Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1101)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

De foarte curand ne-a parasit una dintre putinele fiinte cerebrale, ramase pe acest infestat de necerebralitate mapamond, persoana in fata careia pot sa spun fara cea mai mica rezerva, in limba stramoseasca: jos clopu'!
Este vorba de Martin Gross, ale carui lucrari -carti, critica fara menajamente politica infantila a guvernului american privind cheltuielile si taxele, si au fost considerate "best sellers", in anii 1990, constituind sursa principala de inspiratie ale curentei  miscari Tea Party.  Martin Gross a definit guvernul federal drept "o mlastina infestata de birocratie si coruptie politica - swamp of bureaucratic waste and polical corruption".
Cartea lui de capatai se intituleaza "The Government Racket: Washington Waste from A to Z" si a stat la baza platformelor electorale ale multor pretinsi politicieni, including Ross Perot si John McCain. Pentru cei mai putin familiarizati cu engleza vorbita de americani, cuvantul "racket" este un slang si inseamna intreprindere de gangsteri, excrocherie, pungasie, castig auxiliar, sursa suplimentara de venit, viata desfranata - de scandal si multe alte atribute care se regasesc perfect daca analizam activitatea zilnica a celor pe care, datorita ignorantei noastre, ii meritam drept conducatori.
 Martin ne familiarizeaza cu faptul ca incepand cu administratia presedintelui Franklin Delano Roosevelt - pentru neaveniti, administratia numarul 32, intre anii 1933-1945 - administratiile au fost invadate de teoreticieni al caror singur scop este de a cheltui banii obtinuti din taxarea excesiva a contribuabililor americani. Gross a fost promotorul ideii de revolutie pasnica, revolutie de catifea ("a peaceful revolution, a velvet revolution"), dar a subliniat ca pentru aceasta populatia trebuie sa fie suficient de ofensata - nemultumita". Am fost nemultumiti de sovietici si am invins; trebuie sa ne declaram nemultumiti de inamicul nostru care este Washington, D.C. si sa revenim la ceea ce Jefferson a dorit sa implementeze si sa ne intoarcem la "a da guvernarea populatiei - return government to the people".  Tot Martin Gross este autorul capodoperei intitulata "The Tax Racket" in care cere, nici mai mult, nici mai putin, eliminarea lui Internal Revenue Service, lucru asemanator cerut si de presedintele administratiei numarul 37, Richard  M Nixon. Pentru putinii dintre dumneavoastra, care mai considerati ca educatia unei persoane nu se opreste exclusiv la anii petrecuti pe diferite "banci" liceale sau universitare le recomand "National Suicide; How Washinghton Is Destroing American Dream From A to Z - Sinucidere Nationala; Cum Washinghton-ul Distruge Visul American De La A la Z". De fapt, scriitorul Mark Twain ne-a spus ca "el nu a lasat niciodata ca scoala sa se interfereze cu educatia sa - I have never let my schooling interfere with my education".
 Chiar daca nu intereseaza pe nimeni, dar absolut nimeni, trebuie sa va reamintesc de o carte scrisa cu 757 ani in urma "Speculum Majus", sub semnatura lui Vincent De Beauvais - Vicentius Bellovancensis (1192-1264), care in Speculum Doctrinale lanseaza ideea ca oamenii - omenirea poate fi salvata numai prin educatie. La gradul alarmant de incultura, care domina Planeta Terra, in anul de gratie 2013, ca o parere strict personala, omenirea nu mai poate fi salvata, mai devreme decat va inchipuiti o vom relua de la 0, din Comuna Primitiva; oricum la nivel comportamental, educational, intelectual,  moral etc. suntem de foarte mult timp, ne aflam deja acolo.
Sper sa nu constituie o insuportabila povara intelectuala, dar doresc sa va refamiliarizez cu cele lasate posteritatii, inca din 1973, de filosoful Kurt Vonnegut Jr.: "fiintele umane - omenirea va fi mai fericita nu cand vor eradica cancerul, cand vor ajunge pe Planeta Marte, cand elimina prejudecatile rasiale sau seaca Lacul Erie, ci cand vor reveni din nou la Comuna Primitiva - Human beings will be happier - not when they cure cancer or get to Mars or eliminate racial prejudice or flush Lake Erie, but when they find ways to inhabit primitive communities again". La exact 40 de ani de la aceasta recomandare, fara sa fi studiat sau auzit de operele lui Kurt, omenirea se indreapta vertiginos spre primitivismul Comunei Primitive.
Cert este ca domneste o apatie generala, omenirea se complace intr-un "Dolce Farniente", marea majoritate a populatiei globului asteapta ajutorul Divinitatii pentru rezolvarea tuturor problemelor cu care se confrunta, sau al statului. Teologul Cyrus H.K Curtis ne-a recomandat ca "daca credem in Dumnezeu, El va face jumatate din munca, dar numai ultima jumatate. El ajuta pe cei care se ajuta singuri-If you believe in the Lord he will do half the work-but only the last half. He helps those those who helps themselves". Parafrazand pe matematicianul si filosoful francez Blaise Pascal, "uneori invatam mai multe de la cei rai decat din exemplele celor buni - we sometimes learn more from the sight of evil than from the example of good".
Edmund Burke, om politic irlandez, orator, teoretician politic, filosof, considerat intemeietorul conservatorismului modern (1729-1797) ne-a avertizat "ca tot ceea ce este necesar pentru rau ca sa invinga este ca oamenii decenti sa nu faca nimic - all that is needed for evil to succed is that decent human beings do nothing". Revoltator de multa dreptate, raul totdeauna invinge, deoarece in acest infestat domeniu de activitate, care este politica, oamenii decenti - valorile nu au acces.
Imi permit totusi un sfat pertinent, desprins dintr-un discurs al presedintelui Thoas Jefferson: "sa taca atunci cand ar trebui sa protesteze denota lasitate - to remain silent when they should protest makes cowards of men". Nu de alta, dar si rabdarea are limitele ei.
La data de 7 Noiembrie 63 I.Cr., Caius Tullius Cicero si-a inceput primul dintre cele patru discursuri  impotriva conspiratiei antisenatoriale a lui Lucius Sergius Catilina, cu urmatoarele cuvinte: "Quousque Tandem, Catilina, Abutere Patientia Nostra? - Cat o sa ne mai pui rabdarea la incercare, Catilina? Va las dumneavoastra placerea de a-l identifica pe Catilina, in zilele noastre atat de zbuciumate.
A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page