Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (891)

* Indelungata si complicata istorie a lumii ne-a adus, prin vointa Divinitatii, la data de 29 Aprilie, 2009, cand aniversam 100 de zile de cand Biroul Oval are un nou ocupant. Globul pamantesc a ramas acelasi perimetru geografic in care caracterul, integritatea, onestitatea, au devenit o “rara avis”, splendorile Terrei au fost coplesite de orori, -apropos, swine flu (gripa porcina) ar putea cauza prejudicii umane la nivelul celor inregistrate in perioada 1918-1919, cand au decedat peste 40 milioane de persoane-, valorile de nonvalori, iar civilizatia lumii este tinta talibanismului verbal si agresiunii fizice a unor elemente al caror primitivism comportamental si infantilism cerebral le-ar face, mai degraba, clienti ai “Patton Military Facility” (Spital Psihiatric din Statele Unite) decat componenti ai lumii civilizate. In aceasta perfecta dezordine, am invatat ca: “Vita est noblis aleina magistra” (Viata este pentru noi o invatatoare severa, conform spuselor lui Cato Maior si ne-am straduit sa ne regasim activitatea noastra intr-un alt dicton latin "Quod erat faciendum”(Ceea ce trebuia facut), detasandu-ne total de presa Americana de limba engleza, adulatoare neconditionata a noii administratii, indiferent daca deciziile luate vor avea un efect devastator asupra acestui concept democratic, numit America.

Unul din intemeiatorii acestei democratii, Thomas Jefferson, spunea: "Economia este prima si cea mai importanta virtute a unei Republici; datoria Republicii este sa se fereasca de datorii.” Personal am un respect deosebit pentru persoanele dotate cerebral si sunt un fervent admirator al filosofiei Buddhiste, care spune ca in viata sa cauti compania oamenilor mai inteligenti sau la fel de inteligenti ca tine; daca nu-i gasesti, umbla singur! Nu pun sub semnul intrebarii dotarea cerebrala a noului occupant al Casei Albe, ceea ce pun sub semnul intrebarii este efectul masurilor preconizate de noua administratie. Stimulus package, in valoare de 787 miliarde dolari, deocamdata s-a materializat in bonusuri de sute de milioane de dolari pentru cei care au falimentat economia Americana. Dolarii atribuiti bancilor pentru salvarea a peste 9 milioane de case, au avut o alta destinatie, in prezent rata de foreclosure, fiind cea mai ridicata din istoria Statelor Unite.

Conform unui sondaj efectuat de Pew Institute, 55 % dintre americani se confrunta cu problema zilei de maine, taxele au atins un nivel fara precedent iar peste 9 milioane de americani s-au adaugat altor zeci, care primesc ajutor de somaj. Refuz sa cred ca aceasta a fost ratiunea lui Stimulus Package! Oricum, minti mai mult sau mai putin ordonate preconizeaza ca deficitul bugetar va depasi 10 trilioane de dolari, suma urmand a fi platita de .….. urmasii urmasilor nostri, adeverind spusele presedintelui Herbert Hoover (artizanul crizei generale din 1929-1933), care spunea: "Binecuvantati fie copiii nostri, caci ei vor mosteni datoria natiunii.

Intr-una din cugetarile sale, marele Will, spunea; "nu exista virtute mai mare decat necesitatea.” Consider ca o necesitate stringenta, revizuirea politicii economice cat si a personalului din acest domeniu, aferent Casei Albe. Wallace Stevens, poet, eseist si filosof spunea; "oamenii de exceptie vad lucrurile diferit de majoritatea muritorilor. Deci, trebuie sa admit ca cei ajunsi factori decizionali sunt diferiti, desi Sapiens nihil invitus facit.

Un alt subiect preferat al Casei Albe si nu numai, se refera la metodele de interogare, care, potrivit unei conceptii eronate trebuie sa intre sub incidenta standardelor lui US Army. Pentru toti, desi am indreptatite semne de intrebare, doar, doar se va retine ceva, Army’s Manual of Intelligence Interogation, cunoscut sub denumirea de FM 34-52, foarte familiar celor care au trecut pe la Fort Huachuca, Arizona, se aplica combatantilor militari-prizonieri de razboi si nu teroristilor, care nu intra sub incidenta Conventiei de la Geneva. Institutia care are pe frontispiciul ei un citat din Evangelia dupa Ioan cap.8:32, "Tu trebuie sa stii adevarul, iar adevarul te va elibera”, si care se afla locata in McLean, Virginia, nu este o institutie militara!!! Ea nu lupta impotriva unei armate regulate, careia poti sa-i aplici cele scrise de filosoful Sun Tzu- sec.V B.C.- in cartea The Art of War. Oamenii acestei institutii, a caror identitate ramane un secret pana si propriei familii, antrenati sa reziste si celor mai inimaginabile torturi, au facut mai multe srvicii Statelor Unite si nu numai, decat toata armata Americana.

 Acesti oameni de o integritate rarisima lupta pe un front invizibil, impotriva unui concept metaforic, numit terorism international. Metodele aplicate la interogare nu se pot numi tortura!!! Daca ceea ce s-a intamplat la Abu Ghraib, White Horse, Gardez, Guantanamo poate fi definit drept tortura, sugerez celor care doresc infiintarea unei “Truth Commision”, sa studieze modul cum au fost tratati prizonierii americani in timpul conflictelor din Japonia, Coreea, Vietnam, Irak, Afganistam, Liban etc. Sursa cea mai demna de incredere este sen. John McCain, fost P.O.W -prizonier de razboi. Memoria celor 38,229 americani, morti in conflictul din Asia de Sud Est, Jessica Lynch, sodomizata in repetate randuri, pe cand se afla in detentia trupelor Irakiene, cei 53 ofiteri CIA, cazuti la datorie, unii in conditii de tortura inimaginabila - a se vedea J. Higgins, in Liban-, memoria lui Johnny Michael Spann, unul din "asii de trefla" ai trupelor speciale americane, cazut la datorie in Afganistan, la Qala-I-Jangi, pe cand interoga un grup de "pasnici" teroristi, memoria lui Pat Tilman, care a renuntat la 3,6 milioane dolari anual, pentru 18,000 anual cat este salariul unui U.S. Ranger, decapitarea lui Nichlas Berg, spanzurarea trupurilor carbonizate ale soldatilor americani in Irak etc. acestea sunt torturi, Mr. President. Dorind sa desconspirati activitatea celei mai secretive si lucrative institutii americane in domeniul “intelligence” este similar cu a oferi munitii inamicului.

Si asa suntem vulnerabili, granitele americane sunt ca un Schweitzer, economia este la pamant, idei straine de conceptul American prind tot mai mult contur, criminalitatea a atins cote alarmante, spargerile bancare si de locuinte sunt fara precedent etc. Doriti sa eliberati toti "pensionarii" de la Guantanamo? Frumos, inaltator, Mr. President. Va asigur, ca mai repede decat credeti, vor ingrosa randurile organizatiilor teroriste internationale, si foarte probabil vor regreta conditiile de la Guantanamo care includeau trei mese pe zi, sali de lectura, terenuri de recreere si multe alte favoruri, pe care numai America le poate oferi inamicilor ei.

Nu pot sa inchei, fara a cita din presedintele Abraham Lincoln, Marele Abe, favoritul actualului presedinte al Statelor Unite: "In confruntarea cu un inamic pe un teatru operational, nu ai nevoie de o iesire; inamicul trebuie distrus in totalitate."

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page