Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CRESTINISMUL - o RELIGIE sau o RELATIE?Pana mai nu de mult stiam ca CRESTINISMUL este RELIGIE, cu toate implicatiile pe care aceasta definitie le are in inteles si subinteles. Mai de incoace incepem sa aflam ca CRESTINISMUL n-ar mai fi RELIGIE, ci RELATIE. In democratia politica de administratie a societatii zilelor noastre unii propun sa se renunte la termenul de dictionar care ar avea tenta discriminatorie, incompatibila cu inclusivismul comunal total si fara diferente. Daca se accepta CRESTINISMUL ca fiind RELIGIE, inseamna ca este vorba si de un CREZ, in cazul acesta CREZUL CRESTIN. Cum cuvantul CREZ este foarte adesea folosit in sinonimitate cu DOGMA sau DOCTRINA, in mare masura pe nedrept, face sa devina - desi nu este - in opozitie cu marea libertate proclamata din ce in ce mai cu vigoare. Adica dincolo de CREZ, ce? Chiar nu mai e nimic dincolo de el care sa mai merite atentie? Si daca eu nu cred CREZUL?  Si daca cineva chipurile se sperie ascultand CREZUL "si iarasi va sa vie ca sa JUDECE viii si mortii", si trebuie sa faca tratament psihiatric, cine plateste?  Propovaduitorii de CREZ CRESTIN au prins frica de astfel de lucruri si au inceput sa cada de acord cu folosirea termenului RELATIE, pe care il considera mult mai adecvat si mult mai benign. E vorba desigur de RELATIA omului cu Domnul Isus Hristos.
In contextul vietii moderne al comunicarii prin mass media atat de imbogatita ca posibilitati tehnice,  RELATIA pare a fi termenul ideal. De ne-am gandi si doar la "facebook", relaxarea ne-ar cuprinde intreaga fiinta intr-o clipa in contrast cu "judecata" din CREZ.  Asa dar "CRESTINISMUL nu e RELIGIE, ci RELATIE" este un limbaj care da posibilitatea propovaduitorilor sa "evanghelizeze" si multimi sa fie "evanghelizate", ca o mare descoperire bine primita de tot felul de public, mai ales ca in CREZUL CRESTIN sunt numeroase CREZURI CRESTINE, pe denominatiuni, pe cata vreme RELATIA ar fi valabila pentru toate, nediferentiat. De fapt, termenul este bine primit chiar si de denominatiunile crestine socotite de specialisti ca mai indaratnice. RELATIA nu are CREZ se zice si se spera, caci altfel nu ar mai fi fost inventata.  Ea este ceva "oricum" si la indemana si dispozitia oricui a o stabili dupa cum gaseste de cuviinta. Partea ei de "neuniformizare" o face foarte receptiva. La nivel global pare a fi o solutie. Gata cu RELIGIILE si cu diferentele dintre ele care aduc atatea necazuri.  Traiasca RELATIA! Cum RELATIA? Fara de CREZ! Fara de CREZ?
Sa presupunem ca propovaduitorii de Biblie ar fi cum chiar in Biblie se spune "Intelepti ca serpii si blanzi ca porumbeii" si destul de abili - ca sa evite intr-o vreme ca aceasta a dezbaterii "discriminarii" pe orice si din orice - si ar sta departe in discursul lor de "judecata", "sfarsitul lumii", "armaghedonul", "implinirile profetice" etc. Sa presupunem ca ar ocoli Apocalipsa si parti din Evanghelie "prea escatologice". Sa presupunem ca ar vorbi numai despre rai si despre iad deloc. Sa presupunem ca nu ar mai fi ceea ce se considera atat de nociv, "avertizarea". Evanghelia PROSPERITATII ar fi propovaduita de crestini in plina CRIZA FINANCIARA GLOBALA chiar daca ea, criza, e pusa zilnic pe ecranele lumii de analisti seriosi credinicosi de Dumnezeu sau nu. Ce mai doriti sa presupunem? In orice caz, ar trebui sa ma feresc sa fac presupuneri ce ar avea vreo tangenta cu CREZUL. De aceea ma opresc, mai ales ca nu sunt de specialitate. De altfel nu sunt de nici o specialitate. Dar observ si eu, ca un om de rand, din ultimul rand chiar, si ma mir de ce vad cei din randul din fata si nu prea ne spun. Chiar nu mi-ar da inima ghes sa fiu acolo si sa mai iau in serios si responsabilitatea.
Doar doua vorbe mai spun. Nu ne putem autopacali.  RELATIA - vorbind de relatia crestinului cu Mantuitorul sau Domnul Isus Hristos -, duce la CREZ, CREZUL CRESTIN, este un CREZ - CREZUL CRESTIN de care nu se poate trece cu nici o relatie. O relatie neordonata este un haos. Cine a acceptat sincer RELATIA in loc de CREZ, nu a facut altceva decat sa sublinieze fara sa-si dea seama valoarea CREZULUI si sa-si mareasca responsabilitatea. RELATIA? "Voi sunteti prietenii Mei daca faceti ce v-am poruncit Eu". "Voi sunteti prietenii Mei" = RELATIE. "Daca faceti ce v-am poruncit Eu" = CREZ.
Inca doua vorbe? Marile imperii ale istoriei lumii au cazut DINAUNTRUL lor. Roma nu a cazut din pricina barbarilor care au atacat-o, ci din pricina imputrezirii incepand cu cezarii ei. Daca vreo denominatiune crestina sau chiar crestinismul ca totalitate isi va pierde intaietatea, nu va fi din cauza atacurilor din partea religiilor pagane, semipagane, a ateismului sau evolutionistilor, o nu, ci din cauza deteriorarii propriilor invataturi evanghelice propovaduite fals in interiorul lui. Demnitatea umana, cere pana la urma ca fiecare sa stea responsabil fata in fata cu ADEVARUL. Pentru ca libertatea de alegere este acordata total omului de catre Dumnezeu - libertate nedescriminatorie -, judecata va fi facuta dupa alegerea omului. Verificarea CREZULUI dupa Sfanta Scriptura si verificarea RELATIEI pentru a fi conforma cu CREZUL este demnitatea omului s-o faca spre viitorul sau vesnic, demnitate, desigur, optionala si ea.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page