Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Bacau:Vânatorii pot împusca mistretii care s-au înmultit peste masura si au produs pagube culturilor agricole


Vanatorii vor putea impusca, in estul judetului Bacau, porcii mistreti care, din cauza inmultirii peste masura, au inceput sa produca tot mai multe pagube in culturile agricole ale satenilor.
''S-au inmultit peste masura, mai ales ca ocoalele silvice private au fost populate masiv cu porci, in anii trecuti, pentru a se crea fonduri de vanatoare. Degeaba a fost un an agricol bun, daca mistretii au stricat o gramada din recolta. De la autoritatile silvice ni s-a spus ca in zona noastra ar fi 200 de mistreti, dar cred ca sunt mai multi. Prin '87 a fost pesta si au murit multi. Vreo zece ani nu am mai avut probleme, dar apoi s-au inmultit iar dar parca niciodata ca in acest an nu au produs asemenea mari pagube', a declarat, pentru Agerpres, Adrian Galita, secretarul comunei Rachitoasa.
La randul sau, Gheorghe Tilibasa, primarul comunei Glavanesti, spune ca mistretii si-au facut aparitia chiar si pe soseaua din centrul comunei, in jurul gospodariilor in cautare de hrana, chiar daca primesc pe fondul de vanatoare si ca au produs importante pagube.
,,Am investit enorm in culturi, platim impozite, vindem porumbul pe mai nimic, mai vin si mistretii, iar la urma nu mai ramanem cu nimic. S-au strans peste 600 de semnaturi de la oameni din toata comuna, care cereau sa se rezolve de urgenta problema", a precizat si Constantin Ghelase, primarul comunei Motoseni.
Localnicii din comunele Rachitoasa, Motoseni, Glavanesti si Stanisesti spun ca turmele de sute de porci mistreti stranse prin padurile din preajma satelor au ,,arat" efectiv mai toate culturile de porumb, floarea soarelui sau vita-de-vie. Oamenii s-au organizat in ''potere", au iesit in fiecare seara ca sa alunge animalele insa acestia s-au obisnuit deja si nu se mai sperie.
Potrivit primarilor din cele patru comune bacauane, aproape 70 de hectare de culturi au fost distruse, iar satenii au ajuns la disperare.
Ca urmare si a petitiilor acestora, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Suceava a transmis AVPS Cerbul Bicfalau, proprietarul fondurilor de vanatoare 56 Stanisesti si 57 Rachitoasa sa ia masuri urgente pentru cresterea cotei de vanat, putandu-se impusca, de catre vanatorii care au autorizatii, mai multe exemplare, a precizat pentru Agerpres Adrian Ovidiu Ivanciu, primarul din Rachitoasa, care spera ca ,,puzderia de porci mistreti sa numai mai faca probleme mari oamenilor din zona in sezonul rece cum s-a intamplat in ultimii doi-trei ani cand au venit pana in batatura caselor oamenilor". AGERPRES(AS autor Cornel Cepariu, editor Adrian Dragut)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page