Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Centrul de formare SMURD de la Târgu Mures e cel mai avansat din Europa


Centrul National de Formare in Asistenta Medicala de Urgenta de la Targu Mures, inaugurat luni, este cel mai avansat din Europa in privinta dotarii, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
El a participat la inaugurarea Centrului, a carui realizare a costat aproape 1,5 milioane de euro, impreuna cu ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, si Inaki Berroeta, CEO Vodafone Romania.
"Renovarea cladirii a fost de 310.000 euro, din care 270.000 suportate de Fundatia Vodafone si diferenta de Fundatia pentru SMURD, dotarea a fost de 930.000 de euro care include toate echipamentele si sistemele din interior, si asta este daca vorbim de simulatorul virtual si absolut toate echipamentele de instruire, plus o suma care a fost pentru crearea platformelor de invatamant la distanta - dotarea a venit de la Fundatia pentru SMURD, din fondurile europene cel mai mult, si de la Ministerul Sanatatii pentru partea de manechine, care a fost un program. Ca si cost de a-l pune la punct se apropie de 1,5 milioane de euro, cu tot ce este in el. Ca si conceptie, ca si mod de dotare cred ca este cel mai avansat din Europa si poate unicat in zona noastra", a declarat Raed Arafat.
Centrul va organiza activitati de instructie si perfectionare anuala pentru circa 1.000 de persoane din tara si din strainatate, inclusiv specialisti din cadrul Centrului NATO de Medicina Militara de la Budapesta.
In cadrul centrului de la Targu Mures exista si un simulator virtual complex, unic in Sud Estul Europei, in timp real, care poate fi utilizat atat in scop de invatare cat si in scop de evaluare a cunostintelor sau de exersare a abilitatilor de lucru in echipe interdisciplinare.
Scenariile dezvoltate sunt realiste, transpunand participantii cat mai veridic in accidente si incidente cu care se vor putea intalni in viitor in activitatea lor si pe care le vor putea astfel recunoaste facil, creand automatismele necesare unei interventii prompte si de succes in astfel de situatii.
Potrivit coordonatorului SMURD, dr. Cristian Boieriu, o alta componenta este 'autostrada', un fragment de sosea in care se gaseste un autoturism Logan preparat in mod special in Franta pentru descarcerare. 'Componentele caroseriei pot fi indepartate relativ cu usurinta, ele fiind sectionate exact acolo unde ar trebui sa se sectioneze o masina dupa un accident rutier. Scopul este acela de a instrui personalul medical si pompierii sa lucreze impreuna la o astfel de situatie", a subliniat Boieriu.
Centrul mai dispune de un simulator pentru medicina de dezastre, un soft achizitionat si conceput printr-un program cu finantare europeana prin care se pot crea diferite scenarii de interventie in caz de calamitati. AGERPRES  (A - autor: Dorina Matis, editor: Marius Fratila)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page