Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Învestirea noului presedinte georgian: România îsi confirma sprijinul pentru aspiratiile euro-atlantice si europene ale Georgiei


Ministrul roman al afacerilor externe, Titus Corlatean, a participat duminica, la Tbilisi, la ceremonia de investitura a presedintelui Georgiei, Giorgi Margvelasvili, caruia i-a transmis, in cadrul unei intrevederi bilaterale, un mesaj de felicitari din partea Romaniei si urari de succes pentru indeplinirea noului mandat.
(Foto: AGERPRES FLUX / ALEX TUDOR)
Potrivit unui comunicat difuzat de MAE, seful diplomatiei romane a subliniat, de asemenea, ca, prin participarea sa la ceremonia de investitura, Romania doreste sa confirme inca o data sprijinul ferm pentru aspiratiile euro-atlantice si europene ale Georgiei, cu precadere in contextul pregatitor al Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie 2013).
Ministrul Titus Corlatean a exprimat angajamentul partii romane pentru valorificarea posibilitatilor de dezvoltare a dialogului politic romano-georgian de nivel si de aprofundare a cooperarii dintre Romania si Georgia. Oficialul roman a reiterat sustinerea pentru solutionarea pe cale pasnica, negociata, a conflictelor din Georgia, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei in cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan international.
Conform sursei citate, presedintele Georgiei, Giorgi Margvelasvili, a transmis multumiri ministrului Titus Corlatean pentru sprijinul constant si substantial acordat de Romania pentru aspiratiile europene si euroatlantice ale Georgiei, precum si pentru respectarea principiului integritatii teritoriale si suveranitatii Georgiei in cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan international.
 Cu prilejul vizitei de doua zile in Georgia, seful diplomatiei romane a avut o intrevedere bilaterala si cu omologul sau georgian Maia Pandjikidze si o intalnire cu reprezentanti ai contingentului national roman din EUMM Georgia.
La 25 iunie 2012, s-au implinit doua decenii de relatii diplomatice intre Romania si Georgia. Georgia este principalul partener comercial al Romaniei din Caucazul de Sud, schimburile comerciale dintre cele doua tari atingand cca. 200 milioane de Euro in 2011 si 2012. Romania ramane principalul contributor la activitatea misiunii civile EUMM Georgia, cu peste 32 de persoane in medie dislocate in teren, care monitorizeaza implementarea Acordului de Incetare a Focului, incheiat in august 2008.
In perioada 2013-2014, Ambasada Romaniei la Tbilisi desfasoara, in calitate de Ambasada Punct de Contact (CPE) NATO in Georgia, un program dens, variat, de activitati destinate sprijinirii aspiratiilor euro-atlantice ale Georgiei: seminarii, mese rotunde, conferinte de prezentare a experientei aderarii Romaniei la NATO, vizite si intalniri de informare in teritoriu pe problematica NATO si a relatiilor Georgiei cu NATO, expozitii de fotografii, redactarea si difuzarea unor buletine informative CPE NATO.
Georgia este stat prioritar pentru politica internationala de cooperare pentru dezvoltare a Romaniei. In anul 2013, MAE roman contribuie cu 160.000 USD la proiectul implementat de PNUD Georgia in domeniul consolidarii increderii si reconstructiei post-conflict in Georgia.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page