra, care se vad mult mai bine din spatiul cosmic. Dupa ce zbori in spatiul cosmic realizezi mult mai bine ce inseamna unicitatea planetei noastre. Educatia este un element de baza in dezvoltarea oricarei societati. Tanara generatie reprezinta oamenii care vor actiona maine, care vor lua decizii maine si poimane, cei care, la randul lor, vor trebui sa educe pe cei care vin in urma lor, iar educarea acestor generatii care vin trebuie facuta si de noi, cei care am perceput direct, am simtit, intr-un fel pe pielea noastra ce inseamna spatiul cosmic si ce inseamna Pamantul, vazut din spatiul cosmic, cu toate bunele si relele lui. Pamantul este casa noastra, a tuturor. Nu avem alta casa!

- Concret, cum realizati aceasta educare a tinerei generatii? Le tineti cursuri?

- In cadrul congreselor Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic, dar si ca invitat particular - de multe ori in Romania si nu numai, fac prezentari pentru tineri, pentru elevi de liceu, pentru studenti privind diferite aspecte ale explorarii spatiului cosmic si privind diferite probleme globale care sunt rezolvate prin intermediul cercetarilor spatiale ale studiilor efectuate din spatiul cosmic. Trebuie sa spun ca prin unicitatea noastra, in calitate de cosmonauti, astronauti, atragem foarte mult atentia publicului, atentia tinerilor si efectul mesajului transmis de catre noi este mult mai rapid implementat de catre ei decat ascultat la radio, la o emisiune de televiziune sau chiar intr-o discutie privata cu altcineva. Este o misiune importanta pe care mi-am asumat-o si suntem constienti de importanta ei si de rezultatele ulterioare. Deja, am intalnit multi ingineri de aviatie, multi cercetatori din domeniul cercetarilor cosmice, in Romania, care mi-au spus, ”stiti, cand eram elev, ne-ati vorbit despre spatiul cosmic si de atunci m-am hotarat sa imbratisez acest domeniu de activitate.”  Va dati seama ca este o satisfactie deosebita, care acum, la peste 30 de ani de la zborul cosmic, 30 de ani in care am facut numeroase prezentari in cadrul a sute de scoli, institutii, universitati, sa am acest feedback si sa vad ca o parte din ceea ce am investit in intalnirile mele cu tinerii s-a transformat in preocupari reale si in abordarea de catre ei a unor profesiuni din domeniul aeronauticii, astronauticii, stiintelor legate de acestea, preluand astfel stafeta.

- Am cunostinta de un asemenea caz, un inginer care a studiat la Bucuresti si care, in prezent, lucreaza la NASA. Mi-a transmis ca l-ati inspirat privind alegerea profesiei sale...

- Da, multi romani au ajuns in pozitii importante in diferite companii straine, inclusiv americane, fie in domeniul tehnologiei informatiei, fie in domeniul stiintelor spatiale, dar si in multe alte domenii de activitate. Sunt numerosi cei care ma cunosc, pe care i-am inspirat intr-un fel, nici eu nu le stiu numarul, sau pe unii n-am ajuns sa-i cunosc personal niciodata. M-au ascultat intr-o sala de curs sau la o prezentare si apoi s-a dovedit ca ceea ce le-am transmis le-a fost benefic pentru profesiunea lor.

- In urma interviului pe care l-am realizat cu dumneavoastra in urma cu 4 ani, printre ecourile primite de la cititori a fost si acela de uimire, ca la o varsta atat de tanara ati reusit sa zburati in cosmos...

- In primul rand as remarca faptul ca multe lucruri mari in viata pleaca dintr-o intamplare. Pur si simplu, m-am aflat la momentul potrivit in locul potrivit pentru a putea participa la selectia pentru candidati cosmonauti. Am ridicat mana, am spus ”vreau si eu”  si, in final, dupa incheierea procesului de selectie, o perioada scurta de pregatire in tara, apoi lunga de pregatire in ”Oraselul stelar” de langa Moscova, am ajuns cosmonaut. Competitia in Romania a fost mare, participand in cadrul catorva grupuri de selectionare cam 150 de candidati. In final am ramas sapte, apoi cinci, trei; din trei am fost alesi doi care sa urmam cursul complet de candidati cosmonauti iar in final, dupa rezultate, s-a tras linia si s-a ales, si am fost selectat eu pentru a reprezenta Romania in spatiul cosmic.
Este adevarat, 28 de ani reprezinta o varsta frageda pentru a zbura in spatiul cosmic. La vremea respectiva am fost al 4-lea din lume, ca virsta,  care am zburat in cosmos. Dar, in acelasi timp, acea varsta iti ofera posibilitatea unor realizari deosebite; esti plin de energie, plin de resurse, parca totul ti se deschide in fata si invatand/ studiind foarte bine, trecand peste toate fazele de pregatire, inclusiv fizica, inclusiv pentru situatii speciale, am simtit - efectiv, ca pot realiza cu deosebit succes acest zbor in cosmos. Am fost convins de cand am plecat in spatiul cosmic ca nu mi se va intampla nimic. Parca a fost o aura de energie in jurul meu care imi spunea ”trebuie sa fii sigur pe tine, totul va fi bine!”  Desigur, te gandesti si la lucruri negre, indiscutabil!; 4,5 la suta, din cei care au zburat in spatiul cosmic, au disparut in timpul misiunii, fie ca a fost vorba de lansare sau aterizare, dar, cu toate acestea, te gandesti ca ”tu” trebuie sa faci parte din cealalta categorie, a celor care vor incheia cu succes acel zbor cosmic. Si, toata aceasta determinare are importanta ei, inclusiv psihologica in realizarea cu succes a zborului cosmic.

-  La intalnirea cu publicul iesean, din 7 octombrie 1987, ne-ati povestit multe lucruri despre toata aceasta ”aventura” cosmica, cu detalii, inclusiv despre mancarea cosmica. Probabil ca mai putini stiu, dintre cei tineri, despre aceste detalii...

- Sunt multe lucruri de spus, e vorba de mancare, e vorba de conditiile de asigurarea vietii la bordul unei statii orbitale sau ale unei nave cosmice. Si mancarea este pregatita special, desigur. Nu poti sa mananci mancarea in forma pe care o mananci pe Pamant. Trebuie sa tii cont, ca acolo sus te afli in imponderabilitate, trebuie sa stii ca acolo nu ai o soba pe care sa prepari mancarea, dar, in acelasi timp, simti nevoia sa mananci o mancare proaspat gatita, si exista metode de a o gati jos, in a o transforma intr-un produs care sa fie transportabil in spatiul cosmic iar acolo, printr-un adaos de apa la o anumita temperatura, s-o transformi, din nou, intr-o mancare proaspat gatita, cu aceleasi arome, cu aceleasi gusturi pe care le are atunci cand o gatesti acasa la tine. Exista tehnologii... stiintele spatiale s-au dezvoltat foarte mult si in acest domeniu si lucrurile care pareau initial nerezolvabile si-au gasit in final rezolvarea.

- Ce propuneri aveti pentru Romania, in domeniul spatiului cosmic? Vom mai avea vreun cosmonaut?

- Zborul uman in spatiul cosmic reprezinta doar o anumita categorie a activitatilor spatiale si nu stiu daca este cea mai importanta. In primul rand, pentru o tara ca Romania, participarea la programe spatiale internationale, in principal europene, este esentiala. Romania, de doi ani de zile, este membru plin al Agentiei Spatiale Europene si avem posibilitatea sa participam atat la programele obligatorii pentru orice stat membru, cat si la programe optionale. In acelasi timp, o serie intreaga de aplicatii ale tehnologiilor spatiale sunt importante pentru noi, pentru buna functionare a economiei in anumite sectoare: a transporturilor, a agriculturii, a mediului s.a.m.d. Agentia Spatiala Romana coordoneaza la nivel national dezvoltarea si implementarea unor programe utile pentru aceste domenii ale economiei nationale, dar in acelasi timp reprezinta Romania in orice institutie internationala de profil.
De asemenea, zona de cercetare stiintifica este importanta pentru ca fara cercetare stiintifica nu poti avea rezultate care, ulterior, sa fie aplicate practic. Iar romanii isi aduc o contributie deosebita la zona de cercetare stiintifica, avand specialisti buni, avand institute care si-au promovat atat inainte de 1989, cat si dupa 1989, interesele stiintifice,  educarea unor specialisti tineri, implicarea lor in programe spatiale atat in Est cat si in Vest.

- Va multumesc!

- Si eu va multumesc!

Alte informatii:
1. Prezentarea de la Ierusalim:
https://2440rotary.shutterfly.com/zoneinstitute

2. Biografia cosmonautului Dumitru - Dorin Prunariu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Prunariu#External_links

Interviu realizat de Lucretia Berzintu, 
Ierusalim, 28 noiembrie 2013  


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page