Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Stat politienesc!

Dupa dramaticele evenimente, care au avut loc, martea trecuta, la Chisinau, cand protestatarii, participanti la revolta starnita de fraudarea alegerilor de catre comunisti, au ocupat cladirile Parlamentului si Presedintiei, Vladimir Voronin si supusii lui au recurs la masuri specifice unui stat tipic politienesc. Limbajul prezidential, al tuturor oficialitatilor de la Chisinau, este impanat, de 48 de ore incoace, de expresii precum: "tentativa de lovitura de stat", "amestec extern", "vandali", "faradelegi", "uzurparea puterii de stat", "conexiune romaneasca". Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care sare sa apere puterea de la Chisinau, (cea care aplica, la alegerile parlamentare, sloganul lui Stalin: "Nu cine voteaza conteaza, ci acela care numara voturile!") nu se sfieste sa acuze Romania ca "nu si-a delimitat granitele cu vecinii", ca au fost folosite drapele romanesti "pentru subminarea statalitatii Republicii Moldova", Tricolorul si steagul UE fiind arborate pe Parlamentul in flacari. Diplomatul rus merge chiar nepermis de departe, cu afirmatia aluziva despre "dreptul la autodeterminare al Transnistriei".

Au fost arestati peste 200 de participanti, ziaristii au fost batuti si agresati, prin metode tipic KGB-iste. Autoritatile (printre cei care ameninta aflandu-se chiar procurorul general, Valeriu Gurbulea) anunta ca fortele de ordine sunt autorizate si "au dreptul sa foloseasca arme de foc", iar cei vinovati de "tentativa de rasturnare a puterii" vor fi condamnati la 25 de ani de inchisoare! Granitele cu Romania au fost inchise, Uniunea Europeana si NATO, care au frontierele acum pe Prut, au luat la cunostinta.

Ministrul de Interne (doar cu nume romanesc), Gheorghe Papuc, care vorbeste numai in limba rusa, intareste si el afirmatia ca "politia are drept sa foloseasca arme de foc", pentru a-i mentine, inca patru ani la putere, pe comunistii rusofoni. Libertatea de exprimare este inabusita, ziarista Natalia Morar fiind arestata. Autoritatile de la Chisinau, ale unei tari izolate de restul lumii, ameninta chiar cu interventia Armatei a 14-a de ocupatie de la Tiraspol. Intre timp, continua manifestatiile de solidaritate din Piata Universitatii din Bucuresti, din alte centre universitare ale Romaniei, insotite de mesajul: "Suntem cu voi! Nu va lasati!".

Studentii si elevii basarabeni care studiaza in Romania sunt marcati de temerea ca nu vor mai fi lasati sa treaca granita, pentru a petrece Pastele cu familiile lor. Si, din nou, rasuna versurile "Doinei" eminesciene: "Cine-au indragit strainii/ Manca-i-ar inima cainii./ Manca-i-ar casa pustia/ Si neamul nemernicia!". Iar comunistii, vandutii de-acasa, cei care mai rastignesc Basarabia o data, sa nu uite ca o idee care o data a plecat nu mai poate fi oprita, ca "Poti construi un tron de baionete, dar nu poti sta la infinit pe el!"
LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page