Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Care sunt grijile romanilor pentru 2014?Asa cum declara Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor, "romanul va plati anul viitor mai mult pentru functionarea statului.” Da, romanul va plati mult mai mult in 2014, prin introducerea in Codul Fiscal a noi taxe si impozite care stau la baza veniturilor bugetului din anul viitor. Prin impozitarea constructiilor speciale, altele decat cladirile din patrimoniu (care anume cladiri?), societatile comerciale vor trebui sa plateasca un impozit suplimentar de 1,5% din valoarea acestora, la nivel de an.
Companiile de energie vor fi cele mai afectate de acest impozit care, in final, va fi inclus in sumele din facturile platite, luna de luna, de catre consumatorii de gaz metan, energie electrica, carburantii, ca sa le amintim doar pe acestea. Insa, prin impozitarea sondelor, statiilor de transformare, retelelor aeriene de transport si distributie a energiei electrice si a stalpilor aferenti, cablurilor subterane, instalatiilor electrice, retelelor de comunicatii, planurilor subterane inclinate si rampelor de put, cosurilor de fum, turnurilor de racire, constructiilor-anexe de imbunatatiri funciare, platformelor betonate, imprejmuirilor, instalatiilor tehnologice, rezervoarelor, bazinelor pentru depozitare si a multor altor asemenea instalatii, practic, vor fi afectate financiar aproape toate firmele mari, mijlocii si mici, care vor fi nevoite sa majoreze preturile la nivelul cheltuielilor suplimentare impuse de noile taxe si impozite de catre Ministerul Finantelor si aprobate de Guvern si Parlament prin viitoarea Lege a Bugetului pe 2014, estimandu-se obtinerea de venituri suplimentare de cel putin 500 de milioane de lei anual. La aceste taxe si impozite noi se adauga si cresterea fiscalitatii la carburanti, a accizei cu aproape 20% la benzina si cu peste 20% la motorina, incat pretul pe litru va ajunge la 7 lei, mai ales ca acestea vor fi incluse si in baza de impozitare a TVA.
 Drept urmare, se va incasa in plus, prin aceasta majorare a accizei, un miliard de euro de la consumatori. Tot pe carburanti se va plati si o taxa de 7 eurocenti/litru pentru constructia de autostrazi. Tot de contribuabili vor fi suportate si majorarile aplicate la impozitele si taxele locale, dupa voia primarilor, ca urmare a eliminarii de catre Guvern a limitei de crestere de pana la 20% pana in acest an.
Ca "recompensa” pentru salariati, Guvernul a hotarat sa majoreze salariul minim pe economie de la 800 la 850 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2014 (in prima etapa), si la 900 de lei de la 1 iulie a.c. (in a doua etapa), precum si majorarea cu 670 de lei, sub forma de bursa de stimulare, neimpozabila, a veniturilor medicilor si farmacistilor rezidenti si cresterea cu 10% a salariului profesorilor debutanti. Pentru a "indulci” efectele fiscale dezastruoase impuse de Ministerul Finantelor impotriva contribuabililor, Guvernul ii ademeneste pe o parte a salariatilor bugetari (in special medici si farmacisti rezidenti) si pensionari cu majorarea nesemnificativa a veniturilor pentru a da votul lor USL in cele doua campanii electorale din 2014.
Insa Guvernului si politicienilor le scapa, voit sau din ignoranta, faptul ca peste 80% dintre romani se gandesc cu groaza la ce vor face in anul viitor cand banii putini pe care ii vor avea nu le vor ajunge sa-si achite facturile majorate la gaze naturale, energie electrica si restul serviciilor, sa-si plateasca noile taxe si impozite anuntate deja.
 Iata de ce 80% din cei intrebati ce griji ii macina, zi de zi, raspunsul a fost acelasi: pastrarea locului de munca, starea de sanatate, tot mai precara, scumpirea alimentelor, a produselor industriale, ca urmare a majorarii preturilor la carburanti, cresterea taxelor si impozitelor si reducerea drastica a veniturilor.

IOAN HUSAR

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page