Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Harghita: Singurul muzeu al palariilor de paie din România se afla în localitatea Criseni


Singurul muzeu al palariilor de paie din Romania se afla in localitatea harghiteana Criseni si este vizitat anual de sute de turisti atrasi de ineditul obiectiv, fiind infiintat in urma cu cativa ani de Szocs Lajos, a carui familie se ocupa de patru generatii de confectionarea palariilor de paie si care s-a decis sa le arate celor interesati, in special turisti, tainele acestui mestesug.
Muzeul este gazduit de o casa taraneasca traditionala care a fost renovata si este deschis vizitatorilor tot timpul anului. In prima incapere pot fi vazute aproximativ 150 de modele de palarii de paie din Romania, in a doua camera sunt expuse diferite obiecte decorative sau de uz casnic, iar in ultima incapere vizitatorul este familiarizat cu tehnica de realizare a palariilor - de la seceratul paielor pana la produsul final, adica palaria confectionata si gata de a fi purtata.
La muzeul din Criseni poate fi vazuta si chiar probata cea mai mare palarie din lume, cu diametrul de doi metri si cu greutatea de peste doua kilograme si jumatate. La confectionarea acesteia s-au folosit 500 metri de impletitura de paie si un kilometru si jumatate de ata. Toti cei care trec pragul muzeului se fotografiaza cu cea mai mare palarie purtabila din lume si multi se distreaza, afirmand ca le 'este palaria prea mare'.
In curtea singurului muzeu al palariilor de paie din Romania vizitatorii pot admira si o impresionanta colectie de pietre de apa, sculptate de natura, adica de apa sau de vant. Peste 600 de astfel de exemplare se afla expuse la Criseni si au forme dintre cele mai variate, de la rata si porumbel, pana la chipuri umane sau palarii sau sepci. Tot in curte se afla peste 400 de indicatoare care arata locurile de unde au venit oaspetii pentru a admira cea mai mare palarie din lume. Cel mai indepartat loc din lume de unde au venit vizitatori este Shanghai (China), situat la 20.000 de kilometri distanta fata de satucul harghitean.
Printre cei care au vizitat Muzeul Palariilor de Paie din Criseni se numara si presedintele Ungariei, János Áder, care a trecut pragul obiectivului de mai multe ori si, de fiecare data, a primit in dar o palarie de paie. La vizita din acest an, presedintele Ungariei a apreciat faptul ca numarul turistilor a crescut 'datorita populatiei din Criseni care a dovedit ca un sat mic poate sa devina, cu eforturi mari, renumit la nivel national si european'.
La Muzeul Palariilor de Paie din Criseni se organizeaza, anual, tabere de impletit paie si confectionare de palarii in care participantii sunt introdusi in acest univers deosebit, iar in luna iulie are loc si un festival al palariilor de paie. De asemenea, fondatorul muzeului este invitat la diverse targuri si expozitii din intreaga tara unde la arata vizitatorilor cum se confectioneaza diferite obiecte de paie.
Arta confectionarii palariilor de paie si a obiectelor decorative din paie are o traditie de aproximativ 150 ani la Criseni. In 1879, aproximativ o suta de persoane din sat se ocupau cu impletirea paielor, iar astazi aproape ca nu exista cineva in sat care sa nu cunoasca acest mestesug. Crisenii si-au realizat chiar si un site pe internet in care spun ca ei considera ca satul lor se afla fix in mijlocul lumii, cu toate ca unii cred ca se afla la capatul ei. AGERPRES (AS - autor: Gina stefan, editor: Karina Olteanu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page