Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1099)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

Din nou, iluziile mele s-au spulberat si dupa o perioada prelungita de circenses - circ, menita sa distraga atentia populatiei de la neputinta Romei, pardon Washington-ului, Joi, 17 Octombrie, 2013, deasupra Capitoliului a aparut fumul alb si spre deceptia putinelor minti rationale ne putem exprima cu istoricele cuvinte, care dateaza din anul 1274, ca: Annuntio vobis gaudium magnum - Habemus Gubernationis, Avem Guvern!!!
 Dupa spectacole de foarte proasta calitate din partea ambelor partide politice aflate pe esichierul politic american, democratii, a caror sigla - un magar - se indentifica aproape perfect cu nivelul lamentabil al "alesilor", si-au dat mana cu "elefantul" republican spre deceptia a sute de milioane de americani. Ca de obicei, in toate disputele, indiferent de natura lor, avem un major perdant, care este poporul american si un invingator in persoana titanicului Pontifus Maximus. Spre (in) satisfactia multora dintre dumneavoastra, va asigur ca circul - circenses va continua, cel putin pana la 15 Decembrie, cu posibilitatea de prelungire pana la data de 20 Ianuarie, 2014, acea zi fatidica in care, in urma cu 5 ani, am asistat la urcarea pe tron a lui ... Gaius Sempronius Gracchus - a se citi, actualul ocupant al Biroului Oval. Ca si Imparatul Gaius, actualul monarh incearca sa introduca in legislatie tot felul de reforme sociale, fara nicio sansa de materializare si care pot genera nemultumiri de proportii inimaginabile si urmand exemplul lui Gaius, doreste redistribuirea egala a veniturilor intre "Plebei" si "Patricieni". Sunt curios ce se va intampla cu retributia sotiei mesianicei fapturi, care este mai mare decat a majoritatii angajatilor adapostiti in cladirea Pentagonului!?!
Sa nu fi auzit titanica faptura, trecuta prin crema Institutelor de Invatamant americane, atat existente, cat si inexistente, de filosoful si scriitorul Ayn Rand, nascuta Alisa Zenovyevna Rosenbaun si de nuvela filosofica Atlas Shrugged, din care reiese ca oricine isi atribuie dreptul de redistribuire a valorilor produse de altii, isi atribuie dreptul de a trata fiintele umane drept catei - whoever claims the right to redistribute the wealth produced by others is claiming the right to treat human beings as chattel"; sa nu fie familiarizat titanicul personaj si cohortele de pretinsi politicieni si adulatori ca "functia unui adevarat stat este sa impuna minimum de restrictii si sa protejeze maximum de libertati ale populatiei, si niciodata sa trateze o fiinta umana drept un obiect - The function of the true state is to impose the minimum restriction and safeguard the maximum liberties of the people, and it never regards the person as a thing". Cuvintele apartin filosofului german Immanuel Kant, reprezentant ilustru al iluminismului si autor al Criticii Ratiunii Pure-Teoria Cunoasterii, Criticii Ratiunii Practice - Etica si Criticii Puterii de Judecata si omul care a spus un mare adevar, care a scapat majoritatii locuitorilor acestei imperfectiuni, numita Planeta Terra: "Intelectul uman nu poate accede la cunoasterea lucrurilor in sine, ci numai a fenomenelor". Cum intelectul lipseste cu desavarsie, vasazica nu exista, la o anumita clasa sociala, avem ceea ce meritam. Mark Twain ne-a avertizat ca "viata, libertatea si proprietatea nu sunt in siguranta cand Congresul este in sesiune - No man's life, liberty or property is safe while the Congress is in session". Nu era mult mai bine sa nu avem Congress? Oricum, 81% dintre americani n-au incredere in rezolutiile care ne parvin de pe Colina Capitoliului! Si atunci, parafrazand pe Edward Abbey, trebuie sa fim pregatiti intotdeauna sa aparam tara impotriva guvernului - "A patriot must always be ready to defend his country against his government"?
O vacanta Sine Die a "alesilor" este singura solutie de a remonta haosul generalizat, existent la nivel planetar, generalizat de incompetenta crasa a pretinsei clase politice de pe aici si de pe ... alte meleaguri. Pana ce nu se va realiza veridicitatea cuvintelor presedintelui Thomas Jefferson, lasate posteritatii inca din 1824, "eu cred ca avem mai multe mecanisme guvernamentale decat este necesar, foarte multi paraziti traind din munca celor productivi" - vom continua sa fim condusi de "cei mai mari ignoranti si cei mai mari sarlatani ai umanitatii" - Thomas Paine, 10 Ianuarie, 1776 - si vom fi adepti taciti, o masa amorfa de nevertebrate care am imbratisat conceptul de Ineptocratie, care ne familiarizeaza cu un mare adevar: "cei mai putin capabili sa produca, aleg pe cei mai putin capabili sa conduca".
Oricum, inainte de a imigra in America, stramosii nostri si-au asumat riscurile, ramase de la politicianul Adlai Stevenson: "In America fiecare poate fi presedinte. Acesta este unul dintre riscurile pe care le luam - In America anybody can be president. That's one of the risks you take".
In multitudinea de insatisfactii, generata de starea jalnica la care a ajuns omenirea in general si America in special, Vineri, 18 Octombrie, 2013 am avut o palida satisfactie, odata cu lansarea cartii compatriotului nostru John Muntean, Willing to Die - True Story, pe care o recomand calduros tuturor conationalilor. Din multitudinea comentariilor facute de persoane din elita publicisticii americane, mi-a retinut atentia cea a lui Harold Skousen, President of Ensign Publishing: "povestea acestei Familii Romane este captivanta, starneste curiozitatea si te intriga! Ei cunosc din propria experienta ceea ce inseamna Socialism si Comunism. Acesta este drumul pe care America il urmeaza acum ... Aceasta natiune trebuie sa se trezeasca si sa invete de la cei ce cunosc ... The story of this Romanian family is both engaging and intriguing! They have first-hand knowledge and experience of ... Socialism and Communism. This is where America is now headed ... This nation must wake up and learn from those who know..."  
Cu tot respectul pentru remarcile facute de acest om de vasta cultura, trebuie sa-i reamintesc anticiparile facute inca din 1944 de Norman Mattoon Thomas, candidat la presedintia USA din partea Partidului Socialist American; ... "Poporul American nu va accepta in cunostinta de cauza sistemul socialist. Dar, sub numele de "liberalism" va accepta fiecare segment al programului socialist, pana cand intr-o zi America va fi o natiune socialista, fara sa stie cum s-a intamplat - The American people will never knowingly adopt socialism. But, under the name of 'liberalism' they will adopt every fragment of the socialist program, until one day America will be a socialist nation, without knowing how it happened".  
Dragilor, suntem deja acolo!?! Asa cum am anticipat alegerea mesianicului personaj cu 13 zile inaintea alegerilor si am propus in eseul numarul 865 din 25 Octombrie 2008, astept noua titulatura a Americii, USSA - Uniunea Statelor Socialiste Americane.
In ceea ce ma priveste, raman  strict la parerea ca poporul american, natiunea americana, ar fi fost mult mai avantajata daca pe "cosul" Capitoliului iesea fum negru - nu aveam guvern.
A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page