Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Uniunea Cineastilor din România celebreaza 50 de ani cu o gala speciala si un nou site


Uniunea Cineastilor din Romania (UCIN) celebreaza 50 de ani de la fondare printr-o gala ce va avea loc la Ateneul Roman pe 28 octombrie, dar si cu lansarea unui site ce este conceput ca o baza de date si o platforma cu cele mai noi stiri din cinematografia romana.
Anuntul a fost facut luni de catre presedintele Uniunii, Laurentiu Damian. Acesta a amintit ca in urma cu 50 de ani lua nastere Asociatia Cineastilor (ACIN), care a stat mai tarziu la baza UCIN. Printre cei care au semnat pentru infiintarea acestei prime institutii s-au numarat nume mari ale filmului romanesc, precum Victor Iliu, Ion Popescu Gopo si Titus Popovici. Aceasta asociatie a aparat drepturile cineastilor iar Uniunea Cineastilor a fost formata in 1990, dupa structura ACIN.
Astfel, pentru a marca cinci decenii de existenta, UCIN organizeaza pe 28 octombrie o gala ce va avea loc la Ateneul Roman, in cadrul careia vor fi onorati artisti precum Radu Beligan, Ion Caramitru, Lucian Pintilie, Victor Rebengiuc, Luminita Gheorghiu si Corneliu Porumboiu.
Laurentiu Damian a subliniat ca una dintre prioritatile sale ca presedinte UCIN este perfectarea noului statut al institutiei dar si promovarea UCIN. In acest sens, a fost lansat site-ul aarc.ro (All about Romanian Cinema), ce este conceput ca o baza de date a cinematografiei romane, a criticii de film din tara dar si ca un portal de stiri din industrie.
Managerul de proiect, criticul Cristina Corciovescu, a spus ca baza de date a fost inspirata din celebrul site de cinema imdb.com iar sectiunile dedicate criticii de film au ca scop readucerea in fata publicului a cronicilor realizate de-a lungul timpului.
Laurentiu Damian a spus ca, in viitorul apropiat, UCIN intentioneaza sa organizeze un festival de film propriu, care sa dureze zece zile si sa aiba la fiecare editie o tema sau o personalitate careia sa ii dedice sectiunea Focus.
"La inceput de mandat as vrea sa fac un apel catre toti cineastii sa revina in uniunea lor. Ea a fost a lor tot timpul si ii asteapta", a spus Laurentiu Damian.
Evenimentul aniversar de pe 28 octombrie de la Ateneul Roman include un concert sustinut de pianistul Andrei Licaret si formatia Violoncelissimo condusa de Marin Cazacu dar si proiectia unui film documentar care urmareste traseul UCIN, regizat de Vlad Leu.
Uniunea Cineastilor din Romania are 1.057 de membri titulari si asociati. Printre membrii de onoare ai institutiei se numara cineastul ceh Jiri Menzel si soprana Angela Gheorghiu.
AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghita, editor: Florin Marin)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page