Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Nu putem trece cu vederea la infinit!"

Sa te crucesti doar ascultandu-i si vazandu-i! Dupa prima pozitie ferma, chiar cu o oarecare intarziere, a oficialitatilor romane, prin presedintele Romaniei, Traian Basescu, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, referitoare la revolta tinerilor de la Chisinau si la represaliile care au urmat, n-au intarziat declaratiile unor lideri de partid. Prima iesire cu oistea-n gard a fost cea a presedintelui PSD, Mircea Geoana, renumit gafeur, care ne-a obisnuit, cam de multisor, sa-si dea mereu cu stangul in dreptul! Nu s-a dezmintit nici de data aceasta. Din nou a fost o dezamagire! Solicitandu-i-se o parere, imediat dupa discursul in Parlament al presedintelui Romaniei, nerumegandu-si prea mult cuvintele, considerandu-se deja in campanie electorala pentru presedintie, rastoarna, cum se zice, precum Joiana, sistarul.Cica, Traian Basescu, prin pozitia lui oficiala, ar fi "aruncat gaz pe foc".

Ii calca pe urme - nici nu se putea altfel! - si un membru al Opozitiei, Varujan Vosganian, fost ministru in Cabinetul Tariceanu, care da si el cu parul in balta, incat stropeste pana la Chisinau! Dupa capul lui, cantand in struna lui Vasile Stati, cel cu dictionarul moldo-roman, fratii basarabeni nu ar vorbi limba noastra, adica cea romana, ci "o limba comuna"!

Nu stim ce a fost in capetele lor in acele momente! Sa fi vazut ei secvente din alt film, decat noi si o intreaga Europa, in timpul revoltei tinerilor de la Chisinau? Chiar sa nu fie convinsi cei doi, cu mancarime de limba, vazand o alta realitate, ca, in Basarabia, sub mana kaghebistului Vladimir Voronin, are loc o incalcare flagranta a Constitutiei, a legilor, a libertatilor democratice si a drepturilor omului? Chiar sa nu fi aflat ei de restrictiile impuse presei, de cenzura practicata, de sfidarea dreptului elementar la viata al cetateanului? Chiar sa nu stie ei ca, la alegerile parlamentare recente, care au declansat mania populara si revolta, au fost trecute pe liste persoane demult decedate? Ca au votat, cei cu acte false, de mai multe ori?! Chiar ii linisteste pe ei incercarea comunistilor de a trage pe Prut o "Cortina de Fier", tocmai la frontiera Uniunii Europene? Chiar sa le convina ca gasca rusofona, acum, in Postul Pastelui, ne culpabilizeaza doar pentru ca suntem romani, Romania fiind acuzata mereu, de Voronin, de imperialism si expansionism? Sa accepte ei indepartarea Republicii Moldova de valorile europene? Sa fie ei de acord cu anularea libertatilor cetatenesti, cu utilizarea armelor impotriva civililor, cu izolarea propriilor cetateni de restul lumii? S-au suparat, cumva, ca Romania cere o ancheta, din partea organismelor europene in drept, pentru cele petrecute la Chisinau, mai ales asupra mortii celor doi tineri, victime ale statului de tip politienesc? Sa accepte ei esecul democratiei, aroganta celor responsabili de incalcarea libertatilor fundamentale si a drepturilor omului? N-am crede!
Dar sa-i lasam pe cei doi in plata Domnului si sa vedem ce mai face si intreprinde kaghebistul Voronin, dupa discursul, din Parlamentul Romaniei, al presedintelui Traian Basescu. Acuzate de comiterea unor atrocitati, amenintate cu o plangere in fata "justitiei penale internationale", in cazul in care vor fi victime din randul cetatenilor romani, autoritatile de la Chisinau schimba macazul. Daca pana acum, ele luau peste picior orice afirmatie, orice atentionare la adresa Chisinaului, acum incep sa fie nelinistite. Mai ales ca reprezentantul ONU, Edwin Berry, comisar pentru drepturile omului, dupa ce a vizitat Penitenciarul nr. 13 din Chisinau, a vazut urmele violentelor bestiale "asupra detinutilor care au fost batuti, in inchisoare, cu bate si cu sticle", loviti cu picioarele si cu pumnii. De aceeasi parere este, completandu-l, si reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, domnul Miklos Haraszti, privind relele tratamente. Sa-i fi trezit, oare, pe rusofonul Voronin si pe ai lui, fermitatea cu care in Parlament si-a sustinut pozitia presedintele Romaniei? "Nu putem trece cu vederea, la infinit!" - a afirmat Traian Basescu. "Sunt voci - afirma el - care spun ca Romania ar trebui sa uite de Republica Moldova. Acestora le recomand sa-i intrebe pe romani cum este privit cel care isi lasa fratii la greu!"

Este regretabil ca, asa dupa cum s-a dovedit, chiar in urma propriilor declaratii, autoritatile de la Chisinau au colaborat "eficient" cu provocatorii, intentionat inlesnind accesul manifestantilor in cladirile Parlamentului si Presedintiei, tocmai pentru a putea trece, ulterior, la represalii. Acuzatiile, fara precedent, ale lui Voronin si ale ciracilor lui rusofoni, la adresa Romaniei, stat membru al UE si al NATO, dovezile totalitarismului comunist - aratate de Traian Basescu in fata Parlamentului Romaniei -, incercarea de a introduce o alta "Cortina de Fier" pe Prut, la 20 de ani dupa caderea "Zidului Berlinului", represaliile asupra manifestantilor, bataile din Penitenciarul nr. 13 aplicate celor retinuti, fara a avea drept la avocati, obligarea lor sa semneze declaratii impuse, folosirea represiunii, ca arma de infricosare, acum, la inceput de secol 21 si de mileniu trei, toate sunt un pas inapoi spre comunismul sovietic. Interzicerea accesului presei din tara si a celei internationale la o informare corecta, negarea identitatii romanesti a fratilor basarabeni, introducerea vizelor pentru romani, discriminatorie si abuziva, nerespectarea obligatiilor fata de proprii cetateni, prezentarea in scoli a altei istorii (trunchiate), decat cea a Romaniei si a romanilor, din manuale, indepartarea literaturii romane, eliminarea limbii romane de la slujbele religioase, toate sunt alte dovezi clare ale intolerantei si ignorantei unui regim care se apropie de apogeul existentei sale. Ignorarea istoriei si a unei realitati nu poate sa fie perpetuata la infinit!

Poate ca acesta sa fie si motivul pentru care, in noaptea de miercuri spre joi, Vladimir Voronin a dat un decret de amnistiere a celor arestati in timpul revoltei de la Chisinau din zilele de 7 si 8 aprilie - si in cele care au urmat -, cu exceptia recidivistilor. Sa fie, cumva, o dovada, mai ales acum, dupa ce, facandu-se renumararea voturilor, ies la iveala toate matrapazlacurile comise? Acum, cand orisicine vede ca s-a intrecut masura, in Parlamentul Europei, ministrul de externe al Romaniei, domnul Cristian Diaconescu, a cerut "o reactie unanima a membrilor UE, privitoare la frontiera de est", chiar daca - asa cum spunea si Adrian Severin - "nu vom declara razboi Republicii Moldova!". Asadar, ce se ascunde in spatele acestei subite "marinimii", mai ales ca se stie ca lupul isi schimba parul nu si naravul?! Sa fie vorba de fariseism, despre un fel de praf aruncat in ochii naivilor? Sa fi facut Voronin totul sub presiune internationala? Sa fie la mijloc o alta smecherie instrumentata de Moscova? Numai ca Voronin nu clarifica o problema: ce se va intampla cu cei care au batut, au maltratat, au ucis? Cine sunt ei?

Din pacate, rusofonul presedinte Voronin o tine pe a lui, precum gaia-matul, acuzand, in continuare, Romania de "implicare" de "orchestrarea protestelor" si de "revansism total". Atata il duce capul pe generalul de tip sovietic! S-ar putea ca gasca rusofona de la Chisinau sa nu simta ca s-ar putea ca franghia in jurul parului sa devina tot mai scurta, iar puterea lui Voronin sa fie, de-acum inainte, masurata! Nu trecutul lui Voronin si atitudinea lui sfidatoare si aroganta ne intereseaza acum, ci soarta Basarabiei, a celor aproape patru milioane de romani, pe care nu avem dreptul - asa ne dicteaza onoarea de frati! - sa-i abandonam, si viitorul tinerilor care s-au ridicat, revoltati, impotriva totalitarismului comunist, impotriva minciunii, abuzului, inabusirii democratiei reale. Noi nu putem fi indiferenti fata de fratii de peste Prut. Iar Romania nu poate fi facuta vinovata pentru esecul democratiei de la Chisinau, nici pentru incalcarea libertatilor fundamentale ale omului!

Context in care initiativa autoritatilor de la Bucuresti, de a acorda cetatenia romana celor peste 650.000 de basarabeni romani si descendentilor lor pana la gradul al treilea, este mai mult decat laudabila. Intr-adevar, nu putem sa tacem la infinit! Tocmai de aceea, tuturor detractorilor le amintim versurile Leonidei Lari: "Bat clopote tare, de vuie-n Cuvant!/ Ne-induplecata-ntrebare:/ Sunt doua popoare cu-acelasi pamant?/ Un singur popor e cu-acelasi mormant -/ La Putna lui Stefan cel Mare".

LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page