Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Simboluri, stereotipuri si transformari ale identitatii românesti în dezbatere la ICR Londra


Cele mai recente volume despre locurile comune, simbolurile si transformarile identitatii nationale romanesti, publicate in Marea Britanie, vor fi lansate luni la Londra. Este vorba de volumele 'Traditiile inventiei. Stereotipuri etnice si sociale romanesti in context istoric', de Alex Drace-Francis, si 'Diaspora online. Politicile identitare si emigrantii romani', de Ruxandra Trandafoiu.
Moderat de Dr. Dejan Djokic, director al Centrului pentru Studii Balcanice de la Goldsmiths College, evenimentul va avea loc la sediul ICR Londra si va inaugura un nou parteneriat pe termen lung cu centrul respectiv, care va promova cercetarea creativa si abordarile critice asupra temelor romanesti in context balcanic si european. Goldsmiths College este una dintre primele zece universitati britanice, recunoscuta international pentru excelenta academica, creativitatea, originalitatea si calitatea cercetarii in domeniile umaniste.
Alex Drace-Francis este specialist in istoria culturala a Romaniei si Europei, in prezent conferentiar universitar in Istoria literaturii si culturii Europei Moderne la Universitatea din Amsterdam. Este autorul volumului 'The Making of Modern Romanian Culture' (2006) si co-editor al volumului 'Where to Go in Europe and European Identity: A Historical Reader' (2013).
In volumul 'Traditiile inventiei', autorul prezinta peste cincisprezece ani de cercetari dedicate reprezentarilor Romaniei si romanilor, in contextul in care, in ultimii ani, lumea intelectuala a inceput sa acorde o atentie mai mare imaginarului cultural si literar in relatie cu dezvoltarile politice si institutionale din Sud-Estul Europei. Studiul analizeaza atat perceptia strainilor asupra Romaniei si romanilor, cat si reprezentarile autohtone asupra Europei si ?Occidentului', incluzand surse din diferite limbi si oferind o contributie nuantata la dezbaterile actuale asupra Balcanismului, Orientalismului si identitatii romanesti in Europa. Printre temele abordate amintim scrierile politice ale lui Eminescu si Caragiale in capitolul 'Mituri si discursuri despre natiune', limba si cultura romana in textele lui Eugen Ionescu si romanele Hertei Müller in capitolul  'La frontierele verbale ale identitatii', diviziunea Est-Vest in timpul Razboiului Rece si paradoxurile jurnalelor de calatorie scrise in perioada regimului Ceausescu.
Ruxandra Trandafoiu este Lector in Studiul comunicarii la Universitatea Edge Hill din Lancashire. Fost jurnalist si critc de arta, Ruxandra Trandafoiu este specializata in nationalism, comunicare online si politica europeana. A co-editat volumul 'Musics in Transit: Musical Migration and Tourism' publicat de editura Routledge in 2013.
Volumul 'Diaspora online', de Ruxandra Trandafoiu, investigheaza expresiile culturale si politice ale diasporei romanesti in mediul online, folosind website-uri din Europa si America de Nord. Dupa caderea Cortinei de Fier in 1989, milioane de romani au emigrat in cautarea unui loc de munca si a noi experiente, devenind parte din interogatia asupra a ceea ce inseamna sa fii roman intr-o Europa unita si o lume globalizata. Gandurile, sentimentele si aspiratiile lor au inceput sa populeze lumea virtuala a tehnologiei mobile si digitale. Analiza site-urilor, completata de interviuri cu imigranti, poeti si politicieni implicati in procesul de definire a noilor identitati ale diasporei, reprezinta esenta acestui volum, ce defineste noi practici politice si culturale ale diasporei romanesti.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page