Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Memoria documentelor - GANDURI DE ALTADATA DESPRE UNIREA CEA MARE


Pana la instaurarea regimului comunist, si - mai concret – pana la inlaturarea samavolnica a regalitatii, la ordinul Moscovei, la finele anului 1947, Ziua Nationala a Romaniei era sarbatorita la 10 Mai.
Totusi, si acum aproape 90 de ani, ziua de 1 Decembrie era sfanta si era cinstita din suflet, pentru ca atunci si-au gasit implinirea aspiratiile de veacuri ale atator generatii intru reintregirea neamului nostru, rasfirat si crucificat pe tot atatea harti, cate interese hulpave straine aveau imperiile vecine. In perioada interbelica, presa locala targumureseana tinea sa se faca an de an ecoul sentimentelor nationale ale muresenilor, intrucat acel moment de gratie avea si o importanta deosebita pentru istoria locala.
Vom ilustra aceasta afirmatie reinviind, prin litera tiparului, trairile exprimate in editorialul Gazetei oficiale a orasului Targu-Mures, bilunarul "ORASUL", Anul III, Nr. 24, din 1 Decembrie 1925, p. 1, editorial care exprima punctul de vedere al administratiei locale si pe cel al primului primar roman din localitate, Emil A. Dandea. "1 Decemvrie 1918 va fi in istoria Romaniei si in special pentru noi, ardelenii – in veci memorabila. In ziua aceasta s-au adunat 100.000 romani, reprezentanti din toate partile Ardealului – la poalele Muntilor Apuseni pururea purtatori si ocrotitori ai idealului nostru national, in Alba-Iulia, cetatea lui Mihai Viteazul, a mucenicilor Horia, Closca si Crisan, Catarina Varga si alti martiri, – pentru a proclama in un singur glas UNIREA PE VECI cu tara-muma.
Acest act a incoronat si desavarsit vointa unanima a romanilor de pe teritoriile vechei Dacii a divinului Traian. Ziua aceasta a rasplatit dupa merit suferintele noastre milenare ca si jertfele vitejilor cari isi dorm somnul vecinic, in Carpati, la Oituz, Maresti si Marasesti.
In asemenea zile mari trebuie sa ne reculegem, sa lapadam de la noi orice  neintelegere si rautate samanata intre frati cu premeditare diavoleasca de catra hainii dusmani ai romanismului, pentru ca sa ne abata de la adevarata datorie: munca pentru consolidarea frumoasei si iubitei noastre tari. Energiile trebuie concentrate toate la munca constructiva.
Sa ne apropiem cu incredere unii de altii: conducatori oficiali, politici, bisericesti si sociali suntem doar toti acelasi sange, aceleasi aspiratiuni de a ne intari si ridica neamul. SA REINTRONAM ACEA IUBIRE SI SOLIDARITATE ROMANEASCA DE CARE ERAM PATRUNSI IN ZILELE TRISTE DIN’AINTE DE UNIRE, SI CARE IUBIRE SI CREDINTA MAI IERI AU MUTAT CHIAR SI MUNTII, FACANDU-NE O TARA SI UN NEAM.
Noi, romanii din Targu-Mures, avem azi si o aniversare mai locala, dar nu mai putin scumpa: azi sunt sapte ani de la intrarea triumfala a glorioasei noastre armate in acest oras de suferinte in trecut. Deci noi sarbatorim tot azi si pecetluirea, executarea de fapt a Unirei decretata la Alba-Iulia. Ne aducem aminte cu totii in ce mareata si totodata intima atmosfera am serbat acest eveniment in anul 1923 cand – dupa multe piedeci totusi s-a desvalit modestul, dar simbolicul monument «Soldatul Roman». Ce pacat ca nu s-a aflat omul care sa fi stiut prinde fotografic, n.n. momentul spre a ne uni pe toti si sufleteste.
Fie ca evocarea amintirii maretelor evenimente de la 1 Decemvrie 1918 si 1923 sa ne trezeasca la datoria ce-o avem azi de a ne uni si de a munci. Fie ca ele sa ramana izvorul datator de indemnuri bune si sa rasara din ele omul, oamenii, cari ne stiu face sa ne intelegem in dragoste frateasca, romaneasca".

Selectia si prezentarea textului,
Prof. ALEXANDRU CIUBICA

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page