Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

(Corespondenta) România vrea sa colaboreze cu celelalte state ASEM în domeniul gestionarii resurselor de apa


Trimisul special al AGERPRES, Constantin Balaban, transmite: Ministrii de Externe din statele care participa la Dialogul Asia-Europa (ASEM) au cazut de acord sa-si intensifice eforturile in vederea crearii de noi sinergii intre cele doua continente pe baza a trei piloni: dialogul politic, colaborarea economica si schimburile socio-culturale, a declarat, marti, ministrul afacerilor externe al Republicii India, Salman Khurshid.
In perioada 11- 12 noiembrie, la New Delhi (India) a avut loc cea de-a 11-a reuniune ministeriala ASEM, eveniment la care a participat si ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, care a condus delegatia Romaniei.
Salman Khurshid, cel care a prezidat reuniunea ministeriala, a subliniat ca obiectivul Indiei la aceasta reuniune a fost trecerea de la dialogul politic spre rezultate tangibile. 'Statele membre au cazut de accord ca dinamismul ASEM ar trebui sa-si gaseasca expresia in initiative orientate spre rezultate tangibile', a declarat Khurshid, precizand ca ministrii de Externe din statele ASEM au identificat 12 domenii pentru cooperare tangibila. Cele 12 domenii sunt: managementul dezastrelor, gestionarea eficienta si sustenabila a resurselor de apa, cooperarea IMM-urilor, energiile regenerabile, tehnologiile din domeniul eficientei energetic, educatia superioara, dezvoltarea abilitatilor, securitatea alimentara, educatia si dezvoltarea resurselor umane, managementul deseurilor, promovarea schimburilor comerciale si reducerea saraciei.
Din cele 12 domenii, Romania s-a aratat interesata sa colaboreze cu celelalte state membre ASEM in domeniul gestionarii resurselor de apa, alaturi de India, Danemarca, Slovacia, Indonezia, Ungaria, Spania, Vietnam, Malta, Mongolia, Pakistan, China, Bulgaria, Bangladesh si Singapore. In acest sens, ministrul Titus Corlatean a evidentiat implicarea Romaniei in promovarea cooperarii regionale ca modalitate de stimulare a dezvoltarii economice, dand drept exemplu succesul realizat de Strategia UE pentru Regiunea Dunarii.
Salman Khurshid a mai spus ca ministrii de Externe din statele membre ASEM au discutat despre modalitatile prin care poate fi relansata cresterea economica si pot fi create noi locuri de munca in special pentru tineri. De asemenea, ministrii de Externe au salutat oferta Luxemburgului de a gazdui cea de a 12-a reuniune ministeriala ASEM, care va avea loc in 2015, in conditiile in care urmatoarea reuniune la cel mai inalt nivel a liderilor din ASEM, Summit-ul ASEM10, va avea loc in 2014, la Milano (Italia).
Dialogul Asia-Europa (ASEM) este un forum de cooperare intre tarile europene si asiatice in vederea intaririi dialogului dintre cele doua regiuni. ASEM are 51 de membri, respectiv Comisia Europeana, toate statele membre UE (mai putin Croatia), Secretariatul ASEAN (Asociatia Natiunilor Sud-Est Asiatice), cele 10 state membre ale ASEAN (Brunei Darussalam, Cambodgia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailanda si Vietnam), alaturi de China, Coreea de Sud, Japonia, India, Mongolia, Pakistan, Rusia, Australia, Noua Zeelanda si Bangladesh. Romania participa la ASEM de la 1 ianuarie 2007. Aderarea formala a tarii noastre a avut loc cu ocazia Summit-ului ASEM 7 (Beijing, 2008). AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page