Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Olt: Umor si ciorba de praz, la Festivalul "Oltenii & ... Restu` Lumii"


Ciorba olteneasca de praz, concerte, expozitii de caricatura si concursuri umoristice, sunt cateva dintre atractiile Festivalului National de Umor "Oltenii &... Restu' Lumii", eveniment care va incepe joi, la Slatina.
Primarul municipiului Slatina, Minel Prina, a declarat marti, pentru AGERPRES, ca ciorba de praz olteneasca gatita la festival va fi atat de multa incat sa ajunga pentru 2.000 de portii, cantitatea fiind mai mare decat anul trecut. "In 2012 au fost 1.200 de portii de ciorba de praz dar acum vom face mai multa. Vrem sa facem 2.000 de portii acum", a spus edilul, care a mentionat ca va fi si anul acesta in echipa care va prepara ciorba de praz.
Festivalul, ajuns la a XIX-a editie, este organizat in perioada 10-13 octombrie de Primaria Municipiului Slatina in parteneriat cu Consiliul Judetean Olt si institutii de cultura din judet. O parte din fondurile necesare desfasurarii festivalului, respectiv 40.000 lei, provin de la bugetul local al municipiului Slatina, consilierii locali slatineni aproband marti alocarea sume pentru "Oltenii &...Restu' Lumii".
Festivalul va incepe joi, la ora 11:11, la podul peste raul Olt, unde invitatii festivalului vor trece de "vama olteneasca" cu ajutorul "pasaportului de oltean" (n.r. - un pliant de culoare verde-praz, cu glume despre olteni si obiceiurile lor). Participantii la deschiderea festivalului cat si soferii autovehiculelor aflati in tranzit pe podul peste Olt la momentul respectiv vor primi atat "pasaport" de oltean cat si fire de praz, vin si pastrama cu mamaliga. Vamesi vor fi actori si sefi de institutii de cultura din judetul Olt, ce vor imbraca vesminte vechi, specifice haiducilor. Vor fi primiti in modul mentionat si invitatii speciali ai festivalului: actrita Adriana Trandafir, caricaturistul stefan Popa Popa's, scriitorul Cornel Udrea.
In centrul municipiului Slatina, in prima zi a festivalului, vor fi deschise, pe bulevardul AI Cuza, un targ al mesterilor populari, un targ de produse agroalimentare, dar si "butoiul cu vin si glume" de la mustaria "La cataua lesinata". Artistii Catalin Mihalache si Gogu Neagoe vor realiza caricaturi ale participantilor la eveniment, iar la Galeria "Artis" a Muzeului Judetean Olt vor fi expuse caricaturi ale artistilor stefan Popa Popa's si Gabriel Bratu. Tot joi vor avea loc lansari de carte ale autorilor Cornel Udea si George Smarandache, un concurs de recitaluri dramatice, o parada a portului popular, concerte pe scena amplasata pe bulevardul AI Cuza. Ciorba olteneasca de praz va fi preparata vineri, 11 octombrie, in a doua zi a festivalului, iar servirea participantilor va incepe la pranz.
Targurile, expozitiile si spectacolele vor continua si in zilele de sambata si duminica. AGERPRES/(AS, autor: Cristina Matei, editor: Danut Puscasu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page