Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Arad: Litigiu între Ministerul Culturii si sculptorul care trebuia sa realizeze monumentul Marii Uniri de la 1918


Ministerul Culturii a informat Primaria Municipiului Arad ca a apelat la instanta pentru a-l obliga pe sculptorul Florin Codre, cel care a castigat concursul de realizare a monumentului Marii Uniri, sa livreze lucrarea, sau sa restituie suma de 10 milioane de lei, platita din bani publici.
Potrivit unui comunicat de presa al municipalitati aradene, transmis luni, in urma notificarilor transmise autorului Monumentului Marii Uniri de la 1918, Ministerul Culturii a demarat o actiune in instanta in vederea recuperarii lucrarii sau a sumei alocate pentru realizarea acesteia, adresa prin care Primaria municipiului Arad este instiintata cu privire la aceste demersuri fiind, semnata de secretarul de stat Radu Boroianu, responsabil al Directiei Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii.
'Este bine ca totusi reprezentantii guvernului s-au trezit in sfarsit sa reactioneze, insa este greu de inteles cum pot sa-i priveasca in ochi pe aradeni, pe romani in general, dupa modul iresponsabil in care au neglijat acest proiect de interes national, ajungand practic in situatia de a declara 'pierdut' monumentul Marii Uniri', a declarat primarul Gheorghe Falca in comunicat.
Initiativa ridicarii in Arad a unui monument reprezentativ dedicat Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 a aparut in primii ani dupa Marea Unire, fiind relansata in anul 2003 prin reinfiintarea Asociatiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, asociatie care a si organizat de altfel un concurs national pentru proiectul artistic.
Ministerul Culturii a scos insa din buget fondurile pentru finantarea acestuia si a organizat un alt concurs, care a fost jurizat fara consultarea reprezentantilor Asociatiei aradene. Proiectul castigator, care a fost anuntat in toamna anului 2007, apartine sculptorului brasovean Florin Codre, acesta primind pentru realizarea lucrarii sale 10 milioane de lei de la Ministerul Culturii.
Tot in anul 2007, Primaria municipiului Arad l-a invitat pe sculptorul Florin Codre sa prezinte aradenilor macheta viitoarei opere de arta, cu ocazia evenimentelor oficiale organizate in cinstea Zilei Nationale a Romaniei. Lucrarea reprezinta o coloana a infinitului stilizata sub forma unui stalp ramificat, simbolizand o convergenta a celor trei provincii romanesti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.
Primaria municipiului Arad a prevazut anual fonduri in bugetul local pentru realizarea infrastructurii si instalarea monumentului, dar livrarea lucrarii nu a mai avut loc.
Incercarile repetate ale municipalitatii de a-l contacta pe autor nu au dat nici un rezultat, dupa cum nici solicitarile de clarificari adresate Ministerului Culturii nu au primit raspunsuri, singurele informatii despre situatia monumentului Marii Uniri fiind cele aparute in presa, potrivit carora lucrarea se afla in curs de executie in China, a precizat Corina Draghici, purtator de cuvant al municipalitatii aradene.
In luna aprilie a acestui an, primarul Gheorghe Falca afirma ca livrarea monumentului nu s-a putut face la timp deoarece firma lui Florin Codre a intrat in insolventa.
'Ministerul Culturii a platit (...) pentru lucrare, dar aceasta nu a fost livrata anul trecut pentru ca firma sculptorului a intrat in insolventa si nu avea 100.000 de euro pentru a transporta piesele cu vaporul pana in Romania. Este pacat ca ministerul, care a platit deja aceasta lucrare, nu se implica pentru a o aduce in tara', preciza Gheorghe Falca. AGERPRES/(AS - autor: Ioan Weisl, editor: Danut Puscasu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page