Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

„100 de ani – România în National Geographic”
Madalina Corina Diaconu
 

In acest an, National Geographic sarbatoreste 125 de ani de existenta ai editiei internationale si 10 ani pe piata din Romania.
Revista National Geographic s-a nascut din initiativa unor exploratori si cercetatori cu viziune de a raspandi cunostintele geografice in randul publicului larg. Dupa un secol si un sfert de existenta, in care a determinat generatii intregi sa aiba grija de planeta, National Geographic se afla in continuare in fruntea educatorilor.

Primii care semnalizeaza marile probleme ale lumii – incalzirea globala, criza petrolului, a alimentelor, a apei, explozia demografica – primii care lupta, prin constientizare, impotriva despaduririlor, a poluarii, a risipei, dar si a intolerantei si discriminarii, jurnalistii, fotografii si editorii NG invita publicul din Romania sa sarbatoreasca alaturi de ei, printr-o noua expozitie aniversara: Romania oglindita in paginile NG.
In 1913 a aparut in revista National Geographic primul articol despre tara noastra: Romania si ambitiile ei. Descoperim o tara europeana, dinamica, in plina emancipare, prospera, cu petrol, grau si femei foarte frumoase. Alte cateva jaloane editoriale National Geographic marcheaza drumul nostru intortocheat prin veacul trecut. Articolul Romania, statul pivotant (octombrie 1915) este urmat la scurt timp de Romania si Rubiconul sau (septembrie 1916). Jurnalistii americani remarca faptul ca, dupa ezitari tactice, Romania a aruncat zarurile in partea cea buna. Urmeaza o „primavara” romaneasca de 20 de ani, copios prezentata de faimoasa publicatie in articole luminoase, adevarate invitatii turistice spre o lume de un pitoresc original, cu Delta Dunarii, castele transilvane si manastiri, si mai ales cu o lume rurala, traditionala, care-si datoreaza farmecul unei originalitati aparte si mozaicului de etnii, cu obiceiuri, port si culturi diferite. Chiar daca uneori reportajele aluneca putin spre exotism, simtim seductia satului romanesc de odinioara. Este de altfel si universul prezentat in aceasta expozitie.
Dupa articolul publicat in 1940 urmeaza o tacere de 29 de ani. Abia in 1969 Americanii pasesc din nou in Romania – dupa cum afirma titlul unui articol ce saluta inceputul unei inseninari politice. Bucurie prematura, caci tara noastra balanseaza din nou intre doua lumi. Romania, un rebel mergand pe sarma, publicat in noiembrie 1975, consemneaza aceasta cumpana. Un nou con de umbra urmeaza, timp de un sfert de veac.
In 1990 si apoi in 1998, apar articole ce prezinta Romania pornita pe dificilul drum al democratiei.
Tacerile revistei National Geographic despre noi au fost tot atat de semnificative precum grairile sale.
Printre fotografiile prezente in expozitie se numara cateva realizate de mari artisti fotografi romani, precum Alexandru Bellu si Iosif Berman. Lucrari ale acestor fotografi renumiti pot fi admirate si pe site-ul www.imagoromaniae.ro, un proiect lansat de MNIR la finalul anului 2011, care pune in valoare un important fond de imagini aflat in fototeca muzeului si care contine in prezent o baza de date cu peste 5500 de imagini.

Expozitia este deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei in perioada 22 octombrie – 17 noiembrie 2013 si poate fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00, program de vara, respectiv 9.00 – 17.00, program de iarna. (MNIR)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page