Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Dan Berindei, la sarbatorirea a 90 de ani: Rostul Academiei este sa slujeasca România


Acad. Dan Berindei, care luni implineste 90 de ani, afirma ca Academia are datoria sa slujeasca Romania.
"Acesta este, cred, rostul Academiei: sa slujeasca Romania. Cultura si stiinta", a spus acad. Berindei, in cadrul unei sesiuni omagiale dedicate implinirii a 90 de viata, gazduita de Aula prestigiosului for.
El a declarat ca prin pasiunea pentru istorie s-a straduit sa slujeasca tara sa, careia spera sa-i fi facut mai mult bine decat rau.
Dan Berindei considera ca prin bunatate orice conflict poate fi rezolvat atat la nivelul individului, cat si al societatii.
"Prefer bunatatea si consider ca nu exista conflict care sa nu poata fi rezolvat la nivelul oamenilor si al natiunilor", a apreciat el.
Istoricul a marturisit ca nu se simte de 90 de ani, privirea sa inapoi este una de intelegere si de curiozitate asupra propriilor aventuri si incercari din cele noua decenii, prin care viata sa s-a implinit.
Despre activitatea la cooperativa unde in anii '50 facea blacheuri, Berindei a spus ca are o amintire trista atunci cand rememoreaza transportarea tuburilor de oxigen. "Este singura amintire negativa, inspaimantatoare, care ma urmareste dupa atatia ani. Faceti socoteala: 1952. si suntem in 2013", a spus istoricul, evocandu-i pe colegii sai din acele vremuri, "aruncati de soarta acolo", ca si tanarul cercetator Berindei de atunci.
Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, care, intr-un cuvant de deschidere, a elogiat activitatea sarbatoritului, a apreciat ca Dan Berindei este, in calitatea sa de vicepresedinte al prestigiosului for de cultura, "lucid si echilibrat, ferm, dar intelegator".
Haiduc i-a oferit sarbatoritului o caseta reunind o parte din operele sale aparute sub egida Academiei.
Acad. Ion Aurel Pop l-a omagiat pe acela care, descins dintr-o veche spita boiereasca, constituie un model de viata si de echilibru, care se confunda cu secolele si cu Romania Mare, Dan Berindei, cel care a scris opere nemuritoare, oferindu-le romanilor "o lectie de demnitate".
"Model de echilibru si de comportare, acad. Berindei s-a situat mereu in centrul culturii poporului sau, pe care s-a straduit sa-l serveasca si sa-l faca mereu cunoscut", a spus Pop, subliniind ca sarbatoritul a alcatuit in opera sa "portretul Romaniei Moderne".
Din partea Universitatii Babes-Bolyai, Ioan Aurel Pop i-a oferit lui Dan Berindei Distinctia si Medalia de Onoare si o scrisoare de suflet.
Istoricul Dinu C. Giurescu a afirmat ca opera lui Dan Berindei se intinde pe 65 de ani, reunind 94 de titluri monumentele, 1.061 de studii si articole. El a evidentiat varietatea temelor academicianului, precum si activitatea de initiator, autor si coautor al Istoriei Romanilor.
"Si-a respectat si isi respecta in continuare meseria, fapt ce l-a ajutat sa treaca si peste adversitatile vietii", a spus Giurescu.
Acad. Marius Sala a elogiat distinctia, calmul si discretia care-l caracterizeaza in cel mai inalt grad pe Dan Berindei, delicatetea manierelor, care-i aminteste de sotia acestuia.
La eveniment au fost prezenti fostul presedinte Ion Iliescu si Varlaam Ploiesteanul, episcop vicar patriarhal, dar si Mihnea Berindei, fiul istoricului.
storicul Dan Berindei s-a nascut la 3 noiembrie 1923, in Bucuresti.
Licentiat al Facultatii de Litere si Filosofie, sectia Istorie (1945), si-a luat doctoratul in stiinte istorice in 1969, cu teza 'Orasul Bucuresti, resedinta si capitala a tarii Romanesti (1459-1862). Membru corespondent (9 martie 1991) si membru titular (10 noiembrie 1992) al Academiei Romane, presedinte al Sectiei de stiinte Istorice si Arheologie a Academiei Romane (din 1993, reales in 1997 si 2001); din 2005, presedinte de onoare al Sectiei de stiinte Istorice iar din 2006, vicepresedinte al Academiei Romane.
A fost secretar si asistent suplinitor la Institutul de Cercetari Balcanice din Bucuresti (1946-1948) si asistent la Institutul de Istorie si Filosofie al Academiei (1948-1952), dupa care a fost eliminat din cercetare, timp de trei ani, din motive politice. In 1955 a fost rechemat la Institutul de Istorie al Academiei, unde a ramas pana la pensionare. Secretar, apoi secretar general al Comitetului National al Istoricilor Romani (1977-1993) si presedintele acestuia (din 1993), Dan Berindei a fost principalul organizator al Congresului International de stiinte Istorice de la Bucuresti, din 1980. Membru fondator al Comisiei de heraldica, genealogie si sigilografie si vicepresedinte (1971), apoi presedinte (din 1981).
A publicat, singur sau in colaborare, peste 50 de volume si 550 de studii si articole stiintifice si a sustinut conferinte in tara si in circa 20 de state ale lumii. In martie 2010, cu ocazia lansarii a patru volume semnate de academicianul Dan Berindei ("In mijlocul cetatii", "Constituirea Romaniei moderne", "Portrete istorice ale romanilor" si "Ioan Hudita - Jurnal politic. 1 martie 1942 - 31 ianuarie 1943"), s-a desfasurat colocviul dedicat istoricului 'O viata dedicata istoriei nationale - Dan Berindei'.
Membru fondator, membru in comitetul de conducere si in Biroul Fundatiei europene 'Nicolae Titulescu'; membru fondator al Fundatiei 'Dunarea Marea Neagra'; delegat permanent al Academiei Romane pe langa Uniunea Academica Internationala (din 1992); membru a 16 organisme stiintifice internationale de profil.
Membru titular al Academiei Europene de stiinte, Arte si Litere, cu sediul la Paris. Doctor Honoris Causa al Universitatii din Craiova (2001) si al Universitatii 'Ovidius' din Constanta (2007). Distins cu Premiul Academiei 'Nicolae Balcescu' (1977) si cu Ordinul 'Steaua Romaniei' in grad de cavaler (2002).
Este tatal istoricului si publicistului francez de origine romana Mihnea Berindei. AGERPRES (AS - autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Nita)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page