Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Mesajul ministrului afacerilor externe,Titus Corlatean, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

30 noiembrie  2013


Mesajul ministrului afacerilor externe,Titus Corlatean,
cu ocazia Zilei Romanilor de Pretutindeni


Sarbatoarea Zilei Romanilor de pretutindeni, celebrata de ziua Sfantului Andrei, Apostolul romanilor, imi ofera prilejul sa urez La multi ani tuturor romanilor care traiesc in afara granitelor tarii si celor care poarta numele patronului spiritual al poporului roman. Aceasta zi este una speciala pentru noi toti, zi stabilita ca sarbatoare prin  Legea nr. 299 din anul 2007, al carui initiator in Parlamentul Romaniei am avut onoarea sa fiu.
Trebuie sa multumim inaintasilor nostri, dar in egala masura si romanilor care astazi traiesc pe aceste pamanturi, precum si romanilor de pretutindeni, pentru ca poarta in suflet dragostea de tara, patriotismul, iubirea pentru valorile nationale, pentru istoria si pentru cultura romana.
Fara un teatru national, fara un muzeu romanesc, fara o catedra de istorie romaneasca la universitate, fara o biblioteca romaneasca, fara o biserica acolo unde traiesc romani, oriunde in lume, traditiile neamului nostru risca sa se piarda. Va asigur de sprijinul nostru, al Ministerului Afacerilor Externe, ca acest lucru sa nu se intample!
Valorile care i-au insufletit pe romani in 1918 sunt la fel de prezente si astazi in spiritul romanilor, al romanilor din tara si de pretutindeni. Asa cum spunea Iuliu Maniu, „singura noastra forta care ne poate tine in viitor e aceea provenita din unirea tuturor romanilor”. In numele aceluiasi ideal al unitatii si al solidaritatii trebuie sa cladim impreuna binele nostru ca natiune europeana.
Romania este alaturi de dumneavoastra, romanii care traiesc in afara granitelor tarii, in straduintele pe care le depuneti pentru conservarea traditiilor si a limbii romane, pentru a reusi sa pastram si sa facem mai bogata cultura europeana si a statelor in care traiti. Doresc sa va asigur ca romanii din afara granitelor tarii sunt o prioritate pentru politica externa a Romaniei, pentru Ministerul Afacerilor Externe.  
Romanii de pretutindeni sunt astazi un vector important de promovare a imaginii Romaniei in lume. Comunitatile de romani care traiesc in statele Uniunii Europene, cei din Statele Unite, din Canada, sau din alte parti ale lumii, pot sa contribuie la promovarea interesului national al Patriei Mama. Studenti, profesori, medici, informaticieni, sportivi, artisti si nu numai, romanii de pretutindeni au ajuns sa fie respectati pentru ceea ce fac, pentru contributia lor la dezvoltarea societatilor in care traiesc.
Lor le adresez, in aceasta zi de sarbatoare, indemnul: sa construim impreuna, destinul Romaniei de maine !
Fie ca spiritul sarbatorilor ce se apropie sa va lumineze gandul si sa va gaseasca linistiti si increzatori in pragul Noului An!

La multi ani, romanilor de pretutindeni !


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page