Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Romania, "Moldovenii" si... "Dragutul de-mparat" ... !!!

In secolul al XVIII-lea, romanii ardeleni, escamotand (uneori din ignoranta, alteori cu buna-stiinta....) realitatea machiavellica, precum ca insisi imparatii de la Viena, de la Maria Tereza si Francisc I si pana la Iosif al II (1741-1790) si Leopold al II-lea (1747-1792) – au urzit (prin tot felul de intrigi si ite, care au culminat cu „starnirea” razvratirii lui Horea, „vizitator” al mai multor loji masonice vieneze..., razvratire ciudat de „docta”, cu asa un Program, de s-ar fi zis ca Ardealul devenise laboratorul experimental al Revolutiei Franceze regicide, de peste 5 ani... - !!!) otrava injustitiilor si terorii nemesilorigrofilor maghiari din Ardeal, asupra satelor romanesti, pe care acestia le-au trecut „prin foc si sabie”... – si-au tot pus nadejdea in „dragutul de-mparat”...

Pana si Radu Gyr nu uita, in poemul Motul, sa aminteasca de aceasta atat de ciudata (comoda!) naivitate a ardelenilor, prin care mai ca se-ajungea la identificarea lui Dumnezeu cu... „imparatul” vienez, „carele nimica nu stia de oful romanilor, caci de-ar fi stiut el, dragutul, cat le este lor dat spre indurare, apoi, eheeeei...” (si dupa asta, urma, fiecare ascultator, sa-si inchipuie, dupa cat il duceau mintea sa si imaginatia, cele mai strasnice pedepse „imparatesti”, pentru ... "injustitiarul” cel cu „baca” pe de romani...!!!):De veacuri imi tot pun in sac oftatul /si toamna plec sa caut prin valcele/ pe Dumnezeu dragutul si-mparatul, /sa-I ud opincile de lacrimile mele.”

... Ei bine, peste mai bine de 200 de ani de la „Fata Morgana” a ardelenilor – exact la fel se comporta si „moldovenii”ibasarabenii, invocandu-l, cu insistenta obsesiva, pe „dragutul de-mparat”... – care, acum, fireste, si-a schimbat domiciliul, pe la Strasbourg, Bruxelles, Washington... Iata cum vorbesc Dorin Chirtoaca (primarul Chisinaului) si liberalii lui, precum si Asociatia Istoricilor din „Republica Moldova” (?!):

- din interviul luat, pe 16 aprilie 2009, de Lucretia Berzintu, din Israel, lui Dorin Chirtoaca:

Dorin CHIRTOACA: „Din acest punct de vedere, declaratiile sunt incalificabile pentru Voronin si de gruparea din care face parte, urmand ca toate probele faptelor oribile care au avut loc, sa fie prezentate organismelor internationale, regimul comunist sa fie izolat si respectiv tortionat pentru aceasta."(...)

Au fost primele reactii auzite ieri. Urmeaza sa acumulam si alte reactii, pentru a putea izola pe comunisti si a obtine o pozitie ferma din partea Europei in vederea normalizarii situatiei, cum ati spus si dumneavoastra. Vor fi trasi la raspundere cei care au dat ordin sa fie batuti tinerii din Republica Moldova in asemenea hal.

(...) Lucretia BERZINTU: Cum vedeti evolutia evenimentelor in viitorul apropiat, legat de cele intamplate in Republica Moldova?

Dorin CHIRTOACA: O pozitie ferma a Uniunii Europene, a Statelor Unite, in vederea condamnarii a ceea ce-au declansat comunistii la Chisinau, si, dupa aceea, o actiune cu termen pentru democratizarea Republicii Moldova.

Lucretia BERZINTU: Aveti un apel pentru lumea democrata, pentru toti basarabenii din toata lumea, cat si pentru ceilalti?

Dorin CHIRTOACA: Sa faca lobby la nivelul tuturor, acelora care decid in lume, in vederea cunoasterii si constientizarii situatiei din Republica Moldova, a situatiei critice pe care o avem si obtinerea unor pozitii ferme si inechivoce a europenilor in aceasta privinta, si a americanilor, de asemenea, pentru a izola regimul comunist totalitar.”

... Induiosator... Ar mai ramane numai sa ne spuna, sau sa ne sugereze, strasnicele pedepse, pe care UE si SUA le vor aplica la... "funduletul” sovieto-bolsevicului Voronin... Sau, cine stie, il vor pune pe sovieto-bolsevic cu genunchii pe coji de nuca... Precis asa!

... Cam la fel de naiv (dat fiind ADEVARATELE reactii ale UE si SUA, fata de „evenimentele” din „Republica Moldova”...!) se exprima si istoricii din Asociatia Istoricilor din „Republica Moldova” (doar vreo 10 – ZECE!!! au avut curajul sa se semneze... - ar fi fost bine si folositor, chiar pentru moralul si moralitatea lor, sa se semneze TOTI membrii, nu doar... „Comitetul de conducere”...!) – si, din inalta lor carturareala, au ajuns, pana si ei, ISTORICII, la concluzia ca ar exista o „Republica Moldova”...!!!:

In aceste conditii, conducerea de varf a tarii a substituit interesul national celui de partid si a adus prejudicii importante societatii, imaginii Republicii Moldova in strainatate si viitorului european al tarii, precum si a dus la impartirea cetatenilor in doua tabere artificial antagoniste.

In legatura cu aceasta, Asociatia Istoricilor din Republica Moldova se pronunta pentru:

· Condamnarea ferma a actiunilor iresponsabile si ilegale ale conducerii comuniste de la Chisinau, precum ar fi incurajarea violentelor din 7 aprilie prin infiltrarea cu provocatori, chiar din randurile politiei, printre protestatari, aplicarea batailor neintemeiate, a arestarilor si a torturilor impotriva protestatarilor pasnici care au participat la evenimentele din 7 aprilie a.c.;

· Tragerea la raspundere penala a tuturor celor care au incalcat normele legale si internationale privind drepturile omului, precum ar fi dreptul de a participa la intruniri, dreptul la libera exprimare, dreptul la libera circulatie, dreptul la securitatea personala etc.;

· Incetarea intimidarilor la adresa tineretului, a liceenilor, studentilor, jurnalistilor si a tuturor celor care exprima atitudini anti-comuniste, pro-occidentale si pro-romanesti;

· Renuntarea autoritatilor de stat la cautarea unui tap ispasitor pentru situatia deplorabila din societate, de care numai guvernarea comunista este responsabila, incetarea de a culpabiliza profesorii din invatamantul superior si cadre didactice din sistemul educational pre-universitar pentru provocarile violente din 7 aprilie a.c.;

· Condamnarea ca neintemeiate, ilegale si contrar intereselor nationale ale Republicii Moldova si a angajamentelor europene si internationale a expulzarii ambasadorului Romaniei la Chisinau, introducerii vizelor pentru cetatenii romani, sistarea retransmisiei unor posturi de televiziune si invinuirea adusa Statului Roman privind implicarea in evenimentele din 7 aprilie a.c.;

Initierea unei anchete internationale privind stabilirea responsabililor declansarii violentelor din ziua de 7 aprilie a.c.”.

...Dar CINE ANUME va „condamna” si „ancheta” si „trage la raspundere”, si, mai ales, CUM... ramane un mister nedezlegat, de catre stimabilii istorici... Un singur lucru, o singura solutie, din tot ce spun domniile lor, in Declaratia din 15 aprile 2009, de la Chisinau, merita, cu adevarat, salutul nostru, profund respectuos si interesat de consecintele REALE ale propuneriiisolutiei declarate:

· „Indemnam profesorii de istorie, membrii Asociatiei si simpatizantii acesteia sa se informeze corect si sa explice cetatenilor sa nu se lase antrenati in ofensiva propagandistica a regimului comunist indreptata impotriva opozitiei politice, a societatii civile, a Romaniei, a valorilor nationale si a viitorului european al Republicii Moldova.”

... Da, profesorii de Istorie sa-si faca datoria fata de elevii lor..., dar si sa le predea...ADEVARATA ISTORIE!!!... – nu cea impusa de factori politici obscuri, morganatici si tranzitorii... adica, una in care termenul de „Republica Moldova” (colportat pana si de membrii Asociatiei...!) sa fie inlocuit cu cel care marturiseste ADEVARUL: Basarabia...

...Si, pentru ca sa fie clar la ce ne referim, cand vorbim de „reactiile externe”, de la UE si din SUA – despre care pana si co-semnatarul-criminal moral (tradator al interesului national romanesc!) al Tratatului cu Ucraina, Adrian Severin, seful delegatiei PSD in Parlamentul European, spune ca: „Reactia Comisiei Europene la evenimentele din Republica Moldova a fost una slaba din diverse motive, printre care caracterul greoi si birocratic in care functioneaza executivul UE si faptul ca nu exista un mecanism de politica externa comuna al Uniunii, ceea ce arata necesitatea reformarii institutiilor europene” – iata … vesti despre reactia "Apusului apunator de speranta”, pentru Basarabia valaha:

La Moscova se mizeaza, evident, pe faptul ca Uniunea Europeana si Washingtonul nu vor risca sa-si compromita din cauza Republicii Moldova relatiile cu Rusia, abia reincalzite dupa intalnirea Obama–Medvedev de la Londra. O Rusie de care au nevoie nu numai in calitatea sa de furnizor major de energie (gaze naturale, petrol) pentru tarile occidentale, ci pentru a gestiona crizele din Afganistan, Iran si Coreea de Nord. Presupunere care s-a dovedit pana acum corecta, avand in vedere tonul incolor-inodor al declaratiilor pe acest subiect facute atat la Washington de secretarul de stat american Hillary Clinton, cat si de catre Kalman Mizsei, reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova, in care nu sunt condamnate in niciun fel autoritatile de la Chisinau pentru violarea drepturilor omului, obstructionarea presei independente si ridicarea ziaristilor moldoveni si romani de pe strada.

In acest moment se pare ca singura sansa ca pozitiile occidentale sa se inaspreasca cat de cat este ca abuzurile si derapajele agresive ale liderilor moldoveni sa ajunga sa fie semnificativ mai mult mediatizate in Occident. Macar a zecea parte din cat s-a vorbit ani de zile despre Guantánamo” – revista “22”, aprilie 2009;

- la care Oana Popescu, membra a clubului contributorilor FP Romania, atrage atentia, cu lehamite legitima, pentru orbirea "materialistilor dialectici” de la noi si de la Vest de noi: "Romania imparte cu UE si cu SUA o responsabilitate fata de Republica Moldova si fata de tinerii care de buna credinta si cu reala dorinta de libertate si democratie au iesit in centrul Chisinaului. In plus insa, responsabilitatea Occidentului este si fata de sine insusi, pentru ca jocul de putere pe care acesta pare a fi pe cale sa-l accepte acum risca sa se transforme intr-o grava eroare strategica pe termen lung, care poate afecta profund stabilitatea continentului si a lumii, subminand statutul UE si NATO, facandu-le santajabile”;

- Jurnalul national pare a pune "bomboana pe coliva”, cu declaratiile ambasadorului american de la Chisinau:

"Sambata, ambasadorul american la Chisinau a criticat arestarile de jurnalisti si studenti la Chisinau, dupa manifestatiile care au avut loc zilele trecute. Unde? Intr-un interviu acordat agentiei de presa moldovene Infotag, citat de France Presse.

Vineri, acelasi ambasador se declara «socat si neplacut surprins de starea cladirilor vandalizate ale Parlamentului si Presedintiei moldovene, afirmand ca autoritatile americane au condamnat protestele violente din capitala Moldovei». Unde? Intr-o stire difuzata de agentia de presa oficiala Moldpres.

Nu stiu daca noaptea a fost un sfetnic bun pentru domnul Asif Chaudhry, diplomat american, nascut intr-o localitate de provincie din Pakistan si care si-a trecut in CV-ul oficial ca prima limba straina cunoscuta rusa. Nu pot sti nici cu cata acuratete i-au redat spusele jurnalistii de la Moldpres. Sau cei de la Infotag. Lucram, cum s-ar spune, cu materialul clientului. Si, atat timp cat informatiile respective nu au fost dezmintite sau rectificate, le consideram acceptate de diplomatul american.

A fi ambasador al Statelor Unite in orice tara de pe Glob inseamna, in primul rand, a purta pe umeri o imensa responsabilitate, atat timp cat reprezinti o superputere. Fiecare cuvant pe care-l rostesti iti este analizat si considerat a reprezenta pozitia oficiala a statului tau. Nu stiu, insa, in ce cheie ar trebui sa citesc informatia Moldpres, potrivit careia «presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut vineri o intrevedere cu ambasadorul SUA, Asif J. Chaudhry, care s-a declarat socat de starea cladirilor oficiale vandalizate». Si, conform aceleiasi surse, «ambasadorul SUA si-a exprimat regretul in legatura cu evenimentele care s-au produs marti in capitala Republicii Moldova, Chisinau. Asif J. Chaudhry a afirmat ca autoritatile americane au condamnat protestele violente din capitala Moldovei. Seful misiunii diplomatice a Statelor Unite a afirmat ca reactia autoritatilor Republicii Moldova a fost adecvata evenimentelor si a apreciat declaratia facuta in acest sens de Presedintele Republicii Moldova, potrivit careia mai curand ar permite distrugerea cladirilor administrative decat sa raneasca tineri si sa permita varsari de sange».  Pana la gasirea unui raspuns, i-as aminti domnului ambasador ca nici Revolutia franceza n-a fost tocmai una a florilor de papadie, asa cum nici Revolutia romana din 1989, acceptata si salutata de Occident, n-a fost una pasnica, revolutionarii distrugand, in transmisiuni live, tot ce insemna, in mentalul colectiv, simboluri ale unui sistem opresiv de care tocmai se dezbarau. Din pacate, majoritatea revolutiilor sunt marcate de violente, direct proportionale cu gradul de opresiune la care este supus poporul si cu indarjirea cu care se agata de putere dictatorii.

Ce i-as reaminti domnului ambasador, pentru ca nu este nevoie sa faca un salt prea mare in timp, sunt numeroasele imagini cu militari americani carand in spinari tot ce se putea subtiliza din palatele pe care tocmai le atacasera, ale fostului dictator irakian Saddam Hussein. Cot la cot cu irakienii, militarii americani, desi n-au trait o clipa sub regimul lui Saddam, au participat la vandilizarea acelor palate, simboluri ale dictaturii liderului de la Bagdad, pe care poporul irakian a indurat-o decenii, inclusiv printr-o complicitate americana, intr-un anumit moment al istoriei. “

…O concluzie (speram ca nu singura si nici ultima!) o trage, inca de mult, euroscepticul, condamnat de foarte multi dintre "factorii politici europeni” (dar, de o vreme, sunt si voci care il aproba, "manate” de… REALITATEA CRUDA… si extrem de… "expresiva”, a lumii contemporane!!!), Vaçlav Klaus (presedintele Cehiei), de la tribuna Parlamentului European:

„<<Nu cu multa vreme in urma, in partea noastra de Europa traiam intr-un sistem politic ce nu permitea alternativa si de aceea nici opozitie parlamentara. Aici, in Parlamentul European, nu exista decat o alternativa, iar cei care indraznesc sa se gandeasca la alte optiuni sunt calificati drept inamici ai integrarii europene>> (…)

Klaus nu este singurul care compara UE cu URSS. Mult mai multi sunt cei care din sanul UE critica vehement chiar proiectul unional (…) Bunastarea unionala nu este asigurata, iata, in fata niciunei crize economice globale. Iar securitatea americana, care a garantat dezvoltarea Europei Occidentale, abia acum ii costa cu adevarat pe europeni - si ii costa tot mai mult (probabil cat face). Pana si ideile politice occidentale sunt deja concurate la nivel global de alte idei (ajunse din China in America latina sau in Africa, iar din Rusia in Caucaz si in Asia Centrala).

Occidentul – mica oaza a democratiilor totusi consolidate – are in fata crize care vin in rafala. Urmatoarea editia FP Romania arata cum Axei Raului ii urmeaza Axa Haosului. Primele gauri negre sunt: Somalia (un Afganistan african), Rusia (unde Putin nu mai are banii cu care si-a cumparat increderea rusilor) si Mexicul (cazut prada traficantilor de droguri). Pakistanul NUCLEAR a semnat deja un prim pact cu talibani de sorginte afgana" ( cf. Wikipedia, 29 februarie 2009 - Presedintia anti-europeana ceha si niste Obama europeni).

… Spre deosebire de veacul 18, cand "dragutul de-mparat” (cu toate ifosele, mofturile si interesele lui meschine, scotand, mereu, castanele din foc doar cu mana altora, fara nici cea mai mica tresarire de constiinta sau, Doamne fereste, de… recunostinta!!!???) era, pentru vremea de-atunci, doar la Viena Apusului (dragut-dragut, dar, in primul rand si inainte de toate – CATUMAI IMPARATUL, nu?!) – pentru sarmanii si naivii valahi de acum, din veacul XXI, "dragutul de-mparat” este si la Apus (viitorul URSS…), si la Rasarit (re-inviatul URSS!)… de nu mai stie, "sarac romanul”, incotro sa-si indrepte, mai degraba, ploconelile si … visele lui desarte, vesnic amanatele (… din pricini care, lui, valahului nauc, ii raman, mereu, absolut mistice, fermecator de revoltator de mistice!!!... deci, cam… perverse, mazochiste, de-acuma!!!) lui vise…

NOTA: Toate materialele citate in prima parte a articolului (cele privind „naivitatile basarabene”...) au ajuns la noi prin bunavointa si generozitatea aceluiasi scriitor, jurnalist si bun prieten - GEORGE ROCA.

prof. dr. Adrian Botez

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page