Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

MAE: Barroso a reconfirmat ca România a îndeplinit cerintele pentru aderarea la Schengen


Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, a reconfirmat, practic, pozitia de fond a CE cu privire la indeplinirea in totalitate de catre Romania (si Bulgaria) a cerintelor pentru aderarea la Spatiul Schengen, sustine marti diplomatia romana, manifestandu-si increderea ca Bruxellesul isi va mentine o atitudine "corecta si impartiala" fata de acest subiect.
"MAE constata cu regret modul inexact in care au fost preluate in presa din Romania declaratiile de luni seara, 11 noiembrie, ale presedintelui Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, facute la un post privat de televiziune din Franta", se arata in comunicatul diplomatiei de la Bucuresti.

Potrivit MAE, "presedintele Barroso a reconfirmat, practic, pozitia de fond a Comisiei Europene cu privire la indeplinirea in totalitate de catre Romania (si Bulgaria) a cerintelor pentru aderarea la Spatiul Schengen".

"Totodata, a deplans amalgamul intre aderarea Romaniei la spatiul Schengen si teme precum imigratia, catastrofa de la Lampedusa sau mobilitatea lucratorilor. A atentionat, cu acest prilej, ca aceste teme nu au legatura intre ele si risca sa alimenteze ascensiunea miscarilor extremiste si xenofobe, pozitie sustinuta constant si de Romania", relateaza sursa citata.

In context, Ministerul Afacerilor Externe, "intelegand substanta afirmatiilor presedintelui Barroso", isi manifesta increderea in ceea ce priveste mentinerea si pe mai departe a unei atitudini "corecte si impartiale" a Comisiei Europene fata de subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

"Aceasta, mai ales in contextul in care, mai mult decat niciodata, trebuie incurajata increderea cetatenilor din statele membre in regulile si functionarea proiectului european", semnaleaza MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza ca Romania a indeplinit in totalitate conditiile pentru aderarea la spatiul Schengen si, prin urmare, se considera indreptatita la adoptarea cat mai curand posibil a unei decizii care sa consfinteasca aceasta realitate. Prin urmare, Ministerul Afacerilor Externe, alaturi de celelalte institutii competente, va continua toate eforturile pentru indeplinirea obiectivului de aderare la spatiul Schengen.

Precizarea MAE vine dupa ce presa romana a relatat ca Barroso ar fi spus ca Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen in 2014. Ulterior, s-a mentionat ca oficialul a declarat ca cele doua tari nu vor fi in Schengen la 1 ianuarie 2014.

Presedintele Traian Basescu a spus ca afirmatia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind accesul Romaniei in Schengen, a fost citita gresit, el mentionand ca urmatoarea discutie pe aceasta tema ar putea avea loc numai in urma unui raport MCV pozitiv.

"Urmatoarea discutie serioasa (privind aderarea Romaniei la Schengen - n.r.), in opinia mea, se poate face in urma unui raport MCV pozitiv. Dl. Barroso nu a spus ca Romania nu va intra in Schengen in 2014, ci a spus ca nu va intra in Schengen la 1 ianuarie 2014. Cred ca este o citire gresita a declaratiei presedintelui Barroso", a spus Basescu, inainte de plecarea la Paris, unde participa la cea de-a doua editie a Conferintei privind Ocuparea Tinerilor.

Presedintele a precizat ca o discutie pe aceasta tema in Consiliul JAI a fost aprobata deja de Consiliul European.

"Eu cred ca ar trebui sa citim foarte bine sau sa intelegem foarte bine declaratia presedintelui Barroso. Vreau sa stiti ca, din punctul meu de vedere, am obtinut in Consiliul European decizia ca la nivelul Consiliul UE, la JAI, sa se ia in discutie subiectul. Deci, aceasta decizie politica a Consiliului European va trebui dusa la indeplinire de Consiliul JAI, acolo unde este reprezentat Guvernul. Momentul cand va fi luata in discutie subiectul Romania-Bulgaria - acces in Schengen depinde, insa, foarte mult de raportul MCV", a precizat Basescu. AGERPRES (AS - autor: Victoria Vioara, editor: Mihai Simionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page