Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Coruptie la MAI

(Continuare din numarul precedent)

Introducere in problema vamilor

"Vineri pe la pranz. In vama Halmeu nici dracu". A doua zi dis’ de dimineata, pe firul care vine dinspre Ucraina - nebunie. De cand au inchis podul de la Sighet, parca a dat Scaraotchi in ei. Masini ucrainene, maramuresene si satmarene formeaza o coada de 2 Km. Toti romanii o injura pe primarita de la Sighet. Sunt convinsi ca ea a inchis podul, pentru ca are interese de afaceri cu benzinarii si alte magazine. La inceputul anului 2008, in Ucraina, benzina se cumpara intre 3,5 si 5 grivne litrul. Mai putin de un dolar.

"Stam de 10 ore aici", spune nervos un satmarean plecat la cumparaturi.

Sabau, sef de punct la frontiera la Halmeu, vede zilnic acelasi film. Cozi interminabile pe sensul dinspre Diakove Ucraina. Masinile romanilor (in special) formeaza o coada de cativa kilometri.

De cand cu traficul cu tigari, controalele sunt mai amanuntite, iar timpii de asteptare in vama mai mari. S-a primit ordin ca masinile contrabandistilor sa fie confiscate. Autoritatile romane au arestat un tren intreg. Este vorba de Electrisca ce face legatura pe podul de la Teresva – Campulung la Tisa. Au gasit in mocanita romano-ucraineana, la un control amanuntit, peste 900 de cartuse de tigari ascunse si au arestat trenul. O tragedie pentru multi romani si ucraineni de langa Tisa. Timp de 60 de ani au fost despartiti de gardul electrificat al sovieticilor. Astazi, UE le-a arestat trenul. Sabau pregateste un panou cu tipurile de tigari confiscate la Halmeu. Multe sortimente necunoscute, pe langa LM, Marlboro, Kent. LD copiaza fidel LM-ul si este produs in Ucraina. Unde anume ? Nu se stie.

Imediat dupa intrarea Romaniei in UE, traficul de frontiera s-a mutat din Ungaria in Ucraina. Pana sa inceapa criza, lumea se inghesuia la tigari, vodca, ulei, cascavaluri, sucuri, smantana, fructe si legume, benzina si motorina. Produse de baza naturale si ieftine. La juma’ de pret, cu tot cu spaga data la ucraineni. Minim 5 grivne in pasaport, cel putin 10 grivne la militienii care-i taxeaza pe toti. Regula.

Ucrainenii au o ciudatenie. Daca iei un sac de 100 de Kg de zahar te taxeaza. Daca aduci 200 de Kg de zahar in saci mai mici, de 5 Kg, nu platesti nimic. Vedem pe sub mana fotografii care nu au fost date niciodata publicitatii. Traficantii de tigari au un talent urias la disimularea pachetelor de tigari in masini. Nici nu va puteti da seama cate cartuse de tigari pot fi ascunse in cele mai intime cotloane ale masinilor. De la cauciucuri, la dublurile portbagajelor, scaune, faruri, tavane, usi sau boxe, fiecare gaurica poate ascunde sute de pachete de tigari. Sub rezervoare, in rezervoare, in rotile de rezerva, sub banchete, in peretii dublii ai camioanelor. Nu se pot publica fotografiile pentru ca le vor da idei altora. Vamesii nu vor sa spuna cum de "ghicesc" si gasesc toate aceste chitibusuri. E o chestie de experienta in primul rand, apoi exista cooperare intre organele Ministerului de Interne. Probabil, ca sunt informati si de serviciile speciale. Ucrainenii nu misca un deget. La salariile lor de mizerie este oarecum de inteles. Pentru fiecare trecere, vamesii ucraineni isi iau obolul care ajunge departe. Tocmai la Kiev.

Se aude ca in momentul in care au vrut sa-l schimbe pe unul dintre sefi ucraineni al vamii de la Diakove, salariatii au pus mana de la mana si au dat 1 milion de grivne la Kiev (in 2007 aprox. 200 mii $ ). Omul a ramas pe post.

"Conform legii, nu putem sa-i acuzam de contrabanda in punctele de control. Acestea pot fi doar contraveniente.", spune Sabau. Contrabanda se face doar pe zona verde. Aparatura de supraveghere nocturna primita prin finantare UE, devoaleaza adevarate trasee pe care traficantii le folosesc pentru contrabanda in mod organizat. Adunati in sir indian, dupa calauza. Politistii ii prind, ii alearga, ii aresteaza prin lanurile de porumb sau ghimpi, unde nici un "caine n-ar indrazni sa intre". Traficantii nu sunt violenti, pentru ca stiu ca legislatia romaneasca este permisiva. Noaptea sau dimineata, echipe de ucraineni incearca sa treaca frontiera verde. Politia de frontiera prinde 2-3, restul fug ca sobolanii dupa cateva focuri de arma.

Controalele de la minister sunt din ce in ce mai dese, iar actele de coruptie sunt sanctionate dur. Uneori, vamesii si politistii de frontiera sunt suparati pe Directia Generala Anticoruptie care mai comite si abuzuri.

Munca in frontiera nu este simpla. L-am auzit pe unul dintre traficantii de origine romana din Transcarpatia plangandu-se de profesionalismul vamesilor si politistilor de frontiera.

"Domne’ te privesc in ochi asa si stiu cand minti sau ascunzi ceva !", spune el cu necaz. Tocmai ce i-au confiscat masina in vama la Halmeu, fiindca l-au prins cu tigari.

Exista o lupta continua intre traficanti, ofiterii politiei si vamesi. Cauciucuri burdusite cu tigari. Desfacute in jumatati de cartus sau pachet cu pachet, invelite in plastic, tigarile par mai degraba droguri.

"Prima data cand am descoperit pachetele infasurate, am crezut ca am dat lovitura. Droguri. De unde, erau tigari.", povesteste unul dintre politistii punctului de frontiera Halmeu. Vamesii si politistii de frontiera trebuie sa colaboreze strans, pentru ca prin vama ucraineana, marfa de contrabanda trece ca prin branza.

Salariile ucrainenilor sunt derizorii. In jur de 200 de dolari pe luna. Cum sa controlezi coruptia in aceste conditii?, intreaba un lucrator vamal. Traficantii sau contravenientii introduc tigarile in cauciucuri la vulcanizare. Muncitorii primesc 10 grivne de cauciuc lucrat, circa 2 dolari.

(Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page