Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

INTERVIU Delegatii de Tineret ai României la ONU: La New York, va fi auzita vocea tuturor tinerilorOrganizat pentru prima data in Romania in anul 2006, Delegat de Tineret la Natiunile Unite este cel mai important program international de stimulare a participarii active, in mod direct, a liderilor de tineret, prin implicarea lor in dezvoltarea de proiecte nationale de tineret privind responsabilitatea sociala si prin reprezentarea intereselor tinerilor romani direct la sediul Natiunilor Unite. Luni, echipa de delegati de tineret ai Romaniei la ONU in perioada august 2013 - august 2014, Eliza Chirila si Cosmin Chirita, vor transmite la New York, in cadrul Comisiei a III-a a Adunarii Generale a ONU, un mesaj prin care vor incerca sa faca auzita vocea tinerilor romani in probleme ce ii vizeaza. Inainte de plecare, Agentia Nationala de Presa AGERPRES a discutat cu cei doi tineri despre acest mesaj, despre programul Delegat de Tineret la Natiunile Unite in sine, dar si despre persoanele care ii inspira si care ii motiveaza sa mearga pe drumul pe care l-au ales.

AGERPRES: In primul rand, oferiti-ne cateva detalii despre voi, prin prisma profilului academic si al celui de activitati extracurriculare, ce v-au ajutat sa castigati concursul national riguros organizat pentru desemnarea celor doi delegati.

EC: Eu ma numesc Eliza Chirila, am 21 de ani, momentan sunt studenta in anul 3 la Facultatea de Drept a Universitatii Romano-Americane din Bucuresti, sunt presedinta clubului studentilor din aceeasi universitate si, nu in ultimul rand, director al Departamentului de Relatii Internationale in cadrul Uniunii Studentilor din Romania (USR). Am inceput cu voluntariatul in urma cu peste 7 ani, pe la 13-14 ani, in clubul Liderii Mileniului Trei (LMT). Dupa care a venit momentul cand m-am mutat la Bucuresti, la facultate, am intrat in clubul studentilor, in alte organizatii si am ramas activa in tot ceea ce inseamna aria aceasta de societate civila si de ONG-uri. Despre proiectul 'Delegat de Tineret la Natiunile Unite' stiam inca din liceu, dar nu am candidat pana nu am simtit ca sunt pregatita. Acum, cred ca este o ocazie perfecta de a reprezenta interesele tinerilor la nivel inalt, de a spori vizibilitatea initiativei astfel incat cat mai multi tineri din grupul tinta sa afle despre el si sa deruleze proiecte si evenimente pe domeniile de interes si pe domeniile vizate de acest program.

CC: Iar eu sunt Cosmin Chirita, am 23 de ani, sunt in curs de terminare a Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti si ,din perspectiva celor mai recente activitati de voluntariat, am facut parte 4 ani din 'Asociatia Tineretului ONU din Romania' (UN Youth), cu ajutorul careia am si luat contact cu aceasta zona de diplomatie multilaterala. Totusi, cu voluntariatul am inceput pe la 16 ani, tot prin intermediul clubului LMT, unde am fost in primul rand cursant si ulterior trainer si colaborator. In prezent colaborez cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, ca project manager. Revenind la UN Youth, practic prin intermediul ei am inceput sa ma implic in activitatile de creionare a politicilor de tineret initiate de Ministerul Tineretului si Sportului, pentru ca am facut parte din consiliul consultativ pe problematici de tineret, iar mai tarziu in comisia pentru dialog structurat, unde efectiv am facut propuneri pe noua lege a voluntariatului, noua lege a tineretului, legea intershipului si strategia nationala de tineret. In prezent, mi-am inceput mandatul de delegat la ONU si, ca o prioritate a acestuia si un motiv de onoare in plus este ca probabil acum am ocazia sa contribui mult mai mult la ideea de a pune tineretul pe agenda publica din Romania pentru urmatorii ani si de a prioritiza politicile de tineret pe aceasta agenda publica.

AGERPRES: Care ar fi recomandarile voastre pentru unitatile de invatamant, in special cele superioare, in colaborare cu autoritatile, pentru o promova mai bine acest program, care ramane in esenta necunoscut pentru multi dintre tinerii romani?

EC: Idei sunt foarte multe, dar in primul rand avem nevoie de sprijin. Pentru inceput, noi ne-am gandit la o caravana nationala de informare pentru ca ne dorim sa vizam medii dincolo de capitala si orasele mari, unde tinerii ajung uneori mai usor la informatii si la sursa. Bineinteles, o astfel de campanie implica si anumite costuri. Noi vom beneficia de ajutorul organizatiilor studentesti, in principal USR si UN Youth. Dar este nevoie de mai mult de atat. Este nevoie de sprijin la nivel local, din partea presei, a liceelor si universitatilor, care pot promova proiectul in randul elevilor si studentilor. Nu in ultimul rand, e nevoie de implicare si de sprijin din partea ministerelor implicate in acest proiect. Cum am spus, idei sunt multe si o sa incercam sa le punem in practica treptat dupa intoarcerea noastra de la New York.

CC: Cu permisiunea dumneavoastra, voi face cateva mentiuni referitoare la program. El a fost lansat in anul 2006, iar aceasta este a opta editie si in principal presupune reprezentarea tineretului roman in cadrul Adunarii Generale a Natiunilor Unite. Efectiv, pe perioada mandatului sunt doua deplasari la New York, in cadrul Comisiei a III-a a Adunarii Generale a ONU si in cadrul Comisiei pentru Dezvoltarea Sociala, unde noi vom sustine un discurs axat pe problemele tinerilor din Romania. Romania este una dintre putinele tari, in jur de 15, din intreaga lume unde exista acest program, iar toata campania de promovare si de awareness pe care incercam sa o facem pleaca si de la premisa ca, pentru noi, este probabil programul la cel mai inalt nivel la care poate avea acces un tanar student din Romania. Inca nu exista un program similar, de exemplu, pentru delegat la Uniunea Europeana sau alta organizatie internationala. Pe langa cele doua reprezentari principale la New York, vom participa la o serie de alte evenimente internationale, precum Child and Youth Financial Education Forum de la Frankfurt, in noiembrie, cat si, cel mai probabil, World Youth Summit 2014, in Sri Lanka. Pentru un plus de reprezentativitate si legitimitate vrem sa aducem in jurul programului, pe langa partenerii deja existenti, cam toti actorii din zona de politici de tineret, incepand cu marile federatii studentesti pana la organizatii de tineret ale sindicatelor, patronatelor sau partidelor politice.

AGERPRES: Care va fi mesajul principal pe care il veti transmite luni de la tribuna Natiunilor Unite, in numele tinerilor din Romania?

EC: Discursul nostru va fi facut public dupa sustinerea sa. Asteptam ultimele modificari, sugestii, propuneri din partea Misiunii Permanente a Romaniei pe langa ONU, pentru ca am trimis deja draftul la New York. Vor fi cateva puncte centrale pe care ne vom axa, in special legate de educatia tinerilor si Youth Empowerment, respectiv implicarea tinerilor in procesul de luare a deciziilor la nivel inalt. Va fi un discurs in care, in egala masura, vom mentiona problemele cu care se confrunta tinerii din Romania, de la lipsa locurilor de munca, salarii prea mici, carentele sistemului educational si alte probleme actuale, cat si un discurs in care vom lauda initiativele bune care au existat, reusitele tinerilor, formarea unor grupuri de dialog structurat etc. Discursul nu va fi nici negativist, nici prea pozitiv, ci echilibrat.

CC: Ceea ce vreau sa completez este ca prin acest discurs nu ne vom adresa doar oficialilor si responsabililor prezenti la Adunarea Generala, ci si factorilor decidenti si tineretului din tara si din diaspora. Ceea ce vrem sa evidentiem prin acest discurs in fata intregii lumi ar fi din nou aceasta importanta critica a implicarii tinerilor, a aducerii tinerilor in arena publica, dar si importanta adaptarii sistemului educational la nevoile actuale.

EC: De asemenea, eu cred ca va fi un discurs in care se vor regasi multi tineri din tara mai ales datorita chestionarului care a tot circulat in mediul virtual, prin intermediul caruia am primit raspunsuri si idei foarte interesante pe care le-am integrat acolo. Sunt curioasa, dupa ce-l vor asculta, cat de multi se vor regasi in discurs si vor vedea ca ideile lor au fost transmise. Pentru ca pana la urma discursul nu este al meu si al lui Cosmin, este un discurs menit sa reprezinte parerile, nevoile si opiniile lor.

AGERPRES: Va referiti la chestionarul care a putut fi completat online (la adresa http://bit.ly/1b9lLps) pana la 4 octombrie?

EC: Da, oficial el a putut fi completat pana la 4 octombrie, dar el va ramane deschis. Doar ca avand in vedere ca deplasarea noastra la New York va avea loc duminica in zori, nu vom mai putea modifica discursul pe ultima suta de metri. Luni dimineata ne vom sustine discursul, dar vom continua sa fim atenti la raspunsurile care vor mai sosi, pentru ca zilnic vom participa la cate un eveniment sau cate o conferinta si vom reprezenta tot parerea si pozitia tinerilor romani.

AGERPRES: V-ati intalnit cu o parte din fostii delegati de tineret ai Romaniei la ONU. Ce sfaturi sau recomandari v-au dat?

CC: Ne-au recomandat sa fim extrem de deschisi mai ales fata de misiunea noastra diplomatica de la ONU si ne-au asigurat ca vom beneficia de tot sprijinul necesar, mai ales din partea doamnei ambasador Simona Miculescu. Totodata, au subliniat si ei nevoia de a strange cat mai multi sustinatori si cat mai multi tineri care sa cunoasca programul si sa stie ca vocea lor poate fi reprezentata la un nivel foarte inalt.

EC: Am incercat sa ne intalnim cu toti fostii delegati, disponibili din punct de vedere fizic. Dar, tot la capitolul intalniri si pe partea de sfaturi, mi-a ramas in minte o discutie de joi cu domnul Corneliu Visoianu, consilier al premierului Victor Ponta, care ne-a sfatuit sa profitam la maxim de aceasta experienta, sa invitam reprezentantii Natiunilor Unite la Bucuresti, cu diverse ocazii. si, dupa cum a mentionat si Cosmin, un lucru asupra caruia au convenit toti cei cu care ne-am intalnit a fost importanta sporirii vizibilitatii programului.

AGERPRES: Romania a fost aleasa in acest an si va detine pana in septembrie 2014 postul de vicepresedinte al Adunarii Generale a ONU, iar fostul ambasador al Romaniei la NATO Sorin Ducaru a devenit nu cu mult timp in urma seful Diviziei pentru riscuri de securitate emergente din cadrul NATO. Ce semnificatie au pentru voi aceste evolutii favorabile, cel putin la nivel de imagine?

CC: Cu siguranta ca ele conteaza, dar cel mai mult ne bazam pe noi insine. Prin interventiile pe care le vom avea la New York, cat si ca potential de imagine si de vizibilitate in tara. si este foarte interesant acest traseu in zona diplomatiei multilaterale, dat fiind ca fostul ambasador Sorin Ducaru a fost la randul sau reprezentantul Romaniei la ONU in 2000-2001.

EC: Contextul este unul favorabil, dar nu credem ca va exista o presiune suplimentara pe umerii nostri, iar noi oricum ne dorim sa mergem la cat mai multe evenimente din New York, indiferent de cat de incarcata ne va fi agenda. Prin aceasta vom incerca sa profitam la maxim de oportunitatile ce ni se ofera.

AGERPRES: In final, o intrebare al carei raspuns i-ar putea interesa pe cei dornici sa va calce pe urme in anii ce urmeaza. Care sunt modelele voastre profesionale, eventual din lumea diplomatiei?

EC: In primul rand, este vorba de Marian Stas, presedintele clubului Liderii Mileniului Trei. Iar pe plan diplomatic nu o sa aleg neaparat un diplomat. Drept urmare, pot sa spun ca m-a impresionat foarte mult actualul presedinte american Barack Obama. Imi place tipul de discurs ce il caracterizeaza si faptul ca a avut curajul sa aduca un suflu nou. Pe de alta parte, rectorul meu ma inspira zi de zi.

CC: Subscriu la pozitia Elizei si spun ca prima persoana care mi-a venit in minte a fost Marian Stas, pentru diplomatia si leadershipul de care a dat si da dovada, mai ales prin prisma proiectului sau de schimbare a paradigmei in educatie - Romania pe Bune incepe cu scoala pe Bune. Pentru a da un nume sau doua si din domeniul diplomatic, in ultimele zile s-a tot afirmat despre Angela Merkel ca ar fi un al doilea Konrad Adenauer al Germaniei. Pentru mine, Konrad Adenauer ar fi un prim model diplomatic, pentru planul de revitalizare si de reunificare a Germaniei post-razboi, dar si Henry Kissinger, un artizan al diplomatiei contemporane si moderne.AGERPRES/(A - autor: Bogdan Muresan, editor: Mariana Ionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page