Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DOUA REALITATI…Nu o data, politicienii incearca sa ne sugereze ca realitatea pe care o traim nu este cea din ziare si de la televizor, distorsionata (spunea Basescu) de tonomatele pe euro, ci este altfel, roz, optimista si pozitiva.
Pana si Ponta a spus ca televiziunile "sperie”, uneori, populatia!
Dar politicienii, in ansamblul lor, plus roata dintata, care este UDMR, traiesc pe alta lume, intr-o Romanie paralela, cata vreme, nu vor sa observe ceea ce se vede cu ochiul liber: ca nu prea avem reforma, nu avem crestere economica semnificativa, nu avem autostrazi, nivelul de trai este la genunchiul broastei si ca alti mii de oameni asteapta sa fie concediati de la stat.
Pentru guvernantii (de azi, ca si de ieri), de cand criza zguduie lumea, Romania o duce, inca, bine. Pe hartie. Caci, intr-adevar, daca am renunta la realitatea palpabila si am trai in cea a Guvernului, in care verbul "a face” se conjuga exclusiv la viitor, am avea, deja, multe lucruri. Am vedea, bunaoara, ca, in Capitala, se termina curand Statiunea Balneara Bucuresti; in piete s-au pus mercuriale si taranii nu mai pot umfla preturile la rosii si la varza (si nu numai); ca pe harta Romaniei au aparut mai multe terenuri de golf; pensionarii straini navalesc in Romania turistica; ca, pana la finalul mandatului, in 2016, se vor realiza 1.000 km de autostrazi – Autostrada Transilvania si Autostrada Bucuresti-Brasov si cate altele. Inclusiv ca manelistii sunt impozitati, iar toate preturile din Romania sunt monitorizate, in 1.400 de centre, iar acolo unde sunt (au fost) derapaje, intervine prompt Agentia pentru Protectia Consumatorului.
Chiar ne-ati crezut? Da, ar fi fost posibil daca am renunta la realitatea palpabila si am trai in cea virtuala a Guvernului. Pentru ca, inca, aproape nimic din ce si-a propus Guvernul nu s-a realizat.
Realitatea trista este alta. Constatam, bunaoara, printre altele, ca din cei 1.000 de km de autostrada promisi s-au realizat doar 42 de kilometri de autostrada intre Turda si Gilau, iar restul pana la 1.000 au ramas pe hartie, pe doua trasee mutate de colo-colo, in functie de interesele imobiliare de moment ale potentatilor si amicilor lor.
Mai observam, apoi, ca, desi Guvernul "cauta solutii” sa-i impoziteze si pe cantaretii de manele, au fost obligati sa plateasca doar jurnalistii, artistii si scriitorii.
Cat despre cresterea economica, ce sa mai spunem? Nu prea avem ce.
Predictia pe anul acesta a fost ajustata. Daca ochelarii autoritatilor vedeau la inceputul lui 2013 o crestere substantiala pe parcurs, pretentiile au scazut. Mai intai, FMI a dus estimarea la un mic plus de 0,5%. Ulterior, in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International, autoritatile de la Bucuresti deja s-au resemnat cu o scadere economica de 2%.
Dar si aceasta este discutabila, deoarece, potrivit raportului trimestrial "Eurozone Forecast-Autumn 2013” – citat de agentiile de presa –, Romania va avea o scadere economica de 1% in 2013 – in totala contradictie cu predictiile facute de autoritatile de la Bucuresti, dar si fata de cele ale FMI.
Ar mai fi, deci, ceva de spus? Doar sa repetam ceea ce spuneam la inceputul acestor randuri: daca am renunta la realitatea palpabila si am trai in cea a Guvernului, in care verbul a face se conjuga exclusiv la viitor, am avea multe lucruri. Pe care, insa, nu le avem. Deoarece una este sa promiti (caci nu costa bani), si cu totul altceva este sa si faci, intrucat, trebuie inteligenta, vointa si, evident, bani. Si inca multi…

GHEORGHE GIURGIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page