Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

„VREM UNIREA” AU STRIGAT ZECI DE MII DE OAMENI LA MITINGUL PRO EUROPA DIN CHISINAU Mitingul pentru integrarea europeana a Republicii Moldova s-a desfasurat luni in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau.
Manifestare organizata de coalita aflata acum la guvernare in cel de-al doilea stat romanesc. Este vorba despre Partidul Democrat si Partidul Liberal Democrat. Potrivit jurnalistei care s-a aflat la fata locului, Iulia Modiga, la miting s-au strans cateva zeci de mii de oameni veniti din diverse localitati, o buna parte dintre ei avand steaguri pe care se afla emblema Romaniei.
Primul care a luat cuvantul a fost chiar presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a spus ca pentru Republica Moldova unicul drum de urmat in continuare pentru acest stat este integrarea in Uniunea Europeana. Au urmat la cuvant alti lideri de partide, primari, sefi de asociatii civice. Discursurile sunt in buna parte acoperite de scandarile multimii, cel mai mult auzindu-se – „vrem unirea!”.
E drept ca organizatorii se asteptau  la un numar mult mai mare de participanti la miting – 100.000 de oameni. Chisinaul este de cateva saptamani in plina dezbatere legata de viitorul acestui stat, pe fondul summit-ului de la Vilnius, care va avea loc pe 28 si 29 noiembrie.
Atunci se va pune in discutie soarta statelor din estul Europei care in prezent sunt doar partenere ale UE. Unii dintre analistii basarabeni vorbesc despre integrarea Republicii Moldova in structurile europene, in timp ce altii cred ca alta cale nu e in afara celei de unire cu Romania.

Atmosfera pare destul de tensionata la Chisinau, de cateva saptamani incoace. Cel mai bun exemplu este legat de ceea ce s-a intamplat in noaptea de 25 spre 26 octombrie 2013, in cimitirul militar din capitala Republicii Moldova. Coroanele de flori care fusesera depuse pe mormintele ostasilor romani au fost distruse. Chiar in ziua precedenta avusese loc aici o ceremonie oficiala de comemorare a eroilor care s-au jertfit pentru Basarabia. Si aceasta cu ocazia Zilei Armatei Romane. Actului de huliganism i s-a raspuns printr-un exemplu de civism. Mormintele profanate au fost ingrijite de voluntarii Platformei Civice Actiunea 2012.
Pe de alta parte, in contextul valului de opinie pentru integrarea Republicii Moldova in structurile Uniunii Europene, s-a vorbit de posibile contra-manifestatii organizate de comunisti, principalii opozanti ai actualei coalitii de guvernare. Pentru moment, totusi, doar simple vorbe ale celor care inca mai spera ca Basarabia va ramane in continuare sub tutela Moscovei.

Mesajul Chisinaului catre Uniunea Europeana

La finalul mitingului de azi din Chisinau s-a citit proclamatia catre Europa a Republicii Moldova. Iata un fragment din mesajul basarabenilor : „Noi, cetatenii Republicii Moldova, intruniti astazi in Piata Marii Adunari Nationale, in ajunul Summitului de la Vilnius, si cu prilejul acestui eveniment istoric pentru tara noastra, fiind in numar de peste 100.000 de reprezentanti din toate raioanele tarii si din toate grupurile etnice si religioase, proclamam optiunea europeana drept singura optiune corecta pentru viitorul tarii si singura sansa pentru a asigura drepturile si libertatile cetatenilor. Ne angajam ca fiecare, in comunitatea sa, sa promoveze valorile europene. Acest moment major ne cere sa fim solidari si hotarati in alegerea noastra. Incurajam Guvernul sa reziste tuturor presiunilor politice interne si externe si cerem clasei politice sa dea dovada de unitate si maturitate pentru cauza europeana. Apreciem cu recunostinta sprijinul acordat de UE tarii noastre in aceasta perioada. Viitorul Republicii Moldova se decide acum. Vitorul este in UE. Asa sa ne ajute Dumnezeu”.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page