Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (890)

* Am anticipat in numarul anterior al revistei ca implementarea noii politici economice a administratiei Obama, nu are nicio sansa de succes, pentru simplul motiv ca practici similare n-au fost functionale cu mii de ani in urma, in timpul oranduirii sclavagiste, cand s-a incercat implementarea lor in alti parametri geografici, inclusiv in America Coloniala. Regret nespus ca nimeni, dar absolut nimeni, dintre noii consilieri economici nu dispun de minimum de cunostinte de a ne scoate din actuala critica situatie.

Dupa trecerea in nefiinta a lui Milton Friedman, economist de geniu, Statele Unite, in ciuda promotiilor de la Harvard -School of Economics, nu dispun de cadre de exceptie in acest domeniu, actuala echipa prezidentiala remarcandu-se printr-o totala necunoastere a mecanismului economic. Pentru cei care mi-au recomandat sa fiu mai putin caustic-critic la adresa prezentei administratii, le amintesc ca legea emisa in timpul administratiei John Adams, cunoscuta sub numele de "Sedition Act" si aprobata de Congresul Statelor Unite la data de 14 Iulie 1798, a fost abrogata cu peste 200 ani in urma, in urma unei Rezolutii care purta semnaturile lui Thomas Jefferson si James Madison. Sedition Act, includea in categoria crimelor federale – felony - orice afirmatii sau articole menite sa aduca o lumina nefavorabila guvernului sau administratiei americane.

Deci, dragilor, va multumesc pentru grija pe care mi-o purtati si va asigur ca cei vizati stiu de existenta mea si-mi cunosc opiniile referitoare la dansii. Nu de alta, dar raman pana la apusul vietii, un sustinator fervent al oamenilor de valoare, indiferent din ce parte a spectrului politic provin si cel mai inversunat dusman al non-valorilor, al impostorilor si al persoanelor lipsite de caracter, care ramane in continuare singura maladie intratabila si incurabila. Nu exista domeniu de activitate economico-sociala, politica, culturala, sau numiti-o d.voastra, in care majoritatea factorilor decizionali sa nu fie formata din impostori.

Trebuie sa revin la Ralph Waldo Emerson, filosof, poet si eseist American, care in "Conduita Vietii" ne spune ca nimic nu este mai deplasat pentru o persoana, decat s-a intre in domenii de activitate pentru care nu are nici calificarea si nici dotarea cerebrala corespunzatoare. Nimeni din acest mapamond, a carui viitoare existenta ridica indreptatite semne de intrebare, nu vrea sa recunoasca faptul ca "miracolul german" nu s-a datorat disciplinei de exceptie a poporului german, sau celor 16 mild. dolari infuzionate de Planul Marshall ci faptului ca lucrarile lui Djalmar Shaht au fost aprofundate si aplicate ad-literam, atat de Konrad Adenauer cat si de Gerhard Schroeder, fost elev al lui Djalmar Shaht.

Cine vrem sa elaboreze o politica economica viabila, cand Banking Committee, atat in Senat cat si in Camera Reprezentantilor sunt conduse de persoane ca - sen. Cris Dodd si congressman Frank Barney - asupra carora planeaza indreptatite semne de intrebare, iar Federal Rezerve, care este o banca privata, are in mana toate parghiile economico-financiare si bancare ale mapamondului.

Ca sa va familiarizez cu nefunctionalitatea interventiei statului in economie, imi permit sa va redau cateva elocvente exemple. In Sumeria, interventia guvernului in economie, a distrus prosperitatea acestui regat antic. A fost nevoie de urcarea pe tron a regelui Urakagina- 2350 B.C- care a anulat toate actele normative care legiferau controlul economiei de catre guvern, ca economia sa-si revina si sa prospere. Pentru prima data in istorie, documentele regale au introdus cuvantul "amargi", care inseamna libertate. In Babylon, desi avem vestitul Cod a lui Hammurabi, unele restrictii referitoare la controlul preturilor si al salariilor au dus la disparitia clasei sociale a tamkaru (negustorilor).

Daca cineva doreste sa aprofundeze situtia existenta in Babylon, ii recomand studiile efectuate de istoricul W.F. Leemans. In Egypt, masurile de control a economiei au dus la colapsul, in sec. III B.C. a vechii dinastii Egiptene. In China, in conformitate cu istoricul Huan Chang Chen, din cauza efectului negativ al controlului economiei de catre Dinastia Ch’in (221-206 B.C.) s-a renuntat definitiv la interventia statului in economie. In, 1949, odata cu venirea comunistilor la putere, controlul s-a reluat, iar incepand din 1979 s-a reintrodus partial economia de tip capitalist. In Roma, sub domnia tiranicului imparat Diocletian (284-305 A.D.) s-au introdus masuri stricte de control asupra economiei. In afara de haos economic si varsari de sange inutile nu s-a realizat nimic. Diocletian, ca si marea majoritate a persoanelor cu vederi dictatoriale, a crezut in omnipotenta statului.

Din nefericire, aceste idei referitoare la interventia statului in toate aspectele vietii socio-economice, in ciuda rezultatelor dezastruase care le-au generat, raman actuale si in prezent. Oricum, Diocletian a fost fortat sa abdice, dar dupa 60 ani Julian Apostatul a reintrodus controlul asupra economiei, lucru care a dus la declinul si la caderea Imperiului Roman. The Economist, dupa umila mea opinie, cea mai prestigioasa publicatie in domeniul economic, scria in 1919: "Nu putem exemplifica o singura ramura a economiei, in care interventia statului sa nu genereze dezastre". In Germania Nazista s-a incercat sa se controleze toate aspectele vietii social economice, lucru care a generat o economie paralela celei oficiale -black market- cu efecte incalculabile asupra masinii de razboi germane.

La procesul de la Nuremberg, Herman Goering a admis ca incercand sa controlam totul, am generat infrangerea Germaniei. Dupa Revolutia Bolsevica din 1917, Uniunea Sovietica a impus un control strict asupra tuturor activitatilor. Rezultatul a fost ca si in Germania. S-a creat o economie paralela, care a generat o penurie agravanta de alimente, foamete, lagare de concentrare si in final caderea sistemului, sau mai corect, trecerea lui pe linia de garare, pana va fi implementat in…………..

In final, pentru toti, indiferent de familiaritatea cu disciplinele economice sau de alta natura, un extras din cartea "Recollections", scrisa de un fermier din Pennsylvania - Marshall L. Jones: "cand agentiile guvernamentale se amesteca in procedurile normale ale pietei - economiei, rezultatul este opus celui dorit. Si Marshall n-a trecut pe la Harvard - School of Economics si nici nu provenea din "elita" de pe Wall Street. Marshall a fost un fermier-taran care a stiut ce inseamna a avea "common sense" - bunul simt.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page