Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un nou volum de poezii ale lui Tudor Toader    Cu o prefata de Ioana Teodorescu, cu aprecieri elogioase din parte unor scriitori consacrati si din partea cititorilor, a aparut in Austin, Texas, o carte de poezii a poetului roman-american Tudor Toader. Anterior au mai fost publicate sub aceeasi semnatura, patru volume (“Tresaltul cugetarii”, “Jaratec si Cenusa“, “Ucenic la Scoala Vietii” si “Muzeul Vorbelor de Ceara“), care s-au bucurat de aceleasi evaluari pozitive.
Versurile lui Tudor Toader, reflecta o sensibilitate de poet, desi pregatirea lui scolastica nu tradeaza inclinatii spre partea contemplativa a vietii, spre descifrarea tainelor si secretelor ei ascunse. Dotat cu un talent nativ deosebit, autorul desprinde din cotidian laturi pe care nu multi sunt capabili sa le sesizeze, imbinandu-le intr-un manuchi versificat, care emotioneaza pe cititor. Mesajul ce razbate din poeziile sale este simplu, direct si reflecta un mod de gandire sanatos, specific romanului constient de realitatile ce-l inconjoara, care le ia asa cum sunt, dar isi pune intrebari existentiale firesti.
Tudor Toader, se simte un “dezradacinat”, ca multi dintre compatriotii care voit sau fortati de imprejurari, au trebuit sa-si paraseasca meleagurile natale, dar inima lui a ramas in Romania, dupa cum marturiseste adesea el insusi. Spre deosebire de altii, care se straduiesc constant sa se desprinda de radacinile lor, el nu-si neaga obarsia si, prin versurile lui, incearca sa invinga durerile intrainarii. Traiul indestulat nu l-a facut sa uite de unde a plecat si, hranindu-se cu amintirile anilor frumosi ai tineretii petrecuti pe plaiurile romanesti, nutreste mereu speranta ca ele nu au ramas doar un trecut la care se gandeste mereu, ci reprezinta nestemate pretioase de viata, pe care le pastreaza ca balsam tamaduitor al senectutii.

In  poezia "Ratacire" Tudor Toader spune:

In tara de legende si culori,
Pe un platou departe de ocean,
M-am ratacit de voi, patimitori,
Cand timpul gusta clipe dintr-un an.

Aici imi pare totul mai aparte,
Sunt ratacit si nu zaresc un sat
Si nu pricep din care parte bate
Vantul care-mi pare parfumat.

Doar la apus incerc sa prinde veste,
Cand stralucirea soarelui dispare,
Ca-n zori, eu printre brazii de pe creste,
Imi voi croi in gand, spre voi, carare.

Cu prilejul acestei noi realizari poetice, imi permit sa urez lui Tudor Toader, multi ani de sanatate si de activitate creatoare.    

Dr. Emil Onet
Phoenix, Arizona   

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page