Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1102)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

 Asa cum, foarte probabil, pentru multi dintre dumneavoastra nu mai constituie o necunoscuta si am incercat sa va familiarizez in editiile anterioare ale acestor eseuri, statele lumii, indiferent de sistemul politic pe care pretind ca-l adopta si locul pe care-l ocupa intr-o ierarhizare economica, militara, socio-politica, culturala etc. dispun de o multitudine de servicii specializate in culegerea de informatii, atat despre propriii cetateni, cat si despre marea majoritate a cetatenilor lumii: la fel, nu mai constituie un secret de importanta deosebita faptul ca oamenii de stiinta lucreaza la crearea unui megacomputer care poate sa inmagazineze date despre cei peste 7 miliarde de locuitori ai acestui terifiant mapamond.  
Aceasta practica dateaza de la inceputurile lumii si o regasim mentionata si in Cartea Legii - Biblia, cand faimoasa Cetate Jericho-Ierihon a fost cucerita datorita "informatiilor" culese - oferite de tanara Rahav. (In Biblie se foloseste termenul de Curva Rahav). Pentru cei care au dubii in privinta veridicitatii datelor oferite de acest eseu, le recomand Cartea lui Joshua, Cap.2, versetele 1-24, Cetatea Jericho - Ierihon fiind cucerita in anul 28 Nisan, sau, conform unor date stabilite pe baza unui test radio carbon, in anul 1567 B.C. Generatia mea si nu numai, isi reamintesc de inegalabilul slagar The Wall of Jericho, sub inconfundabila interpretare a celui care a fost Louis Armstrong. Date suplimentare privind caderea Jericho - Ierihonului le regasiti tot in Biblie, Cartea lui Joshua, capitolul 6, versetele 1-27.
In anumite cercuri, spionajul este considerat cea de-a doua veche profesie, locul celei dintai - prostitutia fiind inatacabil si in afara oricaror dispute sau dubii. Studii de ultim moment descoperite in urma unor sapaturi arheologice facute in fosta Mesopotamie (actualul teritoriu al Irakului), Egipt si Iran au stabilit fara dubiu ca civilizatia si spionajul s-au dezvoltat reciproc, devenind, la un moment dat, de-a dreptul inseparabile si intr-o stricta interdependenta; in timpurile moderne spionajul s-a transformat in principala unealta de sustinere a regimurilor totalitare sau pretins democratice. Oricat ar parea de ciudat pentru inceput de mileniul al treilea, regula de baza dupa care se conduc organizatiile din acest domeniu de activitate, consta in faptul ca orice stat al lumii, poate deveni, mai devreme sau mai tarziu, un potential inamic.
Datorita unei tehnologii greu de imaginat pentru un muritor de rand si a unei discretii - secretism inimaginabil - apropo, nici colegii de birou nu se cunosc si nici nu comunica unul cu altul, personalul conducandu-se dupa Linley Rule, care presupune ca pana si propria identitate iti este necunoscuta -, Fort Meade a trecut inaintea lui McLean - Langley, statul Virginia, in fruntea organizatiilor de intelligence, care culeg informatii de pe tot cuprinsul Mapamondului. Doar spre imbunatatirea cunostintelor dumneavoastra de cultura generala, Fort Meade din Statul Maryland gazduieste faimoasa Defense Information School, Sediul Central al U.S Cyber Command si, printre multe alte organizatii de profil, National Security Agency in timp ce McLean-Langley, statul Virginia, a ramas cu ... ceea ce a avut inainte si in holul institutiei, la parter, cu portretul eroului meu preferat, Nathan Hale; tot la capitolul cultura generala, pentru revoltator de putinii care mai cred ca este necesara, numele localitatii a fost preluat de la generalul George Gordon Meade, erou al Razboiului Civil American si artizanul victoriei in faimoasa Batalie de la Gettsburg, statul Pennsylvania - 2 Iulie, 1863, cand Armata Confederata a fost invinsa de Armata Unionista si a dat o noua turnura evenimentelor care au urmat. Paradoxal, generalul GG Meade s-a nascut in Spania, la Cadiz, lucru care nu l-a impiedicat sa devina erou national american. Ce bine ar fi, daca pe malul Dambovitei s-ar invata ca atasamentul - patriotismul n-are legatura cu locul nasterii. Nici faimosul spion Sorge, nu a fost ... rus, nici fostul presedinte al Germaniei, Horst Koeler, nu s-a nascut in Germania, ci Polonia, parintele Turciei Moderne, Kemal Ataturk s-a nascut in Grecia, Ianos Kadar, s-a nascut in Croatia, iar Sonia Gandi s-a nascut in Italia! Ar fi multe de spus, dar pentru a putea comunica eficient, oamenii trebuie sa se regaseasca in aceiasi parametrii intelectuali, educationali, morali etc. Acest lucru fiind irealizabil, comunicarea a devenit un capitol greu, asta ca sa nu zic imposibil, de realizat in relatiile sociale dintre membrii societatilor umane.
Inca din 1597, Sir Francis Bacon, filosof, jurist, orator etc. englez, in capodopera Meditationes Sacre, de heresies, a lasat omenirii - mai corect, putinilor care sunt familiari cu cititul - lectura - ca Ipsa Scientia Protestas Est, Knowledge is power. Cunostintele inseamna putere. La stadiul degradant, asta ca sa folosesc un termen decent si sa nu zic inexistent de incultura - lipsa cunostintelor, nu este de mirare ca singurele organizatii care doresc sa cunoasca - sa culeaga date, informatii sunt cele de Intelligence si asta pentru simplul motiv ca cel putin in unele dintre ele, isi desfasoara activitatea crema inteligentei umane.
Si atunci s-au cules informatii despre presedintele  Frantei, Francois Mitterrand, devenit notoriu pentru faptul ca si-a spionat mii de conationali - pentru amatori, desi sunt convins ca ma insel amarnic, exista o carte intitulata Les Oreilles du President-The President Ears-Urechile Presedintelui, care arata cu lux de amanunte modul in care anumite persoane si organizatii erau monitorizate zilnic. S-au cules informatii despre toti conducatorii Europei, presedintele Frantei, Nicolas Sarkosi, al carui temperament decizional, putea pune in pericol securitatea Europei, primul-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, ale carui standarde morale inexistente nu-l puteau ridica la rangul de partener de discutii, cancelarul german Gerhard Schroder, cu o viata familiala zgomotoasa, aflat la a 4-a casatorie, despre presedintele Frantei Jacques Chirac, care s-a dovedit a fi aliat cu fostul presedinte al Irakului, Saddam Hussein cat si despre... Angela Merkel, noua "doamna de fier" a Europei, a carei amicitie cu Tarul Vladimir nu este privita cu ochi buni de anumite cercuri sau "ovalitati" din Washington, DC si nici faptul ca in zbuciumata-i tinerete a apartinut unei organizatii de tineret de extrema stanga. Stati insa linistiti: deocamdata s-au cules informatii despre 35 dintre conducatorii lumii, pentru... restul operatiunea este in curs de desfasurare. Sper ca nu sunteti atat de naivi, incat sa credeti ca intamplator sediul ONU se afla pe malul raului Hudson si nu pe malul Senei, Mosckva River sau Tamisei. Deci, exact logo-ul de pe una dintre articolele mele de imbracaminte: "In god we trust, all other we monitor-In Dumnezeu credem, pe toti ceilalti ii tinem sub supraveghere".
Indiferent de turnura evenimentelor, nici ocupantul Biroului Oval si nici Congresul Statelor Unite ale Americii, nu pot promite aliatilor ca National Security Agency isi va schimba "modus operandi". Daca va considerati corecti, nu aveti de ce sa va fie frica!
In final, remarcile facute de un adevarat politician american, Henry L. Stimson, fost secrtary of war-ministru de razboi in timpul administratiilor numarul 27, 32 si 33, respectiv William H Taft, Franklin D. Roosevelt si Harry S. Truman si secretar de stat in timpul administratiei numarul 31, respectiv Herbert Hoover: "gentlemenii nu citesc corespondenta altora; alegerile din Europa nu plaseaza automat in oficii gentlemenii sau ladies; gentlemenii pot fi inconjurati in office de pungasi si sarlatani, sau, dupa opinia personajului Scar din "The Lion King" si a mea personala, de idioti.
De aceea avem nevoie de informatii certe, furnizate de oameni si de echipamente de valoare indubitabila.
A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page