Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Oferta Institutului Cultural Român la Salonul European de Banda DesenataJoi, 07 noiembrie 2013 - Joi, 05 decembrie 2013

In cadrul celei de-a treia editii a Salonului European de Banda Desenata, desfasurat la Bucuresti in perioada 7 noiembrie – 5 decembrie 2013,  la Victoria Art Center (Calea Victoriei 12C) poate fi vizitata expozitia „Artisti romani de banda desenata publicati in strainatate“, organizata de Institutul Cultural Roman in colaborare cu proiectul Muzeul Benzii Desenate, coordonat de Alexandru Ciubotariu. In acelasi cadru, cu sprijinul ICR, va fi deschisa mini-expozitia COMICS, o selectie a celor mai bune lucrari BD publicate anul acesta in revista omonima. Oferta ICR la SEBD – 3 mai cuprinde o discutie despre publicarea lucrarilor BD in afara tarii si o serie de ateliere.

Numarul lucrarilor publicate de artisti BD romani peste hotare – adresate direct publicului strain sau traduceri ale unor lucrari existente, in fanzine, reviste sau albume – este considerabil.  Expozitia de la Victoria Art Center, un mozaic variat ca stil si tematica, prezinta lucrari aparute in 15 tari, semnate de 34 de artisti: serban Andreescu, Mircea Arapu, Adrian Barbu, Matei Branea, Remus Brezeanu, Burschi Gruder, Alexandru Ciubotariu, Valentin Cristescu, Cristian Darstar, Victor Drujiniu, Sandu Florea, Cristian Loghin, Traian Marinescu, Marian Mirescu, Andrei Molotiu, Nicolae Nobilescu, Viorel Pirligras, Augustin Popescu, Dan Popescu, Ionut Popescu, Cristian Prandea, Radu Marian, Daniel Rizea, Giorge Roman, Livia Rusz, Veronica Solomon, Calin Stoicanescu, Ileana Surducan, Maria Surducan, Alexandru Talamba, Valentin Tanase, Roman Tolici, Mihai Tymoshenko, Sorina Vasilescu.

Contributia ICR la Salon este completata de o serie de evenimente. Astfel, sambata, 9 noiembrie, de la ora 17.00, cu prilejul expozitiei, va avea loc o discutie cu artisti romani despre publicarea de banda desenata in afara tarii. Dicutia va fi moderata de Igor Mocanu si il are ca invitat special pe Adrian Barbu. Dialogul va fi ilustrat si exemplificat cu proiectii de lucrari (BD, grafica digitala, concepte de personaje si jocuri, diverse proiecte) realizate pentru edituri si alte companii din strainatate. Absolvent al Facultatii de Litere a Universitatii „Babes-Bolyai“ si al Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, Facultatea de Grafica, Adrian Barbu a ilustrat, incepand din 1999, peste 600 de carti. Lucrarile sale au fost publicate sau prezente in cadrul unor expozitii, festivaluri si concursuri in SUA, Franta, Elvetia, Australia, Marea Britanie, Germania, Noua Zeelanda.

Joi, 14 noiembrie, de la ora 19.00, la Saint Ink (str. Doamnei 3), va avea loc vernisajul expozitiilor „Harap Alb continua“, „Ionita Tunsu, un haiduc de Bucuresti“, „Revista Comics si prietenii“ si „?coala de Basm“, in prezenta artistilor.

La Victoria Art Center, sambata, 16  noiembrie, in intervalul 12.00 – 14.00,  va avea loc un Atelier interactiv pentru copii sustinut de Octav Ungureanu si artistii revistei Comics, iar pe 23 noiembrie, in acelasi interval orar, Valentin Sava va sustine atelierul „Creeaza-ti propriul supererou“ (email pentru inscrierea la ateliere: or.rci@niram.uidualc).

Programul si informatii complete despre eveniment si sunt disponibile pe bandadesenataeuropeana.blogspot.ro sau pe site-urile organizatorilor si partenerilor.

Salonul European de Banda Desenata este un proiect al clusterului EUNIC Bucuresti (Reteaua Europeana a Institutelor Culturale Nationale), organizat de Centrul Ceh, Institutul Maghiar din Bucuresti, Delegatia Valonia-Bruxelles, Goethe-Institut, Institutul Cultural Roman, Institutul Francez, Institutul Polonez, in parteneriat cu Victoria Art Center, Asociatia Jumatatea plina, Editura M.M. Europe si proiectul Muzeul Benzii Desenate.
 


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page