Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Arad: S-a sarbatorit un secol de la darea în folosinta a primei linii de cale ferata electrificata din România
Manifestarile au inceput cu un simpozion dedicat acestei aniversari, in cadrul caruia, mai multi invitati au vorbit despre aceasta cale ferata electrificata care, la momentul darii in exploatare, era cea dintai din Europa de Est si cea de a VIII - a din lume.

Dupa simpozion, cei prezenti s-au deplasat in Piata Podgoria, unde a fost dezvelita macheta realizata la scara 1:5, a fostei 'Gari Electrice' din municipiul Arad. Macheta cladirii care a fost construita in 1920 si a fost demolata in anul 1964, a fost amplasata in imediata apropiere a locului in care se inalta vechea gara.

'Aici, in acest loc a fost gara trenului electric. Ea fost construita in anul 1920 si demolata in 1964. Ceea ce facem noi astazi este o rememorare a ceea ce a fost acum o suta de ani. Macheta este realizata in atelierele proprii', a declarat Petru Cuvineanu, director tehnic al Companiei de Transport Public Arad, promotor al organizarii acestor manifestari.
Dupa dezvelirea machetei a fost vizitat depoul de la Ghioroc, unde se pastreaza si cateva dintre vagoanele care au circulat in urma cu zeci de ani pe aceasta cale ferata electrificata. Doua dintre aceste vagoane - un vagon automotor si unul de pasageri - au fost reconditionate in cadrul SC Astra Vagoane Calatori SA Arad, fiind folosite periodic, in special pentru transportul unor grupuri de turisti.

Constructia Caii Ferate Arad-Podgoria (CFAP) a inceput in 1905, avand in principal rolul de a-i transporta pe tarani in oras, pentru a-si vinde marfa.

In data de 11 noiembrie 1906 a avut loc deschiderea oficiala a CFAP, asigurandu-se astfel o retea de transport intre Radna (Lipova) si Pancota, cu un centru de ramificare in localitatea Ghioroc, spre municipiul Arad. Lungimea totala a caii ferate cu ecartament de 1000 mm era de 58,35 de kilometri.
ntre anii 1911-1913 s-a trecut la electrificarea liniei, cel dintai tren electric, tractat de automotoare de fabricatie Ganz, Ungaria, pornind pe traseu la data de 10 aprilie 1913 . La acea data, aceasta era cea dintai linie electrificata din estul Europei si cea de a opta din lume, ramanand pana in 1965, singura linie electrificata din Romania.

In perioada interbelica, pe acest traseu calatoreau zilnic intre 1600 si 1700 de pasageri, profitul anual inregistrat de compania ce exploata CFAP fiind de 1 milion de lei.

Electrificarea a fost posibila prin realizarea unei retele de contact cu dubla izolatie (premiera) cu fir de contact din cupru (80 mmp) montat pe stalpi din beton armat prefabricati. Stalpii au fost primele constructii de beton prefabricat din tara. Intre Arad si Ghioroc, pe acesti stalpi a fost montat cablu trifazat de 15 KV care alimenta substatia de redresare din Ghioroc de la centrala din Arad.
In 1948, linia a fost nationalizata, iar pana in 1982 a fost exploatata de CFR. La 31 decembrie 1982, linia a fost preluata, prin protocol, de IJTLA (actualmente CTP) Arad. Dupa 1983, activitatea s-a redus la tronsonul Pancota - Ghioroc - Radna, iar in octombrie 1991 a fost sistata total, transportul calatorilor pe acest tronson fiind preluat de autobuze.

La o suta de ani de la inaugurare, din vechiul traseu a mai ramas doar un segment care este racordat la reteaua de transport public, traficul realizandu-se cu tramvaie urbane. AGERPRES /FOTO PE FLUX/ (AS, A - autor: Ioan Weisl, editor: Marius Fratila)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page