Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

(Corespondenta) Concertul Cvartetului Enescu inaugureaza la Ateneul din Madrid festivitatile organizate cu ocazia Zilei Nationale


Corespondentul AGERPRES, Ruxandra Constantinescu, transmite: Concertul sustinut luni seara la Ateneul din Madrid de catre Cvartetul Enescu, format in 1979 in memoria celebrului compozitor roman de catre Constantin Bogdanas (vioara), Florin Szigeti (vioara), Vladimir Mendelssohn (viola) si Dorel Fodoreanu (violoncel) a marcat cu mult succes la public inceputul activitatilor organizate pe tot cuprinsul Spaniei in preajma Zilei Nationale a Romaniei.
In sala Ateneului din Madrid, extrem de frumoasa si cu o acustica deosebita, cei patru artisti au interpretat cvartetul in re minor din opera postuma a lui Franz Schubert, "Fata si moartea", si cvartetul in fa major din suita americana a lui Antonin Dvorak. In plus, publicul a fost incantat sa auda acordurile Rapsodiei romane nr. 1 de George Enescu, in cadrul unor variatii adaptate Vladimir Mendelssohn.
Concertul a avut o semnificatie deosebita, intrucat marcheaza inceputul activitatilor de sarbatorire a Zilei Nationale pe tot cuprinsul Spaniei. Ambasadorul Romaniei la Madrid, Ion Vilcu, a tinut sa sublinieze, cu aceasta ocazie, "integrarea solida a romanilor in Spania", precum si faptul ca aceasta se petrece intr-un context deosebit, al evolutiei legaturilor bilaterale dintre Romania si Spania. Anul 2013, a asigurat diplomatul roman, este cel in care a avut loc "o excelenta consolidare a relatiilor strategice, care au intrat intr-o noua dinamica".
Cvartetul Enescu va sarbatori 35 de ani de activitate artistica in 2014, si va sustine atunci un concert in Salle Gaveau din Paris. Membrii Cvartetului Enescu predau cursuri in diferite tari europene si participa la festivaluri. La sfarsitul anului 2012, ei au fost invitati la Palatul Regal din Spania sa cante pe cvartetul de instrumente Stradivarius - unic in lume, care apartine Casei Regale din Spania - in onoarea lutierului francez Vatelot, cu ocazia celebrarii a douazeci de ani de la restaurarea acestora.
Repertoriul Cvartetului cuprinde compozitii clasice si romantice din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, dar si moderne, din secolul al XX-lea. Din deosebita discografie a Cvartetului Enescu fac parte albumele realizate la case de discuri din Franta, Spania, Elvetia sau Germania, cu interpretari ale operelor lui Schubert, Schumann, Boccherini, Dvorak, Debussy, Ravel, Enescu, Janacek, Bartok sau sostakovici.AGERPRES/(editor: Gabriela Ionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page