Comunicat De Presa - CCIRO.IT

Roma, 21 octombrie 2013

Primul Forum economic Romania-Italia, organizat la Aquila: consolidarea activitatii intreprinderilor romanesti din Abruzzo, programe si oportunitati disponibile pentru investitiile in economia Romaniei

In Regiunea Abruzzo sunt trei mii de firme romanesti inscrise la Camera de Comert. Dintre acestea, 400 sunt active in provincia Aquila, in sectoarele constructiilor, comertului, serviciilor si asistentei familiale. Intreprinderi care reprezinta o resursa importanta, care trebuie pusa in valoare.

Aceasta a fost tema centrala a primului Forum economic Italia-Romania, organizat de Camera de Comert din Aquila si Camera de Comert a Romaniei in Italia, care s-a desfasurat sambata 19 octombrie, la Aquila, in sala ”Tre Marie” de la Arhiva de Stat. La eveniment au fost invitati intreprinzatori romani si italieni din Abruzzo (Pescara, Aquila, Teramo, Chieti, Sulmona, etc.), reprezentanti ai institutiilor locale si provinciale.

"Primul Forum economic – a explicat Lorenzo Santilli, presedintele Camerei de Comert din Aquila – a fost organizat cu intentia de a consolida activitatea intreprinderilor romanesti care opereaza in Abruzzo, pentru a atrage noi investitii, pentru a face cunoscute oportunitatile legislative care pot favoriza sosirea de noi firme in provincia noastra. In centrul intregului program figureaza cultura primirii, ca marea oportunitate de coeziune sociala: am cazut de acord sa stabilim, impreuna cu Camera de Comert a Romaniei in Italia, un parcurs de relatii pentru a asista intreprinderile romanesti la cresterea lor si pentru a furniza firmelor din Aquila noi oportunitati de dezvoltare”.

"Este un important moment de dialog cu intreprinderile romanesti care opereaza in teritoriu, carora le propunem o serie de servicii care merg de la dezvoltare si inovatie pana la protejarea si promovarea interschimburilor culturale si comerciale", a afirmat presedintele Camerei de Comert a Romaniei in Italia, Eugen Terteleac.

Reamintim ca la inceputul lunii octombrie, Camera de Comert din Aquila si Camera de Comert si Industrie a Romaniei in Italia au semnat un protocol de colaborare pentru a incuraja dezvoltarea legaturilor intre firmele italiene si romanesti.

Pe timpul Forumului, presdintele Terteleac a anuntat si "posibilitatea, pentru organizatia camerala romana, de a garanta, in raport cu institutiile de creditare, creditele pentru firmele romanesti prezente in provincia Aquila". Un alt subiect asupra caruia s-a concentrat atentia intreprinzatorilor prezenti la eveniment a fost  legat de internationalizare ca instrument de dezvoltare.

In privinta intreprinderilor aquilane, acestea pot investi in Romania in mai multe domenii. Sectorul cel mai ravnit este cel agricol, pentru care sunt alocate 9 miliarde de euro din fonduri europene pentru valorizarea agriculturii si refacerea infrastructurilor. si sectorul constructiilor poate oferi, in Romania, posibilitati de investitie pentru intreprinderile aquilane, referitor la marile lucrari, precum constructia de autostrazi si porturi.

La Forumul economic, moderat de jurnalistul de la Rai, Paolo Rico, au mai participat vicepresedintele organizatiei camerale romane, Ioan Corneliu Dinu, secretarul general, Andrea Amato, vicepresedintele Camerei de Comert din Aquila, Agostino Del Re, secretarul general, Fausta Emilia Clementi, viceprefectul din Aquila, Giuseppe Guetta, senatoarea PD Stefania Pezzopane, presedintele Institutului pentru cooperare economica internationala si probleme ale dezvoltarii, Fausto Capalbo, primarul din Sulmona, Giuseppe Ranalli, si Mihai Barbuliceanu, expert in fonduri europene.

In timpul Forumului, primarul din Sulmona, oras infratit cu Constanta, a lansat un proiect legat de sarbatorirea, in anul 2017, a doua milenii de la moartea poetului Ovidiu, anuntand un program de schimburi culturale, turistice si economice.
Camera de Comert a Romaniei in Italia a anuntat ca va participa la organizarea evenimentelor de sarbatorire a marelui poet latin, in cadrul proiectului Ovidio 2017.

Biroul de presa CCIRO.IT